Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy to nie jest przypadkiem propagowanie ateizmu ? Czy neutralność światopoglądową oznacza ateizm?.

Nie wiem dlaczego miało by to oznaczać ateizm. Dla mnie to też znaczy 'obojętność na rodzaj wiary którą wyznaje obywatel'. Tylko nie w taki sposób, że jedną wiarę się promuje a inne upycha po kątach.

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe). 90% społeczeństwa to katolicy. Poszanowanie mniejszości nie polega na rugowaniu tradycji kultywowanych przez zdecydowaną większość.

To raczej mniejszość powinna raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim... tym bardziej że akurat ta gardłująca mniejszość powinna raczej się ubrać w szaty pokutne, prosić o wybaczenie i leżeć krzyżem do czasu jego uzyskania...

Nie wiem dlaczego akurat ateistów stawiasz na pozycji tych 'złych' - czy nie można być ateistą i nie nienawidzić innych ? Znam paru - normalni ludzie. Nie gryzą, nie drapią, nie plują na ludzi pod kościołami.

Masz może na myśli Seneszyn ? Ja nikogo nie stawiam w pozycji tych "złych"... sami swoim zachowaniem udowadniają do jakiego dziedzictwa historycznego się odwołują...

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703117

Jeszcze co do prof. Senyszyn co niby ma jaja i była tutaj wychwalana przez niektórych. Postanowiłem dać Jej szansę i pomimo niechęci obejrzałem Lisa na żywo. Powiedzmy, że ja jestem stronniczy, powiedzmy, że niejaki J.Brodziński i redaktor Terlikowski za Nią nie przepadają bo to inna bajka światopoglądowa. Ale jedną z osób, która miał ochotę kobietę udusić był kolega klubowy prof. Iwiński. Inne poglądy niż moje ale Iwińskiego da się spokojnie słuchać- polemizować.

Nie zmieniam zdania. Barwna, kolorowa, folklorystyczna. Nie wiem gdzie ma te jaja - dzięki krzyżom ma znowu swoje 5 minut. Jak dla mnie dużo gorsza wersja Palikota na lewicy.

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703132

tym bardziej że akurat ta gardłująca mniejszość powinna raczej się ubrać w szaty pokutne, prosić o wybaczenie i leżeć krzyżem do czasu jego uzyskania...

:o

żart prawda ?

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703136

Żart ? Trudno nazwać żartem np. zdradę stanu jaką było świadome działania na szkodę polskiego interesu narodowego i wieloletnie służenie Moskwie.

aaaa....piszesz o biskupach i targowicy ? :)

Nie, on pisze o PZPR, z której bezpośrednio wywodzi się SLD, co wy ludzie, już zapomnieliście ?

Do paki można by dodać jeszcze towarzyszy z KLD-UW-PO, ale tutaj już głębsza wiedza historyczna potrzebna o Solidarności i KORze!

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703220

90% społeczeństwa to katolicy

Widzisz, statystyką da się udowodnić bardzo dużo, w zasadzie wszystko. Cóż z tego, że 90% społeczeństwa deklaruje się jako katolicy - ile % społeczeństwa zachowuje się jak katolicy, przestrzega dekalogu, wybacza bliźnim, nadstawia drugi policzek itp ? 5, 10 % Nie wiem jaka jest Twoja definicja bycia katolikiem ale jeśli w tą definicję da się wpasować te 90% to jest ona z pewnością inna niż moja. Dla mnie osoba, która stosuje bardzo wybiórczy katolicyzm - to nie katolik, mimo iż takie ma o sobie przekonanie.

Masz może na myśli Seneszyn ?

Uderz w stół ... Pisałem o moich znajomych. Rozumiem, że możesz jej nie lubić ale niech ta niechęć nie wpływa umiejętność czytania ze zrozumieniem.

To czego bardzo nie lubię to uogólnianie i odpowiedzialność zbiorowa. W każdej społeczności, grupie znajdzie się czarna owca - dlaczego całość należy oceniać jak tych kilku wyrzutków ? Właśnie takie a nie inne myślenie jest przyczyną postrzegania Polaków poprzez pryzmat Polańskiego, Paetza, złodziei samochodów w Niemczech itd.

Rozumiem, że takie są też Twoje kryteria oceny - wszystkie mniejszości (w zasadzie każdy członek mniejszości) działają na szkodę większości, jeśli ktoś nie należy do tych deklarowanych 90% nie powinien się wypowiadać, założyć worek pokutny i przepraszać za całe zło na świecie.

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703253

90% społeczeństwa to katolicy

Widzisz, statystyką da się udowodnić bardzo dużo, w zasadzie wszystko. Cóż z tego, że 90% społeczeństwa deklaruje się jako katolicy - ile % społeczeństwa zachowuje się jak katolicy, przestrzega dekalogu, wybacza bliźnim, nadstawia drugi policzek itp ? 5, 10 %

Załóżmy że masz rację... też uważam że polski katolicyzm jest powierzchowny... ale zapomniałeś o ustosunkowaniu się do :

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Rozumiem, że takie są też Twoje kryteria oceny - wszystkie mniejszości (w zasadzie każdy członek mniejszości) działają na szkodę większości, jeśli ktoś nie należy do tych deklarowanych 90% nie powinien się wypowiadać, założyć worek pokutny i przepraszać za całe zło na świecie.

Nie wiem co wspólnego z zasadą demokracji ma narzucanie woli mniejszości, na dodatek sprzecznej z tradycją historyczną... poza tym już wspomniałem wcześniej:

Poszanowanie mniejszości nie polega na rugowaniu tradycji kultywowanych przez zdecydowaną większość.

To raczej mniejszość powinna raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim...

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703331

Poseł PO: każda złotówka dana na Kościół, to najlepiej wydana złotówka

- Martwi mnie to orzeczenie, sąd w Strasburgu nie powinien się do tego mieszać - uważa wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski. Polityk PO na antenie Radia ZET odniósł się do orzeczenia dotyczącego krzyży wiszących w szkołach publicznych.

Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł dwa tygodnie temu, że wieszanie krzyży w klasach to naruszenie "prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami" oraz "wolności religijnej uczniów".

W weekend Joanna Senyszny z SLD stwierdziła, że wystąpię "do premiera Tuska i do rządu, aby pani minister edukacji narodowej wydała rozporządzenie nakazujące zdjęcie krzyży, ponieważ to, że one tam wiszą, jest niezgodne z polską konstytucją".

Polityk Platformy ostro skrytykował europosłankę SLD. - Robi awanturę szkodliwą dla Polski i Kościoła - oznajmił gość Radia ZET. - Jeżeli naród chce, żeby były w każdej klasie, to powinny być. Nawet w czasach stalinowskich, gdy chodziłem do szkoły, wisiał krzyż. Krzyż nikomu jeszcze nie zaszkodził, a wielu pomógł - stwierdził wicemarszałek Sejmu.

Nieiołowski podkreślił również, że jest zwolennikiem wspierania finansowego Kościoła przez państwo. - Każda złotówka dana na Kościół, jest najlepiej wydaną złotówką. Bo jest największa szansa, że dzięki tej złotówce, ktoś stanie się lepszym człowiekiem - powiedział Monice Olejnik, podkreślając jednocześnie, że każda złotówka wydana na Radio Maryja przyczynia się do szkodzenia Polsce.

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703419

...

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Jesli o powyzsze chodzi, to warto zauwazyc ze istnieja dwa równoległe zrodla naszej kultury europejskiej - Biblia ale i starozytna Grecja i Rzym. Gdyby nie trwajace wieki sredniowiecze, ktore idee starozytnego chrystianizmu wypaczylo a wartosci niebezpiecznie wymieszalo - kto wie, kto wie - jak by to z z tym naszym polskim katolicyzmem bylo?

...

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703516

ale zapomniałeś o ustosunkowaniu się do ...Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Tu byłbym ostrożny ... przed 966 rokiem nie byliśmy krajem chrześcijańskim. Dlatego nie wiem czy np. w 1066 można by powiedzieć, że 'ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim' czy to jeszcze za wcześnie na takie stwierdzenia.

Trudno nie docenić roli katolicyzmu w obronie i utrzymaniu tożsamości narodowej np. podczas zaborów czy wojen. Trudno też udawać, że katolicyzm w Polsce nie ma nic na sumieniu. Rzeczywistość nie jest czarno-biała (niestety). Dlatego ostrożny byłbym w ferowaniu takich jednoznacznych sądów.

Dlatego absolutnie nie wykluczam osób, które nie są/były chrześcijanami a działają/działały dla dobra Polski. Uważasz, ze takich osób nie ma ? Że nie mają żadnych praw ? Że są w czymś gorsze ?

Narzucanie woli mniejszości byłoby wtedy kiedy, rząd robiłby np. konferencje tylko dla jednego medium np. protestanckiego, kompletnie olewając inne. Zaobserwowałeś takie działania ? Ja widziałem coś zupełnie przeciwnego, co też mi się nie podobało żeby była jasność.

I coś o tej 'większości'. Ciekaw jestem jak bardzo by się ona zmniejszyła, gdyby wprowadzić zmiany, że to członkowie danego związku wyznaniowego ze swoich pieniędzy utrzymują funkcjonowanie swojego Kościoła - a nie jak obecnie z podatków wszystkich (także tych należących do owych mniejszości - ale ci przecież powinni 'raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim').

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3703739

2 minuty trwa - polecam.

Hmm ... obejrzałem. Mamy widać inne gusta (de gustibus non est disputandum), nic szczególnego.

nic szczególnego dla Ciebie.

Dla mnie zdecydowanie obraźliwe.

Znasz - albo masz znajomych którzy wieszają symbole religijne na wysokości sracza?

I w żenujący sposób próbują pokazać Ci gdzie mają ważne dla innych religijne symbole?

Ja nie mam takich znajomych na szczęście...

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3704071

nic szczególnego dla Ciebie

Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Z Twoich słów 'polecam' wywnioskowałem, że to będzie coś co powinno mi się spodobać - ten filmik miał być w założeniu chyba śmieszny. Nie był. I tyle.

Co nie znaczy, że temat wiary jest dla mnie tabu - vide Monty Python "Life of Brian", choć rozumiem że są ludzie, którzy będą nim zniesmaczeni.

A odpowiadając na pytanie - nie, nie mam takich znajomych.

Niemniej jednak nie bardzo mogę powiązać to o czym ja pisałem a filmikiem, którego adres podałeś jako odpowiedź.

Pisałeś ...

A ja tam uważam że krzyż jest symbolem ochrony godności wszystkich ludzi – obojętnie jakiego pochodzenia, jakiej płci i jakiego wyznania. Poza tym krzyż to nie tylko symbol religijny, ale także znak naszej polskiej kultury

Dlatego zapytałem czy dla tych polskich Żydów, którzy mieszkali poprzez wieki w Polsce też. Na co ty odpowiadasz takim bezsensownym filmem.

ps. zauważ że obok czerwonego krzyża istnieje też czerwony półksiężyc jako symbol.

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3704199

No bo wiesz.

Jeżeli TYCH Żydów których próbujesz wspominać, czy raczej - wypominać - reprezentuje dzisiaj TEN z filmiku - to dajmy spokój takiemu siłowaniu się na nacje.

Jeżeli akurat TEN Żyd mieszkał "przez wieki w Polsce", to chyba dobrze że go nie znam i że mieszka dzisiaj w Stanach Wyzwolonych

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3704233

nic szczególnego dla Ciebie

Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Z Twoich słów 'polecam' wywnioskowałem, że to będzie coś co powinno mi się spodobać - ten filmik miał być w założeniu chyba śmieszny. Nie był. I tyle.

.

całe szczęście że Ci się nie spodobał, bo w innym razie nawet nie odpisywałbym na Twojego posta.

Pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/133387-prof-szenyszyn-baba-z-jajami/page/3/#findComment-3704240