Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aneta Kolejny fachowy głos w dyskusji :wink:

Fachowy jak fachowy - już nie pracuję w tej zwariowanej i chorej "służbie zdrowia " - jak potwierdzają Wasze wpisy. I lepiej jak patrzę na to wszystko z boku, a nie od środka - bo wierzcie - czasami bezsilność i głupota przepisów jest okropna!

Witajcie!

Jestesmy w punkcie wyjścia :evil: Podejrzewaja niezwykle rzadką chorobę KAWASAKI, nie będę się tu o niej rozpisywac, wklejam link dla chcących zglębić temat http://resmedica.pl/archiwum/zdart5005.html , krótkomowiąc jest to choroba ukladu krążenia w skrajnych wypadkach prowadząca do zawalu serca :o nie wiadomo skąd sie bierze...Raczej wykluczaja szkarlatynę , stąd niemoc wyhodowania bakterii ale nadal próbują aby mieć pewnośc , że to nie bakteria. Antybiotyk - pewniak, totalny killer nie zadziałał :evil: :evil: :evil: wciaż go jednak dostaje na wszelki wypadek gdyby sie okazalo że jednak coś wyhodują. Dziś dostał gentamecynę i imunoglobulinę - lek krwiopochodny, jutro będzie mial podobno zrobione usg serduszka. Dziś szpitalny dziecięcy kardiolog był zbytnio obłożony.Okruszek cały czas jest monitorowany - puls jest wysoki, około 160 kiedy spi, jak sie złości ponad 200 - to też podobno charakterystyczne dla kawasaki. CRP nadal wysokie ponad 250 :evil: Łukaszek dziś zjadł pół jogurtu- dla nas to dobry znak :wink:

Tak jak pisałam opieka medyczna super, tzn nie mnie oceniać ich poziom wiedzy medycznej ale bardzo staraja się być pomocni :wink: do tego stopnia , że sciągneli specjalnie dla nas polska pediatrę specjalizujaca sie w kawasaki :D Zawsze maja czas na wysłuchanie nas i probuj audzielić wyczerpującej odpowiedzi, latwo nie jest czasami bo ja nie wszystkie terminy medyczne rozumiem w swoim ojczystym jezyku a co dopiero w obcym ale dajemy radę :wink: Będę walczyć o cos osłonowego dla Maluszka, tutaj z lekami troche problem bo ich jest tylko 4 miliony, w Pl ponad 40 milionów tak więc silą rzeczy rynek farmaceutyczny , glównie mam na mysli leki bez recepty jest znacznie ograniczony. To nie problem, jak nie beda mogli nam pomóc w tej kwesti, sćiągne coś z PL.

Jeszcze raz Wam dziękuję za to , że Jesteście z nami w tym trudnym czasie :D

Aga przynajmniej jedna kobita wykazała sie rozumem i nie męczyła Krasnala, oby orzeczenie przez nia wydane bylo pomyślne.

Oczywiscie mamy tez dostęp do bezprzewodowego internetu, bez ograniczeń :wink:

UBiegunki to raczej nie od antybiotyków bo podawane są dożylnie. Nie ma nic podawanego osłonowo - tzn nie ma dobrych bakterii regulujących florę bakteryjną, myslicie że przy dozylnym leczeniu to potrzebne jest? :roll:

biegunka może być od antybiotyku, np wszelkie amoxycylliny..

ale u dzieci biegunka zwykle jest elementem choroby, po prostu...

osłonowo bezwględnie. Antybiotyk podawany dożylnie i tak dochodzi do przewodu pokarmowego, tylko okrężnie i może mniej. Nie enterol :o ale zywkły trilac czy inne preparaty Lacidofilus. Przy biegunce zawsze zresztą się daje, pomaga opanować. Nawet Lakcid może być. Zapytaj.

Co do posiewu... z czego mieli go robić? We krwi barkterii nie ma (mam nadzieję), płuca piszesz czyste, ze skóry? Z płynu mózgowo-rdzeniowego? Nie wiem, gdzie ta infekcja siedzi i pewnie inni też nie są pewni :-?

Aneta, współczuję serdecznie

Mogę sobie wyobrazić jak bardzo czujesz się bezradna. Ja pierwszy raz z moją małą też tak się czułam. Dopiero za drugim razem okrzepłam i zaczęłam walczyć. o nierobinie zbyt wielu badań, o podanie immunoglobuliny..ech. Wszystko, co robią mają obowiązek przystępnie ci tłumaczyć. Wszystko sprawdzaj w inetrnecie i o wszystko pytaj. Na zachodzie, w przeciwieństwie do Polski, lekarze sa przyzwyczajeni do pytań.

Pisałam równo z tobą, ale już nie kasuję

kurcze

trzymaj się

Czytam wpisy od rana

aneta s mnie pozostaje jedynie ciągle wierzyć, że w końcu Łukasz zaskoczy i paskudztwo wytruje

AgnesK opis wizyty dobił mnie ostatecznie - gdyby tam był mój M. to zrobiłby karczemną awanturę - i pewno nic by nie załatwił ale szlak człowieka trafia :evil:

i tu już nie przepisy bo wściekła pielęgniarka (nawet jak sama w stresie) to nie pomaga przetrwać tego horroru pacjentom i ich opiekunom :evil: :cry:

a jeszcze Saskja dała link do blogu

http://chcebyczyckochac.bloog.pl/kat,0,m,2,r,2010,index.html?_ticrsn=3&ticaid=69b53

i tak cały dzień rozmyślań o życiu - bezsilności - walce z przeciwnościami :roll: :-?

ale będzie lepiej :lol:

Aneta, kochana.. no nie wiem co napisać..

Ciężko patrzeć na cierpienie własnego dziecka.. Jedyne, co pociesza, to fakt, ze może lekarze trafili na ślad choróbska.. Skoro ta specjalistka od Kawasaki jest z Wami, to musi być lepiej.. Faktycznie kilka objawów pokrywa się ze szkarlatyną. Teraz najważniejsze, żeby z serduszkiem było dobrze. No i oby te duże tętniaki nie powstały. :-?

Pisałaś, że dostał dziś immunoglobulinę, z tego co pamiętam to mały walczy z choróbskiem od tygodnia? W tym artykule jest napisane, że ważne, aby podać ją w ciągu pierwszych 10 dni. Trzeba mieć więc nadzieję, że pomoże.

Trzymajcie się dzielnie. Całą trójką.

EZS Okruszek miał powiększone węzły chlonne, malinowy język i ewidentnie infekcje w gardle, stamtąd wzieli wymaz, krew tez badają pod kątem bakteryjnym bo przy tak duzym CRP mozliwe jest wszystko...

CZasem wszystko dzieje się tak szybko, że nie nadążam - dzis przy podawaniu imunoglobuliny omal sama nie dostałam zawalu kiedy wwieziono cały sprzęt, poinformowano nas, że wszystko może sie zdarzyć i być może konieczna bedzie reanimacja... na szczęscie poszło dobrze, jedynie puls Łukaszka jest niepokojący.

Przechodze tylko usciskac dzielne Mamy i zyczyc zdrowka naszym Maluszkom.

Anetko wciaz o Was mysle i wierze, ze Maluszek wroci szybko do dobrej formy. Badzcie silny i dobrej mysli. Musi byc dobrze!

Aneta

Czytam o Kawasaki i płakać się chce. :(

Durno napiszę , ale szkarlatyna lepsza..jeśli już można by było wybierać. :-?

Całuski w piętki Franulkowe.

Aneta czytam codzień o Łukaszku i czekam na dzień kiedy napiszesz-jest przełom,jest poprawa..mam nadzieję ,ze to lada moment.Ściskam Cię mocno ,trzymam kciuki ,jestem z Toba myślami i wiarą w szybka poprawę.

Agnes trzeba być niemyślącym debilem i #$%@ żeby tak postępować jak z wami.Lekarka ,która ma o wszystko pretensje do matki tak jakby miała za ten lek zapłacić z własnej kieszeni :o Tak jest,dopieprzyć jeszcze matce żeby nie miała za różowo.Wstrętna rutyna i znieczulica :evil: I nie ma żadnego tłumaczenia o niedofinansowaniu służby zdrowia i ciężkich warunkach ich pracy.Człowiekiem można być w każdych warunkach a dobre słowo nic nie kosztuje.

pozdrawiam Was ciepło :D

Aneta, wkleję ci na pociechę. IVIG to własnie immunoglobulina. Jak widać skuteczna. Steryd też ma sens, jeżeli tło jest faktycznie autoimmunologiczne.

Reumatologia 5/2008

streszczenie artykułu:

Opis przypadku

Choroba Kawasaki – dwukrotny nawrót choroby u pięcioletniej dziewczynki

Reumatologia 2008; 46, 5: 300–303

autorzy: Izabela Szczygielska, Elżbieta Hernik, Lidia Rutkowska-Sak,

Choroba Kawasaki to uogólnione zapalenie naczyń każdego kalibru, z tendencją do zajmowania naczyń wieńcowych, prowadzące do ich czynnościowego i/lub strukturalnego uszkodzenia. Etiologia choroby jest nieznana. W artykule przedstawiono przypadek 5-letniej dziewczynki, u której stwierdzano 2-krotny nawrót choroby. Rozpoznanie ustalono przy użyciu kryteriów klinicznych i badań dodatkowych. Pacjentka była leczona zgodnie ze standardami (IVIG i kwasem acetylosalicylowym), podczas trzeciego epizodu choroby do leczenia dołączono metyloprednizolon z dobrym efektem terapeutycznym. Dziewczynka pozostaje pod stałą opieką Instytutu Reumatologii i Poradni Kardiologicznej IP CZD, czuje się dobrze, a w wykonywanym wielokrotnie badaniu echokardiograficznym nie stwierdza się cech patologii.

Agnes, czy nie można by się poskarżyć oficjalnie na miejsce szczepienia? Zdrowe dzieci nie powinny być na chorej stronie, a co dopiero mówić o wcześniakach na zakaźnych... Może sanepid po prostu poinformować?[/i]
Aneta, wkleję ci na pociechę. IVIG to własnie immunoglobulina. Jak widać skuteczna. Steryd też ma sens, jeżeli tło jest faktycznie autoimmunologiczne.

Jak dobrze, ze tu jest tyle mądrych osób! :D

Aneta, bedzie dobrze!!

Będzie dobrze!!!!!!!!

EZS, spróbuje się najpierw dopytac jak to będzie zorganizowane za miesiąc. Mam kontakt z kilkoma mamani, których dzieciaczki dostają S. Musimy coś pomyśleć, żeby ten skandal ponownie sie nie powtórzył.

Noż jasna ch....a mnie bierze jak czytam o takim zorganizowaniu miejsca do szczepień! Zgadzam się z Galką co do tego,że bycie człowiekiem nie zależy od funduszy! :evil: Dobre słowo ma wielką moc i pozwala złapać "wiatr w żagle" Czasem wysłuchanie naszych problemów jest wazniejsze od ich rozwiązania. Jeśli jeszcze ktoś podaruje nam uśmiech to sami "przenosimy te góry" :D Łukaszkowi , Franiowi i ich Mamom dużo sił do walki o zdrowie.Będzie dobrze!
Noż jasna ch....a mnie bierze jak czytam o takim zorganizowaniu miejsca do szczepień! Zgadzam się z Galką co do tego,że bycie człowiekiem nie zależy od funduszy! :evil: Dobre słowo ma wielką moc i pozwala złapać "wiatr w żagle" Czasem wysłuchanie naszych problemów jest wazniejsze od ich rozwiązania. Jeśli jeszcze ktoś podaruje nam uśmiech to sami "przenosimy te góry" :D Łukaszkowi , Franiowi i ich Mamom dużo sił do walki o zdrowie.Będzie dobrze!

też mną zatrzęsło jak poczytałam Cię, Agnes i Twój opis szczepienia ..... :evil:

służba zdrowia ..... żeby być zdrowym to lepiej nie chorować :-?

aneta s ..... smutno mi ...... czekam na dobre wieści ....