Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jejku,,,

już piszę, przyjęcie na cito było.

Taki sms dostałam, bo dr rozmawiac nie mogła:

"Nie miałam komu z neurologów dziś pokazać, może jutro sie uda. Wg mnie to nie sa zaburzenia napadowe, ale EEG zrób. Bądź dobrej myśli"

Czyli tak jak Wy dziewczyny, tzn podobna opinia

Aguś to czekamy na dobry wynik eeg.

A myślałaś może, że to co teraz wymyślił, że to może być skutek tego, że Franio jeszcze nie stoi, nie chodzi samodzielnie?

Ma braki, kłopoty z równowagą i w ten sposób być może stymuluje sobie ten ośrodek.

Jak masz możliwość, to przeczytaj książkę Delacato „