gurek 14.11.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witam Pozwalam sobie wrzucić temat nad któym głowię się od kilku tygoni: "koza" w sypialni. Ubzdurałem sobie postawić piecyk Vermont Casting ( http://www.tapis.pl/piece-piecyki/vermont-castings/kominkowe-kozy-intrepid2.htm ) w sypialni. Na przeszkodzie stoi jednak kilka problemów, które sprawiają, że mam do czynienia z istną kwadraturą koła. Zacznę od początku. Oto rzut na pokój z góry: http://images39.fotosik.pl/223/b17c8baa159cb811m.jpg Z racji ograniczenia w przestrzeni, piecyk musi się znajdować maksymalnie przy ścianie (zakładam możliwość jakiegoś ekranu z tyłu). Drzwi, które po otwarciu będą niepokojąco blisko piecyka, albo wyjme, albo przeniose by otwierały się na zewnątrz pokoju. Problem jest z rurą, a właściwie moją żoną.Ze względów estetycznych nie chce nawet słyszeć o tym by rura od piecyka szła do komina. W sumie ma racje bo idąca pod kątem 45 stopni rura do komina na długości 1,5 metra wygląda ohydnie. Wymyśliłem żeby szła do góry (to jakoś lepsza połówka przeboleje)- przebije się przez odpowiednio zabezpieczone płyty kartonowo gipsowe (tu pytanie- może macie patent,żeby chałupy z dymem nie puścić) i dopiero na strychu rura zrobi skręt 45 stopni w prawo i do komina, nie rażąc nikogo. Po głowie błądzi mi pomysł żeby 15 cm ścianę rozkuć i puścić w niej rurę, okładając z obu stron silcą- doskonałą izolacja, a silce pomaluje na kolor ścian i nie będzie widać- tylko czy to ma sens. Ciekawy jestem rad i uwag osób bardziej doświadczonych ode mnie (czytaj- nie mam prawie żadnego w tej kwestii dośiwadczenia poza podłączona na działce w domu kozie do komina za nią Pzodrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ...Problem jest z rurą, a właściwie moją żoną... Ledwo drugi post na Forum, a już kandydat do "złotej czcionki" p.s. tego rzutu coś nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 14.11.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Poprawiłem rzut- trzeba kliknąć to się otworzy. Żeby broń Boże nie było niejasności- to jest rzut od góry Zdania o żonie celowo nie zmieniałem http://images48.fotosik.pl/226/fa36bc700ce9cd55m.jpg Coraz bardziej podoba mi się pomysł żeby puścić rure w ścianie. Po obu stronach położę płyty z 3 lub 5 cm silci (płyty krzemionkowe). Przy okazji płyta będzie spełniałą role ekranu za piecykiem. Pytanie do znawców- to jest sensowny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ...Drzwi, które po otwarciu będą niepokojąco blisko piecyka... ... i tu mamy lekki zgryz, już nie chodzi o same drzwi ale o ciąg komunikacyjny, czy koza nie będzie zawadzać... gdzie ma być wyro, szafa na ubrania (o ile ma być). Właśnie spojrzałem na parametry pieca - Łomatko 7kW do sypialni Naprawdę nie istnieją mniejsze? Tak z grubsza się przyjrzałem, najmniejszy 5.5 kW. Twój wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 14.11.2009 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Co najmniej 1,5 metra w każdą strone od zakładanego położenia piecyka.Szafa jest za drzwiami po "prawej" stronie pokoju, łózko na "dolnej" (na tym rysunku) ścianie, centralnie. Na ścianie gdzie ma znajdować się piecyk nie ma nic oprócz obrazu jakiś metr dalej. Pokój ma 20 metrów z jakimś niewielkim przecinkiem Hm, tutaj główną rolę w wyborze odgrywała w estetyka a mniej moc. Zakładam raczej grzanie rekreacyjne, dogrzanie tylko w najzimniejsze dni. ciąg komunikacyjny? czyli lipa? mój "wymysł" na 15 cm rure w 15 cm ścianie. Realne czy poroniony pomysł. Zakłądam że płyty krzemionkowe można pomalować na dowolny kolor jak otaczające ściany. http://images36.fotosik.pl/114/b4197d44898cfd5bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 14.11.