Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator pokojowy CO- czy w innym pokoju nie będzie zimno ?

harry_78

Recommended Posts

Witam,

Mieszkanie 75 m2 będzie ogrzewane piecem gazowym. Podłączona będzie automatyka pogodowa. Regulator pokojowy zamontowany w reprezentacyjnym pomieszczeniu (u mnie sypialnia, bo w salonie jest kominek).

Powiedzmy, że w sypialni będzie ustawione 22 st. w dzień i zamknięte drzwi.

I tu chciałbym was poprosić o podzielenie się swoimi doświadczeniami:

Załóżmy, że temperatura w sypialni jest 22 stopnie i pokojowy czujnik temperatury daje sygnał do pieca aby ten nie grzał.

Jaki będzie efekt jeśli w SALONIE otworzę w zimę okna (wyziębię salon) ?

Piec się przecież nie włączy, gdyż w sypialni jest wymagana temperatura. Czy w salonie będzie zimno do czasu kiedy w sypialni spadnie temperatura i piec zacznie grzać ? Jakie macie doświadczenia u siebie ?

Andrzej

Steruj glowicami,a regulator umiesc w najchlodniejszym pomieszczeniu,ale wg. mnie,pomieszczeniu uzytecznosci dziennej,nie nocnej...Glowice wysterowalem na zadane temp. w pomieszczeniu,piec sie jak juz zalaczy,to podgrzeje wszystkie pomieszczenia rownomiernie,spadek temp. mam podobny,podobne temp. mam w pokojach...Dol-podlogowka,ma wyzsze temp.

Zastanawiam się nad jeszcze jednym rozwiązaniem, trochę nie fachowym, ale nie mam możliwości zmiany układu C.O.

Pogodówka - steruje temperaturą wody.

Na każdym grzejniku siłownik

W każdym pomieszczeniu termostat ON/OFF

Każdy termostat połączony z siłownikiem w pomieszczeniu i piecem.

Zasada działania:

Spadek temperatury w jakimkolwiek pomieszczeniu powoduje odkręcenie w nim grzejnika i uruchomienie pieca.

Co o tym myślicie ?

Większe nakłady finansowe, ale chyba wyższy komfort.

Andrzej

Masz sterowanie pogodowe. Nie stosuj dodatkowo czujnika pokojowego. Wtedy piec będzie podawał ciepłą wodę o temperaturze zależnej od temperatury zewnętrznej. Na grzejnikach zawory z głowicami termostatycznymi i po kłopocie. Żadnych dodatkowych kosztów.

Tak zresztą wyglada sterowanie CO w blokach.

Termostaty na każdym grzejniku najlepsze rozwiązanie - w blokach

Dlaczego w blokach ? Tu zawsze ktoś ma jakiś termostat odkręcony.

Co będzie jeśli wszystkie termostaty się zamkną ? Czytałem w instrukcjach 2 pieców różnych producentów - piec będzie się co chwilę załączał i po chwili przegrzany wyłączał ze względu na brak obiegu wody (działanie termostatu zabezpieczającego). Zalecenia z instrukcji: Sprawdzić czy zawory wszystkich grzejników nie są zamknięte.

Aby rozwiązać ten problem, można by na jednym z grzejników zamontować termostat 3-drożny, aby w przypadku zamknięcia tego zaworu, ciepła woda nie była nim blokowana, a kierowana z powrotem w stronę pieca. Ale to rozwiązanie ma też swoje wady. Przy zakręconych wszystkich termostatach będzie mała pojemność cieplna układu, a co za tym idzie piec będzie się co chwilę włączał, aby nagrzać wodę, która i tak do niego wróci poprzez "zamknięty" zawór 3 drożny, a nie wielka ilość wody w tym układzie będzie się szybko chłodziła.

Andrzej

Witam,

Mieszkanie 75 m2 będzie ogrzewane piecem gazowym. Podłączona będzie automatyka pogodowa. Regulator pokojowy zamontowany w reprezentacyjnym pomieszczeniu (u mnie sypialnia, bo w salonie jest kominek).

Zrobisz jak chcesz :-) ja bym darował sobie z reg. pogodowym gdy masz same grzejniki. Wystarczy sam reg. pokojowy(z dużą dokł. reg. temp. np. 0,25stC) i koniecznie umieszczony w miejscu reprezentacyjnym - ja bym umieścił w salonie z kominkiem. Nie kombinuj bo przekombinujesz :-)

W pozostałych pokojach oprócz tego co masz reg. pokojowy dajesz głowice termostatyczną na każdym z grzejników.

ja bym darował sobie z reg. pogodowym gdy masz same grzejniki.

W łazience i aneksie kuchennym będzie podłogówka z RTL-ami - nie pisałem, żeby się nie rozpisywać.

Termostaty na grzejnikach w sypialniach OK, ale one będą tylko ograniczały temperaturę w sypialniach, a nie uruchomią pieca jak będzie w nich za zimno ! Dlaczego tak się na tym zastanawiam:

Problememem jest to, że lubimy mieć ciepło. Obecnie w mieszkaniu mamy (ogrzewanie z kotłowni osiedlowej):

............SALON.....SYPIALNIA

dzień.....24C.........21C

noc.......21C.........23C

I tu jest problem, że jak wieczorem zredukuje się grzanie salonu (poprzez program w czujniku pokojowym), sypialnia nie będzie podgrzewana z 21 C do 23 C do puki salon nie wystudzi się poniżej 21C.

Po całym dniu przemyśleń sądzę, że najlepiej odpuścić sobie czujnik pokojowy i całkowicie zdać się na pogodówkę. Termostaty na prawie wszystkich grzejnikach, tylko jeden odkręcony na stałe (żeby piec się nie przegrzewał). Krzywa wyregulowana, tak, aby ten jeden odkręcony grzejnik dawał bez termostatu żądaną temperaturę.

Andrzej

Wydaje mi sie,ze nie zyles z podlogowka.Ja poznalem jej dzialanie-bezwladnosc 1.5 roku temu.Do dzisiaj mam klopoty z precyzyjnym sterowaniem,gdyz nie mam skomplikowanej i super precyzyjnie wykonanej instalacji,ale chodzi mi o to,ze podlogowka sobie pieknie ciepelko oddaje...Jesli sezon trwa,masz ja poznana,umiesz nia sterowac,wowczas nie martwisz sie o temp. tych pomieszczen,gdzie masz podlogowke.Tam gdzie grzejniki,zupelnie inny swiat.....

Qrcze ja obecnie nie mam sterownika pokojowego (pogodówki również), ale teraz chcę go założyć. Dół cały w podłogówce, góra kalafiory. No i pytanie, czy euroster który założę będzie sterował piecem (oba obwody) czy mogę go podpiąć tylko pod obieg (pompę) podłogówki? na górze są głowice. Poradźcie proszę, bo na dniach chcę go zainstalować (pewnie ten temat był wielokrotnie tu przerabiany, ale sami wiecie...) To już trzecia zima w moiim domu, ale bez sterownika, choć podłogówka ustawiona na min -przy tych temp -za gorąco, a bezwładność jak wiadomo bardzo duża.