fajfun 15.11.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam,jestem w trakcie budowy bliźniaka (2 kondygnacje, dach płaski).Obie częsci są zdylatowane całkowicie (mają jedynie wspólną ławę fundamentową).W tej chwili zbliża mi się zalewanie drugiego stropu i tu pojawia się problem.Zastanawiam się co zrobić z dylatacją która pojawi się na stopodachu ( pozioma dylatacja przez całą długość budynku).Chciałem tam zrobić taras ale nie wiem jak sobie poradzić z izolacją wodną i cieplną na tej dylatacji.Zacząłem się zastanawiac czy tego ostatniego stropu nie dać bez dylatacji - byłaby jedna płyta dla całego budynku.Czy mogą być jakieś przeciwskazania ? Jak z akustyką - czy po stropie po którym żadko ktoś będzie chodził - stopodach - będa się przenosić hałasy pomiędzy segmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 WitamUważam, że skoro budynek wznoszono z zachowaniem dylataji to i teraz należy ją wykonać.Nawet jeżeli postanowisz wykonać strop ciagły to jest bardzo durze prawdopodobieństwo ,że strop się zarysuje w tym miejscu, dlatego wykonanie dylatacji w sposób świadomy i z odpowiednich materiałów zabezpieczy przed późniejszymi naprawami .Stropodach odpowiednio docieplony sprawi, że problem hałasu pewnie nie będzie istniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts