Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prof. Szenyszyn baba z jajami

czmirek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy to nie jest przypadkiem propagowanie ateizmu ? Czy neutralność światopoglądową oznacza ateizm?.

Nie wiem dlaczego miało by to oznaczać ateizm. Dla mnie to też znaczy 'obojętność na rodzaj wiary którą wyznaje obywatel'. Tylko nie w taki sposób, że jedną wiarę się promuje a inne upycha po kątach.

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe). 90% społeczeństwa to katolicy. Poszanowanie mniejszości nie polega na rugowaniu tradycji kultywowanych przez zdecydowaną większość.

To raczej mniejszość powinna raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim... tym bardziej że akurat ta gardłująca mniejszość powinna raczej się ubrać w szaty pokutne, prosić o wybaczenie i leżeć krzyżem do czasu jego uzyskania...

Nie wiem dlaczego akurat ateistów stawiasz na pozycji tych 'złych' - czy nie można być ateistą i nie nienawidzić innych ? Znam paru - normalni ludzie. Nie gryzą, nie drapią, nie plują na ludzi pod kościołami.

Masz może na myśli Seneszyn ? Ja nikogo nie stawiam w pozycji tych "złych"... sami swoim zachowaniem udowadniają do jakiego dziedzictwa historycznego się odwołują...

Jeszcze co do prof. Senyszyn co niby ma jaja i była tutaj wychwalana przez niektórych. Postanowiłem dać Jej szansę i pomimo niechęci obejrzałem Lisa na żywo. Powiedzmy, że ja jestem stronniczy, powiedzmy, że niejaki J.Brodziński i redaktor Terlikowski za Nią nie przepadają bo to inna bajka światopoglądowa. Ale jedną z osób, która miał ochotę kobietę udusić był kolega klubowy prof. Iwiński. Inne poglądy niż moje ale Iwińskiego da się spokojnie słuchać- polemizować.

Nie zmieniam zdania. Barwna, kolorowa, folklorystyczna. Nie wiem gdzie ma te jaja - dzięki krzyżom ma znowu swoje 5 minut. Jak dla mnie dużo gorsza wersja Palikota na lewicy.

Żart ? Trudno nazwać żartem np. zdradę stanu jaką było świadome działania na szkodę polskiego interesu narodowego i wieloletnie służenie Moskwie.

aaaa....piszesz o biskupach i targowicy ? :)

Nie, on pisze o PZPR, z której bezpośrednio wywodzi się SLD, co wy ludzie, już zapomnieliście ?

Do paki można by dodać jeszcze towarzyszy z KLD-UW-PO, ale tutaj już głębsza wiedza historyczna potrzebna o Solidarności i KORze!

90% społeczeństwa to katolicy

Widzisz, statystyką da się udowodnić bardzo dużo, w zasadzie wszystko. Cóż z tego, że 90% społeczeństwa deklaruje się jako katolicy - ile % społeczeństwa zachowuje się jak katolicy, przestrzega dekalogu, wybacza bliźnim, nadstawia drugi policzek itp ? 5, 10 % Nie wiem jaka jest Twoja definicja bycia katolikiem ale jeśli w tą definicję da się wpasować te 90% to jest ona z pewnością inna niż moja. Dla mnie osoba, która stosuje bardzo wybiórczy katolicyzm - to nie katolik, mimo iż takie ma o sobie przekonanie.

Masz może na myśli Seneszyn ?

Uderz w stół ... Pisałem o moich znajomych. Rozumiem, że możesz jej nie lubić ale niech ta niechęć nie wpływa umiejętność czytania ze zrozumieniem.

To czego bardzo nie lubię to uogólnianie i odpowiedzialność zbiorowa. W każdej społeczności, grupie znajdzie się czarna owca - dlaczego całość należy oceniać jak tych kilku wyrzutków ? Właśnie takie a nie inne myślenie jest przyczyną postrzegania Polaków poprzez pryzmat Polańskiego, Paetza, złodziei samochodów w Niemczech itd.

Rozumiem, że takie są też Twoje kryteria oceny - wszystkie mniejszości (w zasadzie każdy członek mniejszości) działają na szkodę większości, jeśli ktoś nie należy do tych deklarowanych 90% nie powinien się wypowiadać, założyć worek pokutny i przepraszać za całe zło na świecie.

90% społeczeństwa to katolicy

Widzisz, statystyką da się udowodnić bardzo dużo, w zasadzie wszystko. Cóż z tego, że 90% społeczeństwa deklaruje się jako katolicy - ile % społeczeństwa zachowuje się jak katolicy, przestrzega dekalogu, wybacza bliźnim, nadstawia drugi policzek itp ? 5, 10 %

Załóżmy że masz rację... też uważam że polski katolicyzm jest powierzchowny... ale zapomniałeś o ustosunkowaniu się do :

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Rozumiem, że takie są też Twoje kryteria oceny - wszystkie mniejszości (w zasadzie każdy członek mniejszości) działają na szkodę większości, jeśli ktoś nie należy do tych deklarowanych 90% nie powinien się wypowiadać, założyć worek pokutny i przepraszać za całe zło na świecie.

Nie wiem co wspólnego z zasadą demokracji ma narzucanie woli mniejszości, na dodatek sprzecznej z tradycją historyczną... poza tym już wspomniałem wcześniej:

Poszanowanie mniejszości nie polega na rugowaniu tradycji kultywowanych przez zdecydowaną większość.

To raczej mniejszość powinna raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim...

Poseł PO: każda złotówka dana na Kościół, to najlepiej wydana złotówka

- Martwi mnie to orzeczenie, sąd w Strasburgu nie powinien się do tego mieszać - uważa wicemarszałek Sejmu Stefan Niesiołowski. Polityk PO na antenie Radia ZET odniósł się do orzeczenia dotyczącego krzyży wiszących w szkołach publicznych.

Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł dwa tygodnie temu, że wieszanie krzyży w klasach to naruszenie "prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami" oraz "wolności religijnej uczniów".

W weekend Joanna Senyszny z SLD stwierdziła, że wystąpię "do premiera Tuska i do rządu, aby pani minister edukacji narodowej wydała rozporządzenie nakazujące zdjęcie krzyży, ponieważ to, że one tam wiszą, jest niezgodne z polską konstytucją".

Polityk Platformy ostro skrytykował europosłankę SLD. - Robi awanturę szkodliwą dla Polski i Kościoła - oznajmił gość Radia ZET. - Jeżeli naród chce, żeby były w każdej klasie, to powinny być. Nawet w czasach stalinowskich, gdy chodziłem do szkoły, wisiał krzyż. Krzyż nikomu jeszcze nie zaszkodził, a wielu pomógł - stwierdził wicemarszałek Sejmu.

Nieiołowski podkreślił również, że jest zwolennikiem wspierania finansowego Kościoła przez państwo. - Każda złotówka dana na Kościół, jest najlepiej wydaną złotówką. Bo jest największa szansa, że dzięki tej złotówce, ktoś stanie się lepszym człowiekiem - powiedział Monice Olejnik, podkreślając jednocześnie, że każda złotówka wydana na Radio Maryja przyczynia się do szkodzenia Polsce.

...

Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Jesli o powyzsze chodzi, to warto zauwazyc ze istnieja dwa równoległe zrodla naszej kultury europejskiej - Biblia ale i starozytna Grecja i Rzym. Gdyby nie trwajace wieki sredniowiecze, ktore idee starozytnego chrystianizmu wypaczylo a wartosci niebezpiecznie wymieszalo - kto wie, kto wie - jak by to z z tym naszym polskim katolicyzmem bylo?

...

ale zapomniałeś o ustosunkowaniu się do ...Polska, czy komuś się podoba czy nie, ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim (patrz np. Jasna Góra, Bóg przed Honorem i Ojczyzną na sztandarach, tradycje pokoleniowe).

Tu byłbym ostrożny ... przed 966 rokiem nie byliśmy krajem chrześcijańskim. Dlatego nie wiem czy np. w 1066 można by powiedzieć, że 'ze względu na tradycje historyczne jest krajem chrześcijańskim' czy to jeszcze za wcześnie na takie stwierdzenia.

Trudno nie docenić roli katolicyzmu w obronie i utrzymaniu tożsamości narodowej np. podczas zaborów czy wojen. Trudno też udawać, że katolicyzm w Polsce nie ma nic na sumieniu. Rzeczywistość nie jest czarno-biała (niestety). Dlatego ostrożny byłbym w ferowaniu takich jednoznacznych sądów.

Dlatego absolutnie nie wykluczam osób, które nie są/były chrześcijanami a działają/działały dla dobra Polski. Uważasz, ze takich osób nie ma ? Że nie mają żadnych praw ? Że są w czymś gorsze ?

Narzucanie woli mniejszości byłoby wtedy kiedy, rząd robiłby np. konferencje tylko dla jednego medium np. protestanckiego, kompletnie olewając inne. Zaobserwowałeś takie działania ? Ja widziałem coś zupełnie przeciwnego, co też mi się nie podobało żeby była jasność.

I coś o tej 'większości'. Ciekaw jestem jak bardzo by się ona zmniejszyła, gdyby wprowadzić zmiany, że to członkowie danego związku wyznaniowego ze swoich pieniędzy utrzymują funkcjonowanie swojego Kościoła - a nie jak obecnie z podatków wszystkich (także tych należących do owych mniejszości - ale ci przecież powinni 'raczej akceptować stan rzeczy niż walczyć z nim').

2 minuty trwa - polecam.

Hmm ... obejrzałem. Mamy widać inne gusta (de gustibus non est disputandum), nic szczególnego.

nic szczególnego dla Ciebie.

Dla mnie zdecydowanie obraźliwe.

Znasz - albo masz znajomych którzy wieszają symbole religijne na wysokości sracza?

I w żenujący sposób próbują pokazać Ci gdzie mają ważne dla innych religijne symbole?

Ja nie mam takich znajomych na szczęście...

nic szczególnego dla Ciebie

Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Z Twoich słów 'polecam' wywnioskowałem, że to będzie coś co powinno mi się spodobać - ten filmik miał być w założeniu chyba śmieszny. Nie był. I tyle.

Co nie znaczy, że temat wiary jest dla mnie tabu - vide Monty Python "Life of Brian", choć rozumiem że są ludzie, którzy będą nim zniesmaczeni.

A odpowiadając na pytanie - nie, nie mam takich znajomych.

Niemniej jednak nie bardzo mogę powiązać to o czym ja pisałem a filmikiem, którego adres podałeś jako odpowiedź.

Pisałeś ...

A ja tam uważam że krzyż jest symbolem ochrony godności wszystkich ludzi – obojętnie jakiego pochodzenia, jakiej płci i jakiego wyznania. Poza tym krzyż to nie tylko symbol religijny, ale także znak naszej polskiej kultury

Dlatego zapytałem czy dla tych polskich Żydów, którzy mieszkali poprzez wieki w Polsce też. Na co ty odpowiadasz takim bezsensownym filmem.

ps. zauważ że obok czerwonego krzyża istnieje też czerwony półksiężyc jako symbol.

No bo wiesz.

Jeżeli TYCH Żydów których próbujesz wspominać, czy raczej - wypominać - reprezentuje dzisiaj TEN z filmiku - to dajmy spokój takiemu siłowaniu się na nacje.

Jeżeli akurat TEN Żyd mieszkał "przez wieki w Polsce", to chyba dobrze że go nie znam i że mieszka dzisiaj w Stanach Wyzwolonych

nic szczególnego dla Ciebie

Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Z Twoich słów 'polecam' wywnioskowałem, że to będzie coś co powinno mi się spodobać - ten filmik miał być w założeniu chyba śmieszny. Nie był. I tyle.

.

całe szczęście że Ci się nie spodobał, bo w innym razie nawet nie odpisywałbym na Twojego posta.

Pozdrawiam :)