girs 15.11.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam. Problem mam taki. Chcę skrócić drzwi wewnętrzne o 4 mm.Po prostu po remoncie o tyle podniosła się podłoga. Jak to zrobić. Drzwi nie są pełne tylko oszklone 4 szybami. Myślę jednak że domowym sposobem tego się nie da zrobić. (mam na myśli ręczną wyrzynarkę lub piłę tarczową. Mam takie narzędzia ale boję się że przy takim niewielkim odpadzie zjadę i zniszczę drzwi a nie są tanie. Czy nie lepiej ich zdjąć i zawieść (niestety) do takiego zakładu stolarskiego gdzie przycinają płyty wiórowe. Acha poza tym drzwi nie są zupełnie płaskie tylko oszklone 4 szybami więc mają wystające ponad powierzchnię ramki, to chyba trzeba będzie podkładać jakieś listwy dystansowe. Czy wtedy cięcie o 4mm będzie estetyczne?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 15.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 potraktuj je strugiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girs 15.11.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 No niestety takiego mechanicznego struga nie mam a ręcznym się nie podejmę takiej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 15.11.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja po założeniu paneli w starym mieszkaniu imałem sie piły (poszło około 1,5 cm). Wyszło nawet bez wiekszych zadziorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 15.11.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 O 4 mm skrócisz drzwi przy uzyciu szlifierki taśmowej .Najlepiej na poczatek załozyc tasme papieru ściernego o gr 60-40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.11.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jak masz "ręczną" piłę tarczową, to spokojnie możesz to zrobić samemu.Oklej drzwi w miejscu cięcia papierową taśmą malarską i tnij przez nią. W pile w miarę możliwości wymień tarczę na nową i z jak najdrobniejszymi zębami. Piłę prowadź baaardzo delikatnie i powoli, najlepiej prowadząc ją wzdłuż przymocowanej do drzwi ściskami stolarskimi deski (wiele pił ma własne prowadnice, ale taka deska będzie o wiele lepsza). Strugiem też da się to zrobić, ale trzeba bardzo uważać na początek i koniec drzwi, ich ramiak jest zwykle tak robiony, że w tych miejscach masz drewno słojami na sztorc w stosunku do płaszczyzny, którą będziesz heblował. Jak spróbujesz heblować od końca do końca, to na tym końcu z którego będzie strug zjeżdżał, na 100% odszczepi się kawał drewna i drzwi będą schrzanione. Trzeba to robić tak, że strugiem jedziesz od krawędzi do mniej więcej środka, po czym zaczynasz od drugiej krawędzi i znów do środka. Ewentualnie szlifierka wyposażona w tarczę do szlifowania drewna, szlifierka taśmowa też się nada. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ... Myślę jednak że domowym sposobem tego się nie da zrobić. (mam na myśli ręczną wyrzynarkę lub piłę tarczową ... myśle, ze "domowym sposobem" da sie to zrobić i bez elektronarzędzi - zwykła piła do metalu i brzeszczot wystarczą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 15.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Tak jak napisali poprzednicy najlepszy będzie strug lub szlifierka taśmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.11.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 dół dobrze okaić taśmą malarską, i ciąć pilarką tarczową,w każdym średnim i większym mieście można ją wypożyczyć za dwie dyszki,cztery czy pięć milimetrów to żaden wyczyn, a raczej sporo do ścięcia,inna rzecz, że wymaga to niejakiej wprawy w posługiwaniu się narzędziem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwo 15.11.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Zrob tak jak pisal JarekP pilarka tarczowa +dodatkowy linial przykrecony do drzwi (listwa lub poziomica)jezeli nie wyjdzie to nie zjedziesz drzwi tym sposobem zamocno i mozesz zaczac ciecie jeszcze raz bo linial jest Twoim ogranicznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 15.11.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 A zacznij od sprawdzenia, ile masz luzu na górze. Może wystarczy podnieść drzwi i nie trzeba ciąć. Podnosi się dając tuleję na zawiasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 dół dobrze okaić taśmą malarską, i ciąć pilarką tarczową, w każdym średnim i większym mieście można ją wypożyczyć za dwie dyszki, cztery czy pięć milimetrów to żaden wyczyn, a raczej sporo do ścięcia, inna rzecz, że wymaga to niejakiej wprawy w posługiwaniu się narzędziem .... a w dobrej wypożyczalni to i prowadnicę liniową będą mieli, ściskami mocujesz ja do drzwi i wychodzi idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.11.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Albo coś takiego http://www.allegro.pl/item812008220_strug_reczny_elektryczny_einhell_beh_600_fv_gw.html ryzykując drobne wady. Ja tak robiłem i lekko odrywała się okleina na końcu na kilka mm, którą można było przykleić.Albo zdejmujesz i zanosisz do stolarza ryzykując uszkodzenie w transporcie lub u stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.11.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ... Myślę jednak że domowym sposobem tego się nie da zrobić. (mam na myśli ręczną wyrzynarkę lub piłę tarczową ... myśle, ze "domowym sposobem" da sie to zrobić i bez elektronarzędzi - zwykła piła do metalu i brzeszczot wystarczą ... i na koniec wygładzić te 2-3 mm szlifierką taśmową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 i na koniec wygładzić te 2-3 mm szlifierką taśmową. dokładnie bo co zrobi stolarz jesli mu ktos takie drzwi przywiezie ? - weźmie reczną piłe -płatnice i tez utnie /bez żadnych megaelekronarzędzi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 16.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 E no, już chyba do tej pory obciął te drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol.tomek 16.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 W drzwiach jakie zakładała mi autoryzowana ekipa, musieli ściąć dwa skrzydła o ok 3cm i 2 cm. Znaczy tą część skrzydła co wchodzi w futrynę a nie maskuje ją. Skrócili normalną szlifierką kątową. No nie wyszło im to za równo, ale pasuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.11.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 bo co zrobi stolarz jesli mu ktos takie drzwi przywiezie ? - weźmie reczną piłe -płatnice i tez utnie /bez żadnych megaelekronarzędzi/ No bez jaj, stolarz, który w swoim warsztacie posługuje się ręczną płatnicą to chyba wizja mało prawdopodobna J. (co widział raz w życiu cieślę robiącego zaciosy nie piłą łańcuchową a "toporeckiem" i też był w szoku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 16.11.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Gdy mi się trafia u klienta skrócić drzwi.....zabieram ze soba frezarkę elektryczną . frez ma 28000 obr. Nawet okleina nie draśnięta. W warsztacie ....formatówka i tarcza ( ostra) widiowa.Reszta wynalazków...zawsze bedzie nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girs 16.11.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Jeszcze nie skróciłem, ale tak jak radził m.k.k. dzisiaj sprawdziłem luz na górze drzwi i jest tam ok 3mm. Jutro spróbuje dobrać podkładki i sprawdzę czy to poskutkuje. jak nie to chyba pożyczę takiego elektycznego struga jak niektórzy z was radzą. Wydaje mi się że takim strugiem to jest najmniejsza szansa zniszczyć drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts