silvayo 05.08.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 dziś szanse spadły do 99%. Franek coraz bardziej wkręca się w swój strach. Dziś, gdy wracałam z nim autem do domu, krzyczał, że na dworze wiatr zbyt mocno wieje - widział poruszające się liście. masakra... Psycholog powiedziała mi, że jego strach to prawdziwe kombo - jest to mix nadwrażliwości sensorycznej (słuch + wzrok), taktylnej i na to nakłada się komponenta najnormalniejszego strachu strachu. Franek zawsze czegoś się bał. Mam wrażenie ze jego zaburzenia nie cierpią lękowej pustki - udało się przełamać strach przed księżycem, to teraz mamy wiatr.. A jak zaczyna się wkręcać w ten strach , zaraz boi się też rysunków na t-shircie, wystających nitek na szwach (nawet milimetowej długości)...MASAKRA... Dzie mogłam dziś wyciągnąć go z auta przed Lidlem - chciałam zakupy na obiad zrobić. Do wejści było z 10 metrów. Mam wrazenie ze w tym lęku zatraca się coraz bardziej.. Tak na marginesie - zapowiedziała się nam kontrola z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Bud. Poprzedni własciele nie dopełnili pewnego obowiązku, jest oczywiście wyjście - droga sądowa..aaaaaaaaaa, jeszcze to. Skoro tte lęki sa skumulowane, to może by spróbować przed wyjściem na dwór "wyłączyć" bodźce? aparat słuchowy na minimum,albo nawet bez aparatu, no i pełne ubranie, żeby nie poczuł dotyku wiatru? są takie bluzy z kapturem, typu "ninja"-kaptur cały zapinany na zamek, z otworami na oczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.08.2014 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Przy dotychczasowych upałach nie było takiej opcji, ale jest to oczywiście do wypróbowania. Tylko musze się psycholog Frania poradzić. Obawiam się trochę, zeby Franek tak się nie wkręcił, ze za jakiś czas nie będzie mowy o tym, ze nie wyjdzie w domu w "pełnym umundurowaniu" - rozumiesz, co mam na myśli. Nastawiam się na to, ze przełamanie tego lęku zajmie ogromnie duzo czasu.. Skoro "głupi" księzyc, którego mały tylko widział, był problemem przez ok 1,5 roku, to co z wiatrem, który tyle mu "robi".. Dam znać , co powie psycholog. Dzięki wielkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 05.08.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Niesamowite,Aga:hug:Ale nie można dziecka całkowicie schować w ubraniu-oczy,wargi...:(Musi widzieć i oddychać:(I mam wrażenie,że takim ubiorem pogłębiałby lęk(mogę się mylić)A gdyby jednak wmawiać mu ,ze listki właśnie tak lubią,ptaszki to lubią,Wy to b. lubicie a generalnie nie gadać o tm,nie pokazywać filmików.Uspokajać i odwracac uwagę-tam karetka ulubiona,tam huśtawka-rozumiesz mnie?Jakoś to wytrzymajcie:hug:Wiem,że zagotowujesz mózg by zadziałać.Tylko przytulam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.08.2014 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Silvayo, przemyślałam sprawę podczas obiadu. Raczej nie uda się - dziś jak jechałam z młdym on tylko widział wiaterek (nawet nie witr) przez szybe auta i była masakra w samochodzie Prababko, uwierz mi, ze próbujemy wszystkiego. Dziś dostałam od psycholog zadanie wykonania specjalnego planu dla Franuli, takiej 'wietrzbej skali'. I od dziś nie mówimy na ten temat. Ja będzie problem mamy odsyłac Franka do skali zeby sobie przepracowywał skalę i emocje. Moze to coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 05.08.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Aga,niteczki ,wiatr-myślę ,czy Franio nie ma przeczulicy skóry?możesz Go dotykać?czasem bywa taka przeczulica,zapytaj neurologa.Już i tak Sama wychodzisz ze skóry:(Nic już na ten temat nie powiem,bo mnie przegonisz w diabły:(Niech to szybko mija! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silvayo 05.08.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Może być też tak, że niedosłuch u Frania jest kompensowany nadwrażliwością wzrokową- i ruszające się liście,drzewa, kwiaty o tej porze roku właśnie powodują takie lęki. Nie wiem jak to zjawisko dokładnie opisać, ale to wiąże się z akomodacją oka, nie nadąża ono z przetwarzaniem obrazu.. to w połączeniu z autyzmem może być ciężkie do udźwignięcia przez malucha. Próbowaliście okularów z przyciemnianymi szkłami? Nie sądzę, żeby udało się wyciągnąć od franka informacje o tym, co go najbardziej przeraża, ale drogą eliminacji? ruch, szum wiatru? dotyk wiatru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.08.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Mogę tylko mieszać i kciuki zaciskać, żeby jednak nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.08.2014 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Dziewczyny, jeśli chodzi o sensorykę, to chyba nie ma u Franca obszaru, który nie byłby zaburzony. Nie wiem co on sobie czym kompensuje, szczerze powiedziawszy. To chyba nie jest takie łatwe do rozkminienia. Długo dziś o tym rozmawiałam z psycholog Franca.Teraz "walczymy" o to, zeby w domu mogły być otwarte okna - do tego juz doszło.Tu jest naprawdę niewiele oczywistości.Na pewno jakas część tych zachowań wynika także z autyzmu i omnipotencji Frania. Problem w tym, ze wiatru nie da się kontrolować i jest on dramatycznie nieschematyczny. W przeciwieństwie do Franka. Wracam do pracy nad tablicą 'skali wietrznej' dla Frania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.08.2014 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Trochę chyba dziś się wyjaśniło, jeśli chodzi o podłoże tych lęków.Ale juz nie mam siły o tym pisac. Ide spać.Jutro kierunek Kato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 05.08.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Tak mnie naszlo.... Skoro jakies leki byc musza, to moze by sie dalo jakos je skanalizowac? Dyzurna Buka? Pewnie bez konsultacji z psychologiem zbyt ryzykowne, ale przegadac zawsze mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.08.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jeśli uda się poznać podłoże, to na pewno łatwiej będzie walczyć z tym lękiem, choć wiadomo, że prosto nie będzie. Przytulasy dla Rodziców i buziaki dla Franciszka i Natki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.08.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 06.08.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ja się tylko pocieszam,że wcześniej były kłopoty z plażą, basenem i jakoś dał radę. I z tym sobie poradzicie tylko wcześniej da Wam w kość Mieszam aby było szybciej opanowane,:stirthepot::stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.08.2014 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 90 min trwała konsultacja. Franio zmęczony jak pies, ale dał radę. Teraz spece będą gadać przez skypa. Ostateczny głos będzie miała dr z kliniki w Warszawie, w której wyląduję z Franiem za miesiąc. Tak było...hm...zmiennie.. - że trudny przypadek, bo wiele zaburzeń nakłada się na siebie, ze nudzić przy Franiu lekarze długo się nie będą jeszcze itd. W kwestii schematyzmów i lęków - tu dr powiedziała, ze jej zdaniem niestety poziom inteligencji Frankowi nie pomaga. To tak ogólnie rzecz ujmując. Padła propozycja wsparcia farmakologicznego, zeby Franula zaczął przesypiać całe noce wreszcie, wtedy będzie też lepiej funkcjonował w ciągu dnia. Decyzja nalezy do neurologa, bo nie wiadomo jaki będzie wpływ miało to na czynność mózgu.Na tę chwilę jest więc duuużo kwestii otwartych, stąd tak mało konkretów. Czekam na informację po konsultacji Skypowej. Dziś rano na tablicy Frania zawisła pomoc, którą dziergałam 2 dni na zalecenie Franiowej psycholog z P. Franula dziś wyciszony, naprawdę fajny. Zobaczymy jak będzie jutro. Zrobię rano fotkę pomocy i wstawię tu. Ułatwia ona Frankowi opanowanie kwestii wietrznych. Jutro odwołuję morze. Natę wsadzamy do pociągu i jedzie na tydzień do mojej siostry do Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.08.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Szkoda z tym morzem... Miejmy nadzieję, że parę rzeczy się wyjaśni po hospitalizacji. Trzymam kciuki i mieszam, coby wszystko ku dobremu szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 07.08.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jakoś nie mogę się zmartwić poziomem inteligencji Frania:),muszą sobie jakoś lekarze za nim nadążyć ZDROWIA i radości życia dla Frania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 07.08.2014 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Gosiu, tu nie chodzi o radzenie sobie lekarzy z Franiem, lecz o to, że to Franek sam nie daje sobie rady ze sobą. Za dużo rozumie, dostrzega, za dużo mu przeszkadza. Tu jest problem. Tak naprawdę od jakiegoś czasu ostrzegano nas, ze taka chwila może nadejść. Gdyby Franek nie był od początku tak zaopiekowany a nie inaczej, już z rok temu miałby wtórne upośledzenie umysłowe, do którego doszłoby na skutek deprywacji bodźców. Ale nie ma, wręcz przeciwnie. W tym roku poszedł bardzo poznawczo do przodu. No i zaczynają się poważne problemy W terapii dąży się do rozwinięcia samoświadomości u dzieci, aby zdawały sobie sprawę ze swoich deficytów, ale ten czas, zanim sobie to w pełni uświadomią i nauczą się żyć z zaburzeniem, jest cholernie trudny. A trzeba pamiętać, ze Franek problemów ma kilka. Do tego nie mówi i strasznie trudno mu przekazać w sposób niewerbalny to, co chciałby nam przekazać. I do tego dochodzi przetwarzanie bodźców z istotnym odroczeniem itd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.08.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Franek http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/022/645/22645327_800.0.jpg/tort-urodzinowy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.08.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Tutaj też zostawiam życzenia dla Frania. Dużo zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia. Cóż tak to jest że im człowiek ma więcej rozumu tym żyć mu trudniej. Trzymam kciuki żeby udało się pokonać problemy. Udanych wakacji dla Natki Tort już jest to ja dorzucę coś na ząb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.08.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 A tutaj prezent dla solenizanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts