Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

I jeszcze coś:

do wyjazdu na turnus słyszałam od 2 czy 3 osób, że Franula ma juz krótszą lewą nóżkę (skutek spastyki). Po przyjeździe do Z, genialna ciocia Magda orzekła, ze skrócenie jest tylko pozorne, bo jest ono skutkiem..rotacji miednicy! Naciąganie miednicy miłe nie było dla kurczaczka, ale dziś Franulka ma już nóżki jednakowej długości!:)

A taki widok mial Franiu z sali rehabilitacyjnej:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/uDdLgiEHBaV8iFhxlB.jpg

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie ten turnus był o tyle niezwykły, ze WRESZCIE nie było pawienia i płaczu! Pierwszy raz cały turnus Franula ćwiczył z p Magdą, którą zaakceptował w 1000%:) Co też wazne, nie było zafiksowania na 1 metodzie. P Magda stosowała ćwiczenia wg NDT, PNF i Masgutowej (terapia taktylna).

I jeszcze 2 ostatnie zdjęcia:

terapia ręki z cicia Moniką (cały wieczór wyciagałam trociny z ubrania Frania:))

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/I96bfoZgevA723RT4B.jpg

i najukochańsza ciocia Agnieszka (pani pedagog) - jedyna osoba, z która Franula zostaje sam:)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/B7cR0YJmiWxBbWTQPB.jpg

Koniec fotoreportażu:)

Aguś piękne zdjęcia! To gdzie Franio zasypia najlepsze. :-)

No i najważniejsze, że te Wasze, prawie bez przerw turnusy dają niesamowite efekty!!!! Masz calkowita racje, ze naciskasz mocno, mocno teraz, kiedy cuda są jeszcze mozliwe!

I bardzo wierze w to, ze nie dlugo zapomnicie juz o swoich obecnych klopotach!

A Natka przesliczna jest. Kiedy ma te urodzinki? Najlepsze zyczenia dla Niej!!!

p.s. dziś wystawylam Ci komentarz pozytywny i napisało, ze wkrotce pojawy sie na Twoim koncie. Moze to dobry znak?!

też uważam ,że turnusy są naprawdę dobre, kiedy dziecko jest chłonne świata i nowych umiejętności, kiedy jeszcze takie malutki:) pamiętam ten maraton ,kiedy przez prawie 2 lata jeździłyśmy prawie co drugi miesiąc:) warto było bo teraz np nie nadążam za moją szybką torpeda:) czyt. Helenką:)

Anutko, dziękuje za te słowa o turnusach:) Franek po każdym robi ooogromny skok. Teraz jestesmy na liście rezerwowej w grudniu. TVN obiecał nam kasę, jeśli dadzą to jedziemy (bo raczej wejdziemy - jestem na 1 miejscu rezerwówki), jesli nie to raczej nie.. Jedna mama powiedziała mi teraz na turnusie to samo co ty - żeby wykorzystać te pierwsze 2 lata na maxa. Potem w 3 roku też można wiele osiągnąć, ale te pierwsze 2 lata są absolutnie najwazniejsze. Na następnym turnusie chcę wziąc zajęcia z pedagogiem 2 x dziennie po 30 min. Franulka tak pieknie sie koncentruje na tych zajęciach, p Agnieszka cuda z nim tam robi:)

Anutko, Żelciu, Iza (jeśli jescze czasem zagladasz na nasz wątek) - gdzie Wy jeździcie/jeździłyście? Nam w Zaździerzu jest b dobrze, nie mam ochoty zmieniać ośrodka, bo rehabilitacja jest tam na naprawde rewelacyjnym poziomie, pytam raczej z ciekawości. Słyszałam, że Zabajka podwyższyła cenę na 4800. To dla mnie już próg nie do przeskoczenia. Z od przyszłego roku bedzie kosztował 4 tys.

Żelciu - jest cuuudna:)

Udało mi sie kupić tort, jutro świętujemy:)

Życzenia glizdeczce przekażę:)

Aguś ja tam gdzie jeździłam ze Stefciem (raz w roku) to nie polecam, bo tam raczej odpoczynek był a rehabilitacja słaba. My to głównie robiliśmy wszystko samy w domu, a po wskazówki jeździłam raz na dwa miesiące tutaj we Warszawie na Pilicką. Tam jest takie centrum wczesnej interwencji. I jeszcze na nieodpłatne turnusy jeździłam z Nim tutaj do centrum na ul. Ożerowskiej.

To byly inne czasy, Aguś. My przez prawie trzy pierwsze lata szukaliśmy gdzie się udać po pomoc. Ja obcokrajowiec, maż nie tutejszy, a lekarze tylko ramionamy wzruszali. Nie raz sobie myślę, że chcialabym Go urodzić jeszcze raz takiego samego, ale wiedzieć to co teraz wiem. ;)

Dlatego Wam tak kibicuję, bo wiem, że teraz jest złoty okres. A Franek to potwierdza!

Ciekawe czy Natalce się spodoba prezent? :D Jutro odpoczywajcie, a wszystkie wątpliwości i troski zostawcie gdzieś w kącie. Milego dnia.

Aga Franula przecudny - rosnie Wam niezly Urwis:wiggle:.

Glowa do gory bedzie dobrze, szkoda tylko ze na takie glupie sprawy musidz spalac tyle energii.:bash:

Usciskaj Natke - ja tez mam jutro urodziny hi hi tyle, że latek sporo wiecej niz Natka ;)a no i mam niusa dla Was - Łukaszek bedzie miał siostrzyczke:wave:

Aguś, przekaż ode mnie życzenia Natalce! Wspaniała z Niej dziewuszka i siostrzyczka :)

Zdjęcia cudowne. Widok za oknem powalający :yes: No i Franiu jak zawsze :yes::yes::yes:

Mocno Was wszystkich ściskam! :hug:

Aneta GRATULACJE! Super układ - będzie parka! Zazdroszczę, ale bezproduktywnie ;)

Kochani,

Ja tez sądzę, że mi oba konta odblokują, chcą tylko pokazac mi, kto tu rządzi.. I co zmieni tych kilka dni wiecej blokady? No tyle, ze nie będzie pieniędzy ze sprzedaży.. Jestem rozżalona na serwis, że ma tak nieprzyjazne przepisy dot kont charytatywnych. Nie rozumiem, dlaczego do obsługi konta charytatywnego nie można wyznaczyć takiej osoby????

Agnieszka, jest tyle sytuacji, gdzie nic nie możemy zrobić... Przecież wiesz o tym. Można pożalić się, popłakać w rękaw a potem robić swoje. Allegro jest niestety największym serwisem, doszli już do punktu, że kilku uzytkowników więcej czy mniej im nie robi.

Sądzę, że można powalczyć o ustanowienie osoby to pomocy.

Sądzę, że ten nasz apel powinien też być wysłany, choćby po to, żeby następnie zapytac, czy wszystkie tam wymienione osoby, jako twoi znajomi (wirtualni), nie mogą robić u ciebie zakupów. Im więcej podpisów, tym pytanie ma większy sens. Również akcja typu - każdy z nas wysyła sms z pytaniem indywidualnym - czy licytując nie naruszam regulaminu. Tudzież przed innymi licytacjami - a może ja jednak znam sprzedającego. Z np.. facebooka. Zemścić się można przy okazji zapychając skrzynkę ;)

A co do Frania -idzie w dobrą strone :). Bardzo się cieszę.

Ewa, masz rację. Poszukuje teraz jakiegoś nieallegrowicza, żeby wysłac ten apel dzisiaj.. Wygląda na to, że osoba, która zadeklarowała się do zaniesienia apelu wyjechała do rodziny w piątek. Chciałabym takze jak nam już odblokuja konto wysłać - jeszcze nie wiem do kogo w All. - prosbe o zmiane regulaminu. Żeby i dla kont charytatywnych możliwe było wyznaczenie osoby pomagającej. Koleżanka mówiła mi o Allegro Cafe, może to by było najlepsze miejsce?

Zmykam, zaraz torcik i w góry!

Pierwsza wyprawa Frania:)

Agnieszko byłyśmy w Zabajce kilkanaście razy, raz byłam w Tratwie, ale jednak Zabajka do nas bardziej przemawia, głównym powodem było to ,że np w Tratwie było mi szkoda czasu , kiedy przez pierwsze kilka dni musiałam za każdym razem opowiadać każdej pani od nowa co jest problemem Helenki. W Zabajce znają małą odkąd miała roczek i tam ona sama już czuje się wyśmienicie. To jednak nie zmienia faktu , że uważam ,że ten ciągły wzrost cen to naprawdę przesada. Nasz pierwszy turnus tam kosztowała 2600...połowa tego , co teraz. DO Zaździerza na pewno się też wybiorę;) a co tam:) może uda się kiedyś spotkać:)

Anutko, dlatego i mnie w swiat nie ciagnie, bo tu rehabilitanci znają Frania, wiedzą jak działać. No i cena do zaakceptowania. Zaxdzierz jest 800 zł tańszy od Zabajki, te 800 zł x 5 turnusów, które planuje z małym w 2011 daje jednak 3200.. A czy w Zabajce jest basen kryty? Bo w Z jest. Mamy większych dzieci, które same już zostają na ćwiczeniach, ida sobie w tym czasie na basen lub do sauny, w ramach odskoczni i relaksu. Poza tym od tego turnusu jest nowość - bonus dla "stałych klientów" - od 3 turnusu można sobie wybrać w cenie turnusu 1 program bonusowy. Ja na następnym chcę wziąć dodatkowo zajęcia z panią pedagog, tak żeby Franiu miał nie 30 min dziennie z p pedagog a 2 x 30 min. Uwielbia ją bez pamięci:)

A dziś FRANIU SAM USIADŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:wave:

Cuda panie:)

I to na tyle dobrych wieści, bo niezbyt dobra jest taka, ze Franula robi to nie tak, jak powinien, sam sobie opracował frankowy wzorzec siadania, ciocia Malka pewnie zawału dostanie jak zobaczy.. Kreatywne to moje dziecię:yes:

Zaraz umieszczę zdjęcia i opis techniki siadania:)