mario1976 16.11.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Co do krzyża to mi nie przeszkadzają zupełnie. Dla mnie jeśli to komuś ma poprawić nastrój to w każdej klasie może być jeszcze figurka buddy i kadzidełko. No właśnie o to chodzi czy może? Czy jednak tylko krzyż może wisieć? Mnie akurat mierzi katechizacja dzieci w szkołach za pieniądze podatników. Ale to nie o tym miało być... Powiem Ci, że nie mam nawet pojęcia czy można w PL kadzidełko i buddę powiesić w szkole aby nie pojawił się Rysiek Cebula z magazynem Uwaga . Mi chodziło natomiast o fakt, że moim zdaniem mentorskie popisy Pani Senyszyn to kiełba wyborcza i łatwa możliwośc zaistnienia w mediach i nie ma to wiele wspólnego z posiadaniem jaj przez w/w. A to ostatnio głównie robi lewica czyli walka o wyborców - grając na nucie antyklerykalizmu, robiąc konferencję z bezbarwnym Napieralskim i dając do TV przebarwną Panią profesor. A ja bym chciał aby prawdziwa lewica robiła więcej - i pomimo, że z gruntu prawicowy jestem to na tyle mnie rozczarowują POPISowcy - ża chciałbym czegoś więcej od młodej niezbetoniałej lewicy niż walka z krzyżem w klasie. A tak to pozostaje mi zostać pierwszy raz w domu w czasie wyborów - chyba, że coś się gdzieś zmieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 16.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A na świecie jest trochę państw wyznaniowych, gdzie nie żyje się gorzej niż w Polsce, a nawet lepiej. O jednym z nich wiem, że należy do Unii Europejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 16.11.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A na świecie jest trochę państw wyznaniowych, gdzie nie żyje się gorzej niż w Polsce, a nawet lepiej. O jednym z nich wiem, że należy do Unii Europejskiej. a mozesz tak wymienic 3-y przyklady tego "dobrobytu" na swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 16.11.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Też uważam, że miejsce krzyża nie jest w szkole. Ale... gdzie się podziała nasza osławiona tolerancja. Mhm...szukam i szukam i nie dostrzegam, może oślepłem... ale gdzie się podziewa tolerancja ateistów wobec ludzi wyznających jakąś wiarę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 16.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A na świecie jest trochę państw wyznaniowych, gdzie nie żyje się gorzej niż w Polsce, a nawet lepiej. O jednym z nich wiem, że należy do Unii Europejskiej. a mozesz tak wymienic 3-y przyklady tego "dobrobytu" na swiecie. Ja ! Ja odpowiem 1. Korea PŁn. 2.Kuba 3. ZSRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Taaaaaaaaaaaaa Wybierzmy panią Szenyszyn na Prezydenta, panią Szczukę na Premiera - i będziemy łkać po nocach ze łzami w oczach jak Stuhr - "kobieta mnie bije, nie wstaję, tak będę leżał..... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A ja tam uważam że krzyż jest symbolem ochrony godności wszystkich ludzi – obojętnie jakiego pochodzenia, jakiej płci i jakiego wyznania.Poza tym krzyż to nie tylko symbol religijny, ale także znak naszej polskiej kultury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 16.11.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ........ i Nelly R. na prymasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 16.11.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A ja tam uważam że krzyż jest symbolem ochrony godności wszystkich ludzi – obojętnie jakiego pochodzenia, jakiej płci i jakiego wyznania. Nie rozśmieszaj mnie ....pewnie spaleni na stosie byli tego samego zdania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A ja tam uważam że krzyż jest symbolem ochrony godności wszystkich ludzi – obojętnie jakiego pochodzenia, jakiej płci i jakiego wyznania. Nie rozśmieszaj mnie ....pewnie spaleni na stosie byli tego samego zdania? no nie chciałem rozśmieszać, poważnie zupełnie podjąłem temat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 16.11.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no nie chciałem rozśmieszać, poważnie zupełnie podjąłem temat..... To Ci się niezbyt udało Żydów polskich też ? A na poważniej - w imię krzyża popełniono i wiele dobrych i wiele złych uczynków. Nie każdemu musi się dobrze kojarzyć. Państwo powinno być neutralne światopoglądowo. Instytucje państwowe również. Zauważ że przecież nikt nie jest przeciwny żeby w szkołach katolickich wisiały krzyże - to jest wpisane w ich charakter. Krzyż czy chusta muzułmańska nie obraża co prawda moich uczyć religijnych, ale przyjmuję do wiadomości, że są ludzie których uczucia uraża (czy ich rozumiem to inna sprawa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no nie chciałem rozśmieszać, poważnie zupełnie podjąłem temat..... To Ci się niezbyt udało Żydów polskich też ? Krzyż czy chusta muzułmańska nie obraża co prawda moich uczyć religijnych, ale przyjmuję do wiadomości, że są ludzie których uczucia uraża (czy ich rozumiem to inna sprawa). co do "Żydów i urażania uczuć" To akurat 2 w 1 2 minuty trwa - polecam. Szczególnie wycieranie szczyny pod okiem....