sylvia1 09.08.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) XX tak ale antybiogram jutro w przychodni powinien być. Ew. prześlą faksem skoro jutro jest pediatra. Bo badania wysyłają do Warszawy a nie na miejscu robią i nie wiem czy zdążą dojść. Nie wiem który to szczep - też podejrzewam, że szpitalny bo skąd to? Zobaczymy co wyszło na pewno pani dr będzie leczyła bo o ile pierwszy posiew zanieczyszczony bo rózne bakterie 10 do 5 to drugi juz te konkretne. Podejrzewam że po przeleczeniu kolki i bole brzuszka pójdą won... A i jakbym dorwała pediatrę ze szpitala to bym jej ten wynik kazała zjeśc bo mi przez 4 dni kolek mówiła że nie ma możliwości że skoro mocz ogólny ok to posiewu nie trzeba robić a ja swoje wiedziałam. Tak samo jak czułam że odstawianie od cyca nic nie da... Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez sylvia1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.08.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 O owym zwyczaju przypomniałam sobie dzień po urodzinach, więc pewnie...nie liczy się No wiesz, że niby po co dziecko sięgnie tym będzie się w życiu zajmowało:) W środę lecimy do p Natalii:) no tak pi razy drzwi załapałam, ale co konkretnie oznaczają przedmioty ? zakonnica, księgowy, kiper i bibliotekarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.08.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 No tak, to odpowiem...U dorosłego 10*5 dopiero jest wynikiem dodatnim i to dwukrotnie oznaczony. Ale z dorosłymi jest troszkę inaczej. Powinnaś mieć normę dla dziecka na wyniku. Z drugiej strony Klebsiellę zawsze uznaje się za patogen, niezależnie od "stężenia" ale... kilka razy oznaczoną. No i zwykle jednak w moczu są jakieś leukocyty, widać też bakterie pod mikroskopem, no coś widać... A o rozrzedzeniu, do pewnego stopnia mówi ciężar właściwy i barwa. Pytenie, czy ja bym dała antybiotyk? Chyba bym powtórzyła badanie moczu. A jakby nie dało rady - to bym dała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 no tak pi razy drzwi załapałam, ale co konkretnie oznaczają przedmioty ? zakonnica, księgowy, kiper i bibliotekarz? mi mówili - będzie się modlić, pić, zarabiać i uczyć :)Do wyboru albo wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 09.08.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Ewa ale powtórzyć ogólny czy posiew tez? chyba oba co?problem, że mocz ogólny ostatni był z 1 próbki a posiew z 2 (osobno pobierane). Wynik do łapki jutro dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.08.2010 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 mi mówili - będzie się modlić, pić, zarabiać i uczyć :)Do wyboru albo wszystko... Oki, czyli Franek będzie pobożnym biznesmenem:) Ta opcja mi odpowiada:) Sylwuś, Twój temat zbyt poważny. Nie włączam się w dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.08.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Oki, czyli Franek będzie pobożnym biznesmenem:) Ta opcja mi odpowiada:) moja pierwsza myśl ........ katecheta , już lepiej jak byznesmenem zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 10.08.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Dzień dobry nooo ja bym nie chciała co by Franek księdzem został taki przystojniacha Sylvia - dla Stasia zdróweczka , będzie dobrze a z Madzią coś wiadomo?? Tabaluga gdzie?? Buziaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.08.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Stawiam, że Franek będzie ostro dmuchał. Na przykład w saxofon. Wszak po oćcu muzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 10.08.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Aga Franki mają takie ciągoty.. Mój 4 lata temu: Tylko mój nic więcej nie wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.08.2010 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 he he:) Dzięki oz za pocieszenie:) Zdałam relację naszej dr z IMiDz, pocieszyła, że dzieci sięgają po to, czego nie znają jej syn też wyciągnął różaniec:) Jamles, byznesmen w rodzinie się przyda:) Ciociu Ziabo, jak dobrze żeś wróciła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.08.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Dzień dobry nooo ja bym nie chciała co by Franek księdzem został t co do księdza, to tylko banknot się zgadza, różańca by nie brał a pobożny biznesmen w naszej rzeczywistości, to... polityk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.08.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Ewa ale powtórzyć ogólny czy posiew tez? chyba oba co? problem, że mocz ogólny ostatni był z 1 próbki a posiew z 2 (osobno pobierane). Wynik do łapki jutro dostanę. posiew a najlepiej oba. . Wiesz, zawsze jest taka zasada - nie leczy się wyniku badania ale człowieka. Jestem na to szczególnie uczulona, bo sama podczas studiów byłam świadkiem, jak pani kierownik laboratorium na nocnym dyżurze wpisała wynik Z SUFITU a krew wrzuciła do kosza, bo... spać jej się chciało. Stwierdziła, że jak jej wynik nie będzie pasował lekarzom, to rano powtórzą. To sytuacja oczywiście ekstremalna i prokuratorska ale mi pozostała w pamięci na całe życie. Znacznie częstsze jest, że materiał źle pobrany. Dlatego jeżeli wynik pasuje do innych objawów, to leczyć. Jeżeli nie- powtórzyć badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 10.08.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 no racja racja powtórzyć posiew i to przed wzięciem ewentualnego lekarstwa (bo nie wiemy co zadecyduje Wasz pediatra-czy szczep jest szpitalny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.08.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Już po wizycie: pani dr na podstawie wywiadu (starsi mieli przedłużoną żółtaczkę i kolki i objawy identyczne jak Staś przy e.coli) objawów Stasia kolki (choć troszke się zmiejszyły po esumisanie), bóle brzuszka (zwłaszcza w okolicy karmienia), niespokojne jedzenie, no i długo utrzymująca sie żółtaczka- podjęła decyzję że dajemy antybiotyk wg niej ten szczep to szpitalny bo rzadko sie spotyka zakażenia poza szpitalem. Woli dać amoksycyklinę (wrażliwy) niż Furagin (też wrażliwy) bo jeśli bakteria siedzi i w oczu (ropieje od urodzenia a standardowe leki nie dzialają) to wytłucze. A może siedzieć i gdzie indziej... Ech nie mieli nam czego w szpitalu sprzedac? A i jesli po 3 dniach nie będzie poprawy z okiem to do okulisty na przepłukanie kanalika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 10.08.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 he he:) Dzięki oz za pocieszenie:) Zdałam relację naszej dr z IMiDz, pocieszyła, że dzieci sięgają po to, czego nie znają jej syn też wyciągnął różaniec:) A ja słyszałam, że sięgają po to co się najbardziej świeci... A, przypomniało mi się... mój Franek sięgnął po różaniec a pieniądze zwalił na podłogę... może jednak będzie księdzem z prawdziwym powołaniem Najważniesze żeby byli SZCZĘSLIWI, nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kask_a 10.08.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Sylwia, znowu mam podobne doświadczenia..... - u mojego synka także, z powodu przedłużającej się żółtaczki, zlecono badania kontrolne moczu. Wyszedł gronkowiec złocisty w posiewie. Zlecono ( w szpitalu) Augumentin dożylnie przez 10 dni, badanie ogólne i CRP także bz. Po leczeniu antybiotykiem zalecono codzienne podawanie Furaginu i dalszą diagnostykę ->cystografię. W opisie wykonanego badania -> refluks II st.....Zdjęcia i wczesniejsze wyniki badania moczu i posiewów oddałam do skonsultowania dr. Gastołowi z CZD, ten, "na telefon" polecił mi odstawienie Furaginu i stwierdził, że nie ma refluksu i nie można mówić o zakażeniu ukł. moczowego jeśli nie ma znamion stanu zapalnego w badaniu ogólnym moczu ( leukocyty) i brak wskaźników zapalnych we krwi. 10 do 3 to mała ilość bakterii, ja bym skonsultowała z nefrologiem lub urologiem podanie antybiotyku. ... pozdrawiam i zdrówka życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 10.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam po wakacyjnie, przebrnęłam przez tę masę postów i już jestem mniej więcej na bieząco;). Matko ile dobrych rzeczy sie tu wydarzyło:wiggle: Franiu Kochany wszystkiego co najlepsze i najpiekniejsze z okazji Urodzinek, zdrówka:):). Aga Masz cudne dzieciaczki:jawdrop: cieszę się strasznie z postępów naszego Supermana , uściski i całuski od cioci;). Aguś troszkę zaniedbałam Wasz wątek bo u mnie był istny galimatias - bylismy w Pl 6 tygodni i wakacjami to niestety nie mogę nazwać tego wyjazdu, masa stresu i szarpaniny z wykonawcami, szkoda słów. 10 września lecimy na tydzień dopilnować montażu kuchni, drzwi i kilku drobiazgów i moze wtedy poczuję wreszcie, że mam dom bo jak na razie to niekończąca się budowa - buuu. Mam też dobre wiesci - Łukaszek końcem stycznia będzie miał braciszka albo siostrzyczkę...no i w marcu wracamy do Pl:wiggle: Sylwia kurcze, nie mam nic madrego do powiedzenia w kwestii Stasia - mam nadzieję, ze szybciutko uporacie się z tym wszystkim. Ściskam mocno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.08.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Anetko gratulacje i dopiero teraz piszesz tak ważne rzeczy dbaj o fasolinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 10.08.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam Dziewczyny! U mjego synka od trzeciego miesiąca wyszukiwali wiecznie zakażenia układu moczowego - bo gorączkował - a okazało się ,że gorączkuje bo wychodzą mu zęby (faktycznie miał pierwszego ząbka na 4 mc) i powtarzała się to jak tylko wychodziły mu następne zęby. Oczywiście Waszym maluchom zęby nie wychodzą. Mój też miał hodowane niewielkie ilości E.coli z moczu bez zmian patologicznych w badaniu ogólnym moczu (oczywiście leczony antybiotykami za każdym razem, reszta badań zum, urografia, liczne usg - bez zmian). W końcu uparłam się to wyjaśnić: wymazałam spod napletka i jednocześnie mocz - i okazała się, że E.coli siedzi na napletku A NIE W MOCZU. Naprawdę z posiewami moczu jest dużo zabawy, aby wynik był wiarygodny - i jak już było pisane powinny być także zmiany w badaniu ogólnym.Ale w przypadku takiego malucha - to lepiej przeleczyć - bo Klebsiella to okropne świnstwo - na szczęscie wyleczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts