Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego najlepiej budowac dom? Z Ytong czy porotherm? A moze

Gość Marcel77

Recommended Posts

Miałem jak większość z nas ten sam problem. Wybrałem beton komórkowy.

Proponuję:

Jeżeli masz więcej kasy to oczywiscie weź ytong zamiast zwykłego betonu komórkowego - ale moim zdaniem to strata pieniedzy. Dziś własciwie między tymi materiałami (poza ceną) nie ma różnicy.

Jeżeli masz dom w pobliżu ruchliwej ulicy, głośna okolica to wybierz poroterm albo zwykłą ceramike bo ma lepsze właściwosci akustyczne - niewiele ale lepsze. Jeszcze lepsze w akustyce (ale najzimniejsze są silikaty) gdyz maja najwiekszą masę. Zaznaczam że bk pomimo najgorszej akustyki i tak spełnia normy.

Poroterm i ceramika wyjdą drożej od betonu komórkowego. Zatem jeśli masz cichą okolicę to bk! Ma lepsze parametry cieplne od ceramiki i silikatów (silikaty są najzimniejsze). Bk ma też mniejszą wytrzymałosć na ściskanie ale w budownictwie jednorodzinnym nie ma to najmniejszego znaczenia.

Przykładowo 1 m2 ściany z porotermu 30 P+W kosztuje 48 zł. 1 m2 z tradycyjnej ceramiki 42 zł. 1 m2 z betonu komórkowego 33 zł.

Decyzja należy do Ciebie.

Jeszcze lepsze w akustyce (ale najzimniejsze są silikaty) gdyz maja najwiekszą masę.

No właśnie najzimniejsze, bo największa masa i trudno je nagrzać tak ?

Czy to jest odczucie subiektywne czy na podstawie pomiarów ?

Jeżeli temperatura w pomieszczeniu jest 20oC, to ściana też ma 20oC - tak czy nie ?

Fakt, że inaczej odczuwamy temperaturę dotykając ręką: deskę, kamień, czy gips, chociaż one wszystkie mają taką samą temperaturę. Zwiazane jest to z przewodnictwem cieplnym i tym ile ciepła może pobrać/oddać dany materiał.

Prawda czy nie ?

Ytong jest naprawdę super, buduje się błyskawicznie, wykończenie w środku (instalacje i tynki) to pestkana. Mam jedynie trzy uwagi: straszna akustyka, utrudnione osadzanie umywalek i innych ciężkich wiszących rzeczy w tym delikatnym materiale i drobne pęknięcia to tu,to tam, czasem mam już dość biegania ze szpachlą :wink:

Ocieplajac ściane ( szczególnie styropianem - sam tak zrobie ze wzgledów ekonomicznych) robimy z domu szczelny termos gdzie para wodna przedostaje sie przez przegrody w ilosci około 4%. Cały zatem "oddech ściany musi odbywac sie przez kominy i okna. Troche lepiej jest z wełną ale nie jest to jakaś kolosalna róznica. Budując zatem ściane wielowarstwową moim zdaniem (byc może jestem w błędzie - na rzie dysponuje tylko teorią) nie znajduje uzasadnienie budowanie z droższych materiałów. Dlatego wydaje mi się, że bk nie jest złym materiałem a inwestowanie w ceramike nie jest konieczne. Nieukrywam, że jeśli bym miał więcej kasy to byc może zainwestował by w ceramike aby poprawic akustykę.

Ja pobudowałem z Potothermu 3 warstwowo 25+10 wełny+11,5 stan surowy, na dzień dzisiejszy bez zarzutów, chodź trzeba zwracać uwagę na jakość pustaków gdyż z różnych fabryk jest różna. Pierwotna wersja była z gazobetonu, ale kierownik przekonał mnie , że gazobeton trudno jest osuszyć po zamoknięciu przekonało to mnie. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.