Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka przy autostradzie- kupić czy nie...

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam możliwość tanio kupić działkę bezpośrednio przy zjeździe z autostrady. Zastanawiam się czy ma to sens ponieważ działka jest rolna, stąd kilka pytań:

1. W jaki sposób dowiedzieć się przed kupnem czy na 100% będę miał możliwość przemianowania działki na budowlaną oraz z jakimi kosztami się to może wiązać.

2. Jakie są szanse i gdzie pytać o możliwość połączenia się z autostradą drogą prywatną?

3. Czy jest możliwość, że nie dostane zezwolenia na budowe np zajazdu?

Zapraszam wszystkich do dzielenia się swoim zdaniem.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich. Mam możliwość tanio kupić działkę bezpośrednio przy zjeździe z autostrady. Zastanawiam się czy ma to sens ponieważ działka jest rolna, stąd kilka pytań:

1. W jaki sposób dowiedzieć się przed kupnem czy na 100% będę miał możliwość przemianowania działki na budowlaną oraz z jakimi kosztami się to może wiązać.

2. Jakie są szanse i gdzie pytać o możliwość połączenia się z autostradą drogą prywatną?

3. Czy jest możliwość, że nie dostane zezwolenia na budowe np zajazdu?

Zapraszam wszystkich do dzielenia się swoim zdaniem.

Pozdrawiam.

Ad 1. Plan zagospodarowania przestrzennego w gminie. W przypadku zlożenia wniosku o zmianę przeznaczenia w planie nie ma żadnej pewności czy radni do wniosku się przychylą.

Ad 2. Aż trudno mi sobie takie połączenie wyobrazić. Budowa bezkolizyjnego dwupoziomowego skrzyżowania? Trochę drogo. I te formalności!

Ad 3. Mało prawdopodobne jest uzyskanie pozwolenia na budowę zjazdu z autostrady. Chyba, że chodzi o budowę zjazdu z drogi wojewódzkiej, powiatowej czy gmnnej. Dowiedzieć się można w odpowiednim zarządzie dróg.

1. Dokładnie, sprawdzić plan, wypytać ludzi w urzędzie - ale to wszystko bez gwarancji - chyba, że w planie działka już jest pod zabudowę a Ty o tym nie wiesz.

2. Wg. mnie także bez szans - już sama procedura wjazdu na drogę gminną to czasem niezły poligon, a autostrada ze swoimi obostrzeniami to już najwyższy poziom komplikacji.

3. pjr chyba źle doczytał - jeśli faktycznie chodziło o budowę 'zajazdu' a nie 'zjazdu'to jeszcze insza inszość - w planie musi być mowa o usługach lub inwestycjach, pewnie zgoda koncesjonariusza itp. To nie jest budownictwo mieszkaniowe.

Jeśli połączyć to z dostępem do autostrady to jeśli nie wygrałeś ostatnio w lotto i nie masz dużo wolnego czasu - to ... do odważnych świat należy. Ja taki odważny nie jestem :)