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ...Drzwi, które po otwarciu będą niepokojąco blisko piecyka... ... i tu mamy lekki zgryz, już nie chodzi o same drzwi ale o ciąg komunikacyjny, czy koza nie będzie zawadzać... gdzie ma być wyro, szafa na ubrania (o ile ma być). Właśnie spojrzałem na parametry pieca - Łomatko 7kW do sypialni Naprawdę nie istnieją mniejsze? Tak z grubsza się przyjrzałem, najmniejszy 5.5 kW. Twój wybór... Ja najmniejsze utrojsto (w rzucie) znalazłem takie: http://www.ewex.sk/?lg=4&s=1&c=2&p=10 Ale to całkiem inny styl i na dodatek najbliższy sklep znalazłem w Bratysławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Kurczę kominkarz by doradził, an-buda poszukaj on mundry jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 14.11.2009 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ...Drzwi, które po otwarciu będą niepokojąco blisko piecyka... ... i tu mamy lekki zgryz, już nie chodzi o same drzwi ale o ciąg komunikacyjny, czy koza nie będzie zawadzać... gdzie ma być wyro, szafa na ubrania (o ile ma być). Właśnie spojrzałem na parametry pieca - Łomatko 7kW do sypialni Naprawdę nie istnieją mniejsze? Tak z grubsza się przyjrzałem, najmniejszy 5.5 kW. Twój wybór... Ja najmniejsze utrojsto (w rzucie) znalazłem takie: http://www.ewex.sk/?lg=4&s=1&c=2&p=10 Ale to całkiem inny styl i na dodatek najbliższy sklep znalazłem w Bratysławie. Jezu !!! O gustach ...etc, ależ to brzydkie ;p Ale za dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 http://www.romotop.com.pl/piece-piecyki/siena-1.htm różne różniste, że o Jotulu nie wspomnę, ale z małogabarytowych mają bardziej nowoczesny design. Ale w sumie nie o tym mowa... teraz idę pić, pa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 14.11.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Dzięki:) Przeorałem już w sieci i dostępnym mi sklepach większość firm produkujących piece wolnostojące. . Padło na Bermont Castings, ponieważ w sklepie w Łodzi zobaczyłem ich model Encore w czerwonej emalii ii się zachwyciłem. To jest jak Ferrari przy maluszkach -piecach w Leroy Merlin itp. Rozważałem również piec invicty (Sedan, Modena, Bradford) ale one są jeszcze większe gabarytami i mocniejsze. Krótki film o piecach Vermont Ale fakt faktem- odbiegliśmy od tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 14.11.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 W sumie ma racje bo idąca pod kątem 45 stopni rura do komina na długości 1,5 metra wygląda ohydnie. Aż tak źle nie wyglada . Kup Bertramowski system albo jego polska podróbkę:U mnie wyglada to tak http://img252.imageshack.us/img252/7677/crw824601.jpg http://img137.imageshack.us/img137/3875/crw821401.jpg Kolanko z mozliwościa w regulacj kąta , wyczystka i dodatkowo całe ustrojstwo nieźle grzeje. Z mocą jest problem : 7 kW to naprawdę duzo. Ja 8KW ogrzewam cała część ogrzewaną: salonik z kuchnia, łazienka ,sypialnia i przedpokoj z klatą schodowa. Budynek suchy , mury 50 cm , izolacja sredniawa.Jest ok 24st C w salonie a ok 20 -19 w całej pozostałej części. po nocy spada miejscami do 17-18.W sypialni to bedziesz mieć z 35- 40st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 U mnie wyglada to tak http://img252.imageshack.us/img252/7677/crw824601.jpg ... ooo, mój pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 14.11.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 To co pokazałeś wygląda bardzo ładnie. U mnie komin jest nie ZA, ale OBOK ( w prawo) jakiś metr. Co nie da mi rury idącej do góry w tył, tylko idącą pod kątem w prawo (patrząc od przodu). Z oczywistych względów przy samym kominie nie postawie- bo do pokoju nie wejde. Na piętrze jest powierzchni podłóg z jakieś 70m2 (uzytkowej 62 o ile pamiętam). Mury mają 30 cegly + 12 styropianu. Pod dachem 20 wełny.Może być ciepławo. Cholera- jeszcze chwila i pomysł do kosza pójdzie. Dobrze , że sie pytam zanim pójde do sklepu i wydam 4 tys za "kózkę". Pzdr EDIT A tak między nami to te wszystkie kilowaty są warte tylko tyle ile napakuje drewna, prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.11.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 możnaby tak pomyśleć. Ale w zasadzie idea jest taka, że ładujesz sporo, nagrzewasz i przykręcasz powietrze, i piec sobie wolno pali. Jak naładujesz mało, to spali szybko, będziesz często dokładał no i szyba ci się szybko zasyfi. Ja mam kozę w salonie, 14 kW. Grzeje pół domu a mimo to jak naładujemy na ful, to jest 30 st i ledwo idzie wytrzymać nie wiem... A rura to istotny element grzewczy, nie ma co jej izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.11.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja bym drzwi istaniejące zamurował a wejście zrobił z metr dalej od komina w dół. Uzyskasz wtedy narożnik w którym ustawisz ładnie i bezpiecznie koze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 15.11.2009 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Tam jest niestety drugi pokój i szafa więc drzwi odpadająNajmniejsza "ładna" rzecz jaką znalazłem to to ponieęj (4kw)http://www.stovax.com/products.htm?cid=4&sid=8&pid=190 Tylko, że niedostępne w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 30.01.2010 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jest i post scriptum tej historii: Koza po zakupieniu trafiła do sypialni, ale małżonce tak sie spodobała, że ponad 100 kilo żeliwa musiałem znosić do salonu ("bo takie ładne"). Piecyk szczęśliwie pali się w salonie, chroniąc właścicieli od bankructwa za gaz w te mrozy (w tym miesiącu zużyliśmy około 200 m2 , palimy od 3 tyg, a w ciepły listopad spaliliśmy 188 m3) Za niebywały wyczyn uważam, że nie mając o tym pojęcia, przebiłem strop nad piecykiem zakładając anemostat i wchodząc w ściane działową zrobiłem dwie ładne kratki ogrzewające sypialnie i pokoik dziecięcy na piętrze. Dodatkowo w kanale znajduje sie wentylator wydajności 140 m3/h. Długość kanału całe 30-40 cm ?) ergo- koza z DGP KONIEC z niedogrzanym poddaszem. 21-22 st C to aktualnie standart na piętrze. Wartości nieosiągalne do tej pory ( no chyba, że kręcić gazem na okrągło). Zrobie jutro zdjęcia i wkleje. Jestem skonany robotą, a żona porządkami (pyłu od jasnej ch...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jest i post scriptum tej historii: Koza po zakupieniu trafiła do sypialni, ale małżonce tak sie spodobała, że ponad 100 kilo żeliwa musiałem znosić do salonu ("bo takie ładne"). Piecyk szczęśliwie pali się w salonie, chroniąc właścicieli od bankructwa za gaz w te mrozy (w tym miesiącu zużyliśmy około 200 m2 , palimy od 3 tyg, a w ciepły listopad spaliliśmy 188 m3) Za niebywały wyczyn uważam, że nie mając o tym pojęcia, przebiłem strop nad piecykiem zakładając anemostat i wchodząc w ściane działową zrobiłem dwie ładne kratki ogrzewające sypialnie i pokoik dziecięcy na piętrze. Dodatkowo w kanale znajduje sie wentylator wydajności 140 m3/h. Długość kanału całe 30-40 cm ?) ergo- koza z DGP KONIEC z niedogrzanym poddaszem. 21-22 st C to aktualnie standart na piętrze. Wartości nieosiągalne do tej pory ( no chyba, że kręcić gazem na okrągło). Zrobie jutro zdjęcia i wkleje. Jestem skonany robotą, a żona porządkami (pyłu od jasnej ch...). Gratuluję efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.01.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 co ty robisz w tej sypialni ,że ci tam potrzeba takiej kozy? chyba nie to co reszta ,bo jakbyś ostro zadziałał z "swoją rurą "jak sam żonę nazwałeś to nawet grzejnika by ci tam nie trza było ale jak potrzeba to potrzeba puść rurę pod sufit i pod sufitem zakręć do komina , a żeby ten zakręt ukryć to obniż do okola pokoju sufit na szerokość tegoż wystającego komina ,tam możesz jakies nastrojowe oświetlenie zrobić czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts