Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z bali - kiedy nie ocieplać ścian?

Recommended Posts

Wertuję różne projekty domów z bali i wiem jedno: chcemy dom z bali, ale nie chcemy izolować ścian, aby zachować wspaniały wygląd bala. Wiem, że można zrobić tak izolację, że będzie wyglądać jak bal, ale jednak wolelibyśmy nie izolować.

No i nasuwa się pytanie: jaki gruby musi być bal (przekrój kwadrat/prostokąt), aby spełniał warunki izolacyjne dla domu całorocznego? Znajomy wspominał mi, że w tym roku zmieniły się przepisy i grubość bala wzrosła do 300mm, aby nie było potrzeby izolowania. Czy jest to prawda?

No chyba, że okaże się, że taniej wyjdzie postawić dom z bala mniejszego, ale z izolacją ścian.

Jak to wygląda?

Wertuję różne projekty domów z bali

ja też jestem na tym etapie może podzielisz sie jakimiś linkami do projektów , ja w tym roku spotykam sie z wykonawcami i mam nadzieje przepytam ich na wszelkie wątpliwości i niuanse , moje bale jeszcze rosną więc ich obwód sie ciągle zwieksza :) mam nadzieje robić domek z drewna z własnego lasu wiec pare centymetrów nie gra roli , widziałem domy z bala 50 cm wygląda genialnie a i na pewno izolacyjność cieplna jest wieksza

Generalnie wklepuję domy z bali w googlach i przeglądam oferty biur projektowych i wykonawców. Jeszcze nie jestem zdecydowany na konkretną ofertę konkretnej firmy.

Narazie spodobały nam się projekty Strokrotka 2, Koliba, Dziekanowice drewniane, Witalis, Tekla, Jarema.

Mniej więcej trafiają w nasze oczekiwania. ALe ostateczne słowo nie padło jeszcze.

A Ty czego szukasz?

ja szukam czegoś zupełnie innego , teraz mieszkam w podobnym domu jaki chcesz ale w technologii murowanej silikat + styropian , rozkład wnętrza taki sam jak w Kolibie tylko bez garażu , rewelacja fajnie sie mieszka dobry układ pomieszczeń kuchnie mam od północy od ulicy a salon od południachoć przyznam że dom robi sie powoli za duży , ponad 200 dla 2 osób to troszke za dużo , ja szukam czegoś małego rekreacyjno - wekkendowo - emeryturowego , salonik ,kuchnia, dwa małe pokoiki łazienka jakieś zaplecze kotłownio spiżarka , okna z salonu na południe wejscie od północy , mam już wstepnie wszystko rozrysowane ale drąże temat może coś fajego wpadnie w oko , myslałem o jakimś "odlocie " typu ziemianka , czy coś z gliny słomy , ale chyba bal wygra

robilem ziemianke kilka lat temu znajduje sie w niej exkluzywna piwnica na wino pomieszczenie ca 30m2 + toaleta , wszystko dobrze zaizolowane i wentylowane ,jako piwnica nie robiliśmy okien tylko pancerne drzwi, w swojej wersji myslałem o tym aby zrobić drzwi od północy a na południe okna , wszystko jak na zdjeciach obsypane kilkudziesiecioma wywrotkami ziemi , i obsadzone krzewami , wdaje mi sie że odlot :)

[ moderowano - reklama ]

• 2 weeks później...
Dom z bali nie trzeba koniecznie ocieplać od wewnątrz. Z tego co wiem można w znkamoimity sposób ocieplić całą konstrukcję wewnątrz. Mój znajomy zastosował fajną technologię piany poliuretanowej i jest zadowolony. Poliuretany z tego co wiem zaczynają mocno wypierać tradycyjne metody dociepleń.

Dom z bali nie trzeba koniecznie ocieplać od wewnątrz. Z tego co wiem można w znkamoimity sposób ocieplić całą konstrukcję wewnątrz. Mój znajomy zastosował fajną technologię piany poliuretanowej i jest zadowolony. Poliuretany z tego co wiem zaczynają mocno wypierać tradycyjne metody dociepleń.

też słyszałam o tej metodzie, kto wykonywał tej osobie bale ?

Pianki poliuretanowe? Ekologia? Domu z prawdziwych bali się nie ociepla. Wiem , bo mieszkam w takim domu już drugi sezon grzewczy.Jest cieplutko! To tylko moja rada. Tylko,że moje bale półokrągłe mają po 50-60 cm wysokości , połowę z tego średnicy a powierzchnia styku bali to conajmniej kilkanaście centymetrów. Bale od wewnątrz mają "felc" , a z zewnątrz są uszczelniane drewnianą wenianką. Grubość, a w tym wypadku właściwie wysokość tych bali powoduje, że na ścianie jest mało łączeń , a nimi zawsze najbardziej ucieka ciepło.I to jest eko! Syntetyk na drewnie? A ewentualna wilgoć pomiędzy taką syntetyczną powłoką, a drewnem, choćby od deszczu. I co wtedy ?

Tylko,że moje bale półokrągłe mają po 50-60 cm wysokości , połowę z tego średnicy a powierzchnia styku bali to conajmniej kilkanaście centymetrów.Grubość, a w tym wypadku właściwie wysokość tych bali powoduje, że na ścianie jest mało łączeń , a nimi zawsze najbardziej ucieka ciepło.

Przy balach prostokątnych/kwadratowych powierzchnia styku bali jest chyba większa. Np bal wys x szer 50 x 30 (nie wiem, czy są takie - teoretyzuję) dawałby powierzchnię styku 30cm. DO tego uszczelnienie w postaci jakiejś wełny lub warkocza powinno dać dobrą izolacyję.

Są jeszcze bale warstwowe. Cytat z pewnego opracowania:

Bale warstwowe to bale wykonane z okładzin drewnianych i wypełnione materiałem izolacyjnym - pianką poliuretanową, styropianem, wełną szklaną. W tym zakresie pojawia się wiele firmowych rozwiązań, często opatentowanych przez poszczególne firmy.

Ciekawostką mogą być bale izolowane pustką powietrzną, z wywierconym, na całej długości bala otworem

Ciekawe, czy takie rozwiązanie jest tańsze od klasycznego pełnego bala. Bo stosując to rozwiązanie można zmniejszyć wymiar bali.

Przy balach prostokątnych/kwadratowych powierzchnia styku bali jest chyba większa. Np bal wys x szer 50 x 30 (nie wiem, czy są takie - teoretyzuję) dawałby powierzchnię styku 30cm. DO tego uszczelnienie w postaci jakiejś wełny lub warkocza powinno dać dobrą izolacyję.

Na to już nie ma rady " jedni wolą brunetki, drudzy blondynki".

Takie naturalne bale maja niepowtarzalną urodę. Są calkowicie pozbawione chemii.Każdy ma inną szerokośc i grubość. Masz świadomość, że Twój dom jest jedyny i niepowtarzalny, jak każde dzieło natury. Nie nawiązuje do dzisiejszych kanonów urody seryjnych produktów.Takie bale z fabryki , to nie dla mnie! To raczej prefabrykaty do budowy domów drewnianych, ale nie bale. Nie wyobrażam sobie , abym miała mieć jakieś chemiczne substancje w ścianach mojego domu.A mam dom cieplutki, to już jest sprawdzone, bo już to testuję od listopada ubiegłego roku. Ale każdy wybiera sam , co lubi...Inaczej świat byłby nudny.

• 1 month później...

Myślę że można ocieplać ale materiałami drewnopochodnymi (papier, celuloza, ekofiber, wełna drzewna, trociny) tudzież innymi naturalnymi (wełna owcza, maty ze słomy, itp). Wtedy mamy na prawdę prawdziwy dom drewniany a nie dom z drewna w foliowej/poliuretanowej torebce.

ALE, każda myszka.......

PP

• 1 month później...
Dom z bali nie trzeba koniecznie ocieplać od wewnątrz. Z tego co wiem można w znkamoimity sposób ocieplić całą konstrukcję wewnątrz. Mój znajomy zastosował fajną technologię piany poliuretanowej i jest zadowolony. Poliuretany z tego co wiem zaczynają mocno wypierać tradycyjne metody dociepleń.[/quote]

Szczerze mówiąc nie wiem, ale może podłbyś jakieś przykłady na poparcie tej teorii? Czy w jakiejś dziedzinie budowlanej już wyparły inny materiał ociepleniowy? A może w najbliższym czasie wyprą? Zapowiadana jest w najbliższym czasie jakaś rewolucja cenowa?