Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENT TRADYCYJNY CZY OGRZEWANA PŁYTA FUNDAMENTOWA

danielkon20

Recommended Posts

to wszystko zależy :

a jaki budujesz dom- energooszczędny czy standart?

jaki masz budżet -czy lajcik i możesz poszaleć, czy napięty jak baranie .... , no bo wszystko kosztuje jak wiesz ....

no i jak "stoi" w projekcie oczywiście ....

Czyli - czy chcesz większe pieniądze wydać teraz, czy później? ;).

:lol: :lol:

świetne!

Do meritum.

Na legalett bym sie nie zdecydował - zbyt duże koszty. Ale zwykła płyta (bez grzania) jest tańsza i dużo lepsza niż tradycyjne fundamenty (liczyłem, budowałe, wiem :wink: )

A grzanie można zrealizować za pomocą kabli lub rurek. I masz legaletta za połowę ceny.

Jeden warunek powedzenia całej operacji: kumaty projektant.

Bo samo lanie płyty jest proste i porodzi sobie z tym prawie każda ekipa.

właśnie czekam na wycene z firmy. wyjdzie kolo 40000 z ogrzewaniem wodnym zasilanym piecem na ekogroszek. myslalem takze aby zasilac to solarami ale musze przeliczyc koszta. plyta drozsza ale odpadaja koszty posadzek instalacji i grzejnikow. orientuje sie ktos ile kosztuje wykonanie fundamentu pod dom okolo 100m2.

Na legalett bym sie nie zdecydował - zbyt duże koszty. Ale zwykła płyta (bez grzania) jest tańsza i dużo lepsza niż tradycyjne fundamenty (liczyłem, budowałe, wiem :wink: )

A grzanie można zrealizować za pomocą kabli lub rurek. I masz legaletta za połowę ceny.

Pamiętasz ile Twoja płyta fundamentowa kosztowała ? Do tego trzeba dodać te kable lub rurki no i koszt wykonania tego wszystkiego.

Wyjdzie z pewnością mniej niż Legallet, ale do połowy chyba się nie uda zejść.

Pamiętasz ile Twoja płyta fundamentowa kosztowała ? Do tego trzeba dodać te kable lub rurki no i koszt wykonania tego wszystkiego.

Wyjdzie z pewnością mniej niż Legallet, ale do połowy chyba się nie uda zejść.

O ile dobrze pamietam: płyta 96m2, materiał 19 tys, robota 12 tys. Czyli razem 31 tys. Nie wiem ile Legalett teraz sobi życzy za robote. Kojarzy ktos aktualną cenę? Kiedyś było około 500zł/m2

Teraz to jest tak ,że w umowach mają ,,jakiś zapis " -odnośnie ceny i rabat ,który mogą stracić jak podadza - coś w tym stylu .W każdym razie za ujawnienie danych grożą sądem (miałam taki przypadek -osobiście i taki mail o zastrzaganiu danych).Tyle co wiem w temacie i co mnie wnerwiło ...dokładnej ceny nie znam ....

Teraz to jest tak ,że w umowach mają ,,jakiś zapis " -odnośnie ceny i rabat ,który mogą stracić jak podadza - coś w tym stylu .W każdym razie za ujawnienie danych grożą sądem (miałam taki przypadek -osobiście i taki mail o zastrzaganiu danych).Tyle co wiem w temacie i co mnie wnerwiło ...dokładnej ceny nie znam ....

Pewnie czytają Twoje posty na forum ;-)

W mojej umowie żadnych takich zapisów nie ma, cenę podałem w wątku o Legalecie, żadnych upustów nie straciłem.

Owszem, w umowie jest taki zapis:

---------------------

Kopiowanie projektów lub przekazywanie ich osobom trzecim bez wiedzy i zgody Legalett Polska Sp. z o.o. jest pogwałceniem

Ustawy o prawie autorskim, ochrona której będzie dochodzona zgodnie z obowiązującym prawem (Dz. Ust. nr 24, poz. 83 z 1994 r.).

--------------------

lecz jest to normalne, zwłaszcza gdy rozwiązanie jest objęte ochroną patentową,

pozdrawiam,