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 16.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Pani Senyszyn Joanna ..... hm ... dla mnie odkąd zaistniała w polityce - przykład inteligentnej i odważnej kobiety która potrafi głośno powiedzieć co myśli . Krzyże powinni usunąć ... jeśli cokolwiek powinno wisieć na ścianach szkół publicznych to godło , a na pewno nie krzyże - wszak żyjemy w j państwie swieckim .... Jeszcze pare nie tylko takich pań a zaraz przypomina mi się, że kiedyś już tak było a historia lubi sie powtarzać Zwolenników ona ma coraz więcej, czyli mamy tylko czekać na noc kryształową ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 16.11.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Państwo powinno być neutralne światopoglądowo. Instytucje państwowe również. A czy to nie jest przypadkiem propagowanie ateizmu ? Czy neutralność światopoglądową oznacza ateizm? Dla mnie neutralność oznacza obojętność na rodzaj wiary którą wyznaje obywatel. Nie walka z krzyżem czy półksiężycem ale tolerancja. Usuwanie symboli religijnych to raczej ateistyczny brak tolerancji... P.S. Trza szybko zakupić jakieś kolędy, bo jak tak dalej pójdzie to pewno niedługo zaczną je wycofywyć z obiegu... a tak przy okazji: ciekawym jak jak ateiści spędzają Wigilię czy Wielkanoc? Pewno następny krok to likwidacja świąt kościelnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 a tak przy okazji: ciekawym jak jak ateiści spędzają Wigilię czy Wielkanoc? Pewno następny krok to likwidacja świąt kościelnych... nie pamietasz jak? W "Rozmowach kontrolowanych?" Wielkanoc była i zapraszali sie "na karpika świątecznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 16.11.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 nieee, to była Wigilia, więc tradycyjnie dzielili się jajeczkiem i był tam taki dialog: - Panie generale, zapraszam na wigilię i tradycyjnego karpika - a kiedy urządzacie ? - 24 grudnia - aaaaaa, to jeszcze przed Świętami, bardzo dobrze, bardzo dorze.. Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no może słabo pamietam Ale konkluzja - ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 16.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 http://www.youtube.com/watch?v=QXpgkjK2AWk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 16.11.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Jestem też za tym, że jeśli są dzieci innych wyznań, to piszą podanie do pani dyrektor i koło krzyża niech sobie zawiśnie inny odpowiedni symbol. A jeśli ktoś nie wierzy, to niech zawiśnie też zdjęcie jakiegoś znamienitego naukowca, wzór matematyczny czy obrazek z drzewkiem lub krzywą wierzą w Pizie. Komu i dlaczego to przeszkadza? A co w sytuacji, kiedy do szkoły chodzi powiedzmy 800 osób i każda z nich zażąda własnego osobistego symbolu ? Ściany przeznaczamy na symbole a tablice wieszamy na korytarzu ? No wlasnie, zyjemy w kraju demokratycznym, a to oznacza, ze liczy sie zdanie wiekszosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 16.11.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 2 minuty trwa - polecam. Hmm ... obejrzałem. Mamy widać inne gusta (de gustibus non est disputandum), nic szczególnego. A czy to nie jest przypadkiem propagowanie ateizmu ? Czy neutralność światopoglądową oznacza ateizm?. Nie wiem dlaczego miało by to oznaczać ateizm. Dla mnie to też znaczy 'obojętność na rodzaj wiary którą wyznaje obywatel'. Tylko nie w taki sposób, że jedną wiarę się promuje a inne upycha po kątach. Kwestia wiary to sprawa indywidualna każdego człowieka - jeden chce być katolikiem, inny muzułmaninem, inny ateistą itp (nie zamykajmy wiary do tych trzech kategorii). Nie wiem dlaczego akurat ateistów stawiasz na pozycji tych 'złych' - czy nie można być ateistą i nie nienawidzić innych ? Znam paru - normalni ludzie. Nie gryzą, nie drapią, nie plują na ludzi pod kościołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts