Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa, już porównałam, ino nie wiem czy fachowo opiszę...

Zacznijmy od polskiego FerrumLek: w 5 ml zawiera 50 mg żelaza (III), czyli na 1 ml wychodzi 10mg Fe (III)

czeski maltofer to też Fe(III), natomiast ferro sanol to Fe(II). I tu jest chyba pies pogrzebany. Zawiera 170mg Fe(II) co odpowiada 30mg Fe 2+.

Oj, ważne, że działa:)

XX, to żelazo wg smakuje pomarańczowo-gwoździowo:)

A Natka tak ma - jak za dużo emocji to reaguje płaczliwie.. Taka wrażliwa istotka:)

Już rozumiem, żelazo III musi i tak być zamienione w FeII żeby się wchłoneło. Czyli ta zamiana szwankowała. Jak dałaś dwuwartosciowe, to się wchłoneło łatwiej i podziałało.

Kochani, my już w blokach startowych, pakowanie idzie całą parą.

Ciocia Ziaba wszytsko wie - poinformowana telefonicznie:)

Kawiko, przeeeeeeeeeeestań!!!:)

Jesli licytujecie cos na Allegro, to ja...i tak nie wiem że to Wy:))) Więc nie dziwcie się moim oficjalnym odpowiedziom:)

Teraz na straży Allegro pozostaje Kasia, mam nadzieję, że kobietka nie osiwieje przez te 3 tyg.

A czy pisałam że Franiu pełza na całego? Tzn podciąga się na przedramionach, ale odkrył kierunek przemieszczania "do przodu":)

Uprzedzając pytanie Malki (;)) ręce pracują symetrycznie, nóżki nie pracują wcale.

Dobra, trzymajcie kciuki za Krasnala proszę,

obiecuję składać regularnie meldunki:)

Aga ...nie wiem co mam powiedzieć....ja jestem mały żuczek i nie będę polemizowała z opiniami specjalistów....ale mam na uwadze jedno,ze gdybym ślepo uwierzyła w to co nam neurolog mówiła, efekt mógł być opłakany.

Jak wrócicie pogadamy, ok ?

Relacja Agi z placu boju

z wczoraj

"w CZD dr rehabilitacji powiedziała,ze Franek idzie w kierunku mpd :( że nawet już dziś zaryzykowałaby taką diagnozę :(,ze chodzić będzie, ale nie wiadomo jak. Że jest dość nietypowy bo ma zmienne napięcie mięśniowe. Że umysłowo dość dobrze ale trzeba mu jakoś pomóc otrząsnąć się z traumy poszpitalnej bo ma w głowie strasznę sieczkę, jak się wyraziła. Wpisała nas na NDT i Si, ale miejsca dopiero na listopad. Nic to, walczymy dalej"

z dziś

"Neurolog powiedziała,ze Franek jest przypadkiem niejednoznacznym np:stopa ma bardzo duży zakres ruchu, co wskazuje,ze mpd nie będzie, ale łydka jest zła-jak przy mpd.

Ręce źle pracują, złe wzorce ruchu, (...) za wcześnie na diagnozę.A napięcie mięśniowe ma obnizone. Neonatolog powiedział,ze chodzić będzie pewnie dopiero koło 2rż " (tu obcinam, bo chce Wam oszczędzić "fachowego" słownictwa lekarza :bash:

i dalej dziś

"Ale najlepszy był Artur (...) na rehabilitacji wg niego Franek to superaman :lol:bardzo mnie uspokoił, na zasadzie trza robic swoje. A mały jest świetny jak na balast startowy.

Nasza dr też mnie tak pociesza (prywata) ale tanio skóry nie sprzedamy. Franek jest dzielny bardzo. Od poniedziałku ćwiczy dzielnie. No i mamy gasec na rzyganko. Pozdrowienia Aga"

i z ostatniej chwili

"Lekarz uważa,że jest podśluzówkowy rozszczep podniebienia :( "

Kciuki trzymamy!

A Ty Agusia swoje wiesz! Żadnego mpd Franek mieć nie będzie!!!

Przeciez juz lekarze wywalają gały na to jak Franek sobie dał rady. I znowu napiszę, że znam dzieci z mpd które w życiu bym o to nie podejrzewała. Po prostu rehabilitacja, rehabilitaja i jeszcze raz rehabilitacja.

A u Was w domku wszyscy zgodny i każdy walczyć chce, więc jestem pewna, że wszystko będzie dobrze. Zobaczysz.