Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniak - dylatacja stropodachu - jak do tego podejść?

fajfun

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy bliźniaka (2 kondygnacje, dach płaski).

Obie częsci są zdylatowane całkowicie (mają jedynie wspólną ławę fundamentową).

W tej chwili zbliża mi się zalewanie drugiego stropu i tu pojawia się problem.

Zastanawiam się co zrobić z dylatacją która pojawi się na stopodachu ( pozioma dylatacja przez całą długość budynku).

Chciałem tam zrobić taras ale nie wiem jak sobie poradzić z izolacją wodną i cieplną na tej dylatacji.

Zacząłem się zastanawiac czy tego ostatniego stropu nie dać bez dylatacji - byłaby jedna płyta dla całego budynku.

Czy mogą być jakieś przeciwskazania ? Jak z akustyką - czy po stropie po którym żadko ktoś będzie chodził - stopodach - będa się przenosić hałasy pomiędzy segmentami.

Witam

Uważam, że skoro budynek wznoszono z zachowaniem dylataji to i teraz należy ją wykonać.

Nawet jeżeli postanowisz wykonać strop ciagły to jest bardzo durze prawdopodobieństwo ,że strop się zarysuje w tym miejscu, dlatego wykonanie dylatacji w sposób świadomy i z odpowiednich materiałów zabezpieczy przed późniejszymi naprawami .

Stropodach odpowiednio docieplony sprawi, że problem hałasu pewnie nie będzie istniał.