zukow2 15.11.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 witajcie! mam ogrzewanie podłogowe wodne.Chcę położyć deskę trójwarstwową Baltic Wood z Merbau .Cały czas myślałem o klejeniu, ale Sprzedawca w komforcie polecał zamiast klejenia jakąś specjalną matę z dziurkami która jest podobno przeznaczona pod podłogę na ogrz. podłogowe.Chcę sam układać w tym tygodniu więc pomoc bardzo mile widziana:) doradźcie co będzie lepsze.Klejenie czy podłoga "pływająca". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 15.11.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ja mam na dole deskę trójwarstwową klejoną i jest super. Na górze panele a pod nimi ta cudona pianka z dziurkami i teraz żałuję że ich nie kleiłem do podłogi ale niestety ten klej sporo kosztuje deska jest przez cały czas miła w dotyku - panele często bywają zimne - nie wiem czy ta pianka słabo przewodzi ciepło, czy panel jest cienki i szybko ciepło jest oddawane do pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 15.11.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 właśnie mam obawy czy ta pianka nie powoduje zbyt dużych oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_i_mariusz 17.11.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 witamjakiego kleju użyłeś??pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malumalu 07.12.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam.... Nie matę tylko karton ( pod ogrzewanie podłogowe najlepszy jest karton, ma mniejszy opór dla ciepła niż ta mata.) Wszyscy dobrze wiemy że deska jest produktem naturalnym i jak wszystko co naturalne pracuje,. Jak przykleisz deskę do podłogi to na pewno powstaną później szczeliny pomiędzy deskami ( nie jest to ładne) ale na ciemnych mniej widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 07.12.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 moja rada tylko kleić ,lepsza stycznoć z podłożem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mytka 06.05.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 ..ja nie mam wątpliwości a sam bedę kładł deske trojwarstwową przy ogrzewaniu podłogowym w salonie i na piętrze -> KLEIĆ!Użyj dobrego i najlepiej elastycznego kleju do parkietów (najlepiej jednoskładnikowego poliuretanowego). Oczywicie można też zastosować bezklejowy sposób układania posadzki, czyli tzw. podłogę pływającą: ta jednak zmniejszy ewidentnie wydajność ogrzewania podłogowego, bo zatrzymuje powietrze pod posadzką. Jest jej plus w postaci zapewnienia drewnu swobody ruchów związanych ze zmianami wilgotności i temperatury, ale cos za coś. Dobra deska trójwarstwowa (np Kahrs, Tarket) fazowana i dylatacja powinny zniwelować jednak do bezpiecznego minimum mozliwość pojawienia się szczelin. Ja obaw nie mam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts