EZS 17.11.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ludzie, a podstawowe pytanie brzmi co kogo obchodzi w co ja wierzę!!!!! JAk dojdziemy do takiego pojmowania świata, to wreszcie staniemy się dorośli. Bo wiara to kwestia sumienia a nie krzyża na ścianie. Ten krzyż tam jest zbędny, bo o niczym nie świadczy. No chyba, że instytucja jako całość jest wierząca, jak kościół czy cerkiew czy coś innego. Ale nie sejm, nie szkoła (chyba, że wyznaniowa). A na razie to tylko chołopczyki w krótkich spodenkach przepychają się krzycząc - ja, ja, ja mam lepszy pomysł - powiesimy krzyż, a może zdejmiemy, a może orzełek... itd. I oczywiste dla mnie jest, że nie można powiedzieć ilu mamy katolików w kraju, póki nie każemy im zadeklarować się i ... zapłacić podatek kościelny. Ale z drugiej strony, przypuszczam, że wielu ludzi by zapłaciło... ze strachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.11.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 I oczywiste dla mnie jest, że nie można powiedzieć ilu mamy katolików w kraju, póki nie każemy im zadeklarować się i ... zapłacić podatek kościelny. Ale z drugiej strony, przypuszczam, że wielu ludzi by zapłaciło... ze strachu Chyba błąd myślowy. Sam bez obowiązku nakazowego kupiłem jedną ławkę w naszym nowo budowanym kościele. Koszt 1 ławki - 1500zł Znajomy inzynierek zapłacił za 2 sztuki. Myślisz pojęcie pieniądze - przynależność religijna - chęć dobrowolnego wsparcia. Tak że z tym osądem - wstrzymałbym sie jednak...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.11.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ludzie, a podstawowe pytanie brzmi co kogo obchodzi w co ja wierzę!!!!! Nie. Podstawowe pytanie brzmi - "Senyszyn baba z jajami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 17.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jeżeli TYCH Żydów których próbujesz wspominać ... itd Widzisz, znowu uogólniasz i stosujesz odpowiedzialność zbiorową. Przed II WŚ żyło w Polsce około 3 mln Żydów. Wszyscy byli źli ? Wszyscy załatwiali się tak, żeby opryskać symbole religijne ? Żaden nie zrobił nic dobrego dla tego kraju ? Jeśli masz konkretny przykład - pisz o konkretnej osobie, nie uogólniaj. Zresztą to samo dotyczy innych mniejszości narodowościowych i wyznaniowych. Takie generalizowanie może szybko prowadzić do bardzo niebezpiecznych wniosków i działań. Dobrze się czujesz jak jakiś Niemiec mówi, że ci Polacy to złodzieje, bo jego znajomemu ukradli samochód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 17.11.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ja nie uogólniam.Uogólniamy oboje - niestety.Wiesz dlaczego?Dlatego że ktoś - komuś - próbuje wyperswadować coś - co nie nadaje sie do wyperswadowania.Po prostu.Sprawy o których PRÓBUJEMY dyskutować są sprawami nie na forumowe pobieżne klikanie.Howk.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.11.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 I oczywiste dla mnie jest, że nie można powiedzieć ilu mamy katolików w kraju, póki nie każemy im zadeklarować się i ... zapłacić podatek kościelny. Ale z drugiej strony, przypuszczam, że wielu ludzi by zapłaciło... ze strachu Chyba błąd myślowy. Sam bez obowiązku nakazowego kupiłem jedną ławkę w naszym nowo budowanym kościele. Koszt 1 ławki - 1500zł Znajomy inzynierek zapłacił za 2 sztuki. Myślisz pojęcie pieniądze - przynależność religijna - chęć dobrowolnego wsparcia. Tak że z tym osądem - wstrzymałbym sie jednak...... I znowu nie tak... Ty byś się zadeklarował i zapłacił podatek. Ale wiele ludzi zostało zakwalifikowanych jako wierzących jedynie na podstawie chrztu w dzieciństwie, może komunii i tyle. Sądzę, że część z nich teraz nie utożsamia się z kościołem, ale nie mają motywacji, żeby oficjalnie zgłosić apostazję. Wisi im to in plus i in minus. Podatek zmusiłby ich do określenia się, może część z nich nawet wróciłaby do aktywnego życia kościelnego (zadeklarowałem, płacę no to coś musi z tego wynikać) a część by odpadła. Sama jestem ciekawa, jaki byłby wynik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 17.11.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ja nie uogólniam. Uogólniamy oboje - niestety. Wiesz dlaczego? Dlatego że ktoś - komuś - próbuje wyperswadować coś - co nie nadaje sie do wyperswadowania. Po prostu. Sprawy o których PRÓBUJEMY dyskutować są sprawami nie na forumowe pobieżne klikanie. Howk. Pozdrawiam Albo, albo Ale fakt faktem, że to za poważne tematy na forum budowlane, tym bardziej że sprawy światopoglądowe są w człowieku mocno utrwalone i z wiekiem się tylko okopują. No i temat wątku dotyczył Senyszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.11.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A na świecie jest trochę państw wyznaniowych, gdzie nie żyje się gorzej niż w Polsce, a nawet lepiej. O jednym z nich wiem, że należy do Unii Europejskiej. a mozesz tak wymienic 3-y przyklady tego "dobrobytu" na swiecie.Wielka Brytania, Izrael, Japonia, Arabia Saudyjska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 18.11.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Wielka Brytania, Izrael, Japonia, Arabia Saudyjska wielka brytania jest MONARCHIA PARLAMENTARNAizrael jest republika demokratyczna, parlamentarno-gabinetowa ( szczegolnie dba sie o kobiety poprzez obowiazkowa sluzbe wojskowa polecam artykuly o gwaltach popelnianych w izraelskiej armi na kobietach )japonia monarchia kostytucyjna z ichnym cesarzem ( o kobiety tez sie dba uwazajac na to zeby nie zarabialy wiecej od mena na rownozendnym stanowisku)no i arabia saudyjska sam cukiereczek, monarchia absolutna bez uchwalonej konstytucji obowiazuje prawo szariatu i mozna pagibnoc za wyrzeczenie sie wiary islamu ps kazdy z nas ma swoje poglady jesli Ty gustujesz w tych klimatach- powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 18.11.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 pisze o PZPR, z której bezpośrednio wywodzi się SLD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Wielka Brytania, Izrael, Japonia, Arabia Saudyjska wielka brytania jest MONARCHIA PARLAMENTARNA izrael jest republika demokratyczna, parlamentarno-gabinetowa ( szczegolnie dba sie o kobiety poprzez obowiazkowa sluzbe wojskowa polecam artykuly o gwaltach popelnianych w izraelskiej armi na kobietach ) japonia monarchia kostytucyjna z ichnym cesarzem ( o kobiety tez sie dba uwazajac na to zeby nie zarabialy wiecej od mena na rownozendnym stanowisku) no i arabia saudyjska sam cukiereczek, monarchia absolutna bez uchwalonej konstytucji obowiazuje prawo szariatu i mozna pagibnoc za wyrzeczenie sie wiary islamu ps kazdy z nas ma swoje poglady jesli Ty gustujesz w tych klimatach- powodzwniaTo są państwa wyznananiowe poprzez fakt, że jedna z religii jest religią państwową, zapisaną w aktach prawnych danych krajów. I chyba dobrze się w nich żyje - mierząc to PKB, czy innym ekonomiczno-społecznym wskaźnikiem. Można żyć w nich będąc innowiercą bądź niewiercą. Co do pani z tytułu wątku - próba błyśnięcia medialnego. Oto bezwględna minister edukacji nie będzie chciała okazać miłosierdzia orędownikom tolerancji. Pani minister będzie niemiłosierna, bo kler ją zmanipulował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyonizy1 21.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Tak.Pani profesor Senyszyn o krzyżach- cóż za mądrość, jaka trafna diagnoza potrzeb społecznych .W połączeni z tak bliską przeciętnemu mieszkańcowi prowincji nadwiślańskiej kartą biograficzną i znanymi wszystkim osiągnięciami naukowymi, niespotykanie głęboką erudycją daje nam poczucie obcowania z prawdziwym autorytetem. W tym miejscu nie wolno zapominać o innej ważnej postaci. Hans Frank. Wielki idealista. W swojej odkrywczej i wizjonerskiej - choć genialnie prostej i krótkiej analizie wskazał, ze wystarczy usunąc krzyże i tę czarną z Częstochowy i Polski nie będzie. http://www.nndb.com/people/895/000087634/hansfrank01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 21.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Tak. Pani profesor Senyszyn o krzyżach- cóż za mądrość, jaka trafna diagnoza potrzeb społecznych . ] Tiaaaa ...najwazniejszym zapotrzebowaniem.... sa krzyze i pomniki DżejPi2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.11.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Hans Frank. Wielki idealista. W swojej odkrywczej i wizjonerskiej - choć genialnie prostej i krótkiej analizie wskazał, ze wystarczy usunąc krzyże i tę czarną z Częstochowy i Polski nie będzie. się mylił ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 21.11.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Ten krzyż tam jest zbędny, bo o niczym nie świadczy. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Blunt_Polish_saber_imitation_for_wall_hanging_%28szabla%29_01.JPG/800px-Blunt_Polish_saber_imitation_for_wall_hanging_%28szabla%29_01.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyonizy1 21.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Tak. Pani profesor Senyszyn o krzyżach- cóż za mądrość, jaka trafna diagnoza potrzeb społecznych . ] Tiaaaa ...najwazniejszym zapotrzebowaniem.... sa krzyze i pomniki DżejPi2. Zgadzam się Dlatego właśnie mając przed oczami wybitne postacie Hansa Franka i pani Profesor należy bezzwłocznie przekuć ich analizy na czyny. Nie łudźmy się- nie zrobią tego za nas parlamentarzyści, nie zrobią politycy. Nie ma co liczyć na dyrektorów szkół. Wzywam do tworzenia Komitetów rodzicielskich, które wydelegują specjalne trójki rodziców zajmujące się usuwaniem katolickich symboli oraz dalsza kontrolą. Należy również zorganizować siatkę odpowiednio uświadomionych uczniów w ramach Szkolnych Brygad (SB) Jako patrona proponuję postac Pawki Morozowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.11.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dyonizy1 ... skontroluj to co pijesz i palisz ..... bo bredzisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 21.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ups 2 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 21.11.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Nie łudźmy się- nie zrobią tego za nas parlamentarzyści, nie zrobią politycy. Nie ma co liczyć na dyrektorów szkół. jasne ...straca poparcie lokalnego proboszcza dyonizy1 albo daj namiary na dilera .... bo towar ma dobry czyli Konstytucję RP masz w d***e. Nic tam nie pisze o wieszaniu krzyzy w sejmie , szkołach itp. instytucjach. Krzyze wiszą NIELEGALNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.11.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dyonizy1 ... skontroluj to co pijesz i palisz ..... bo bredzisz .... spoko, on tylko ironizuje.I robi to z powagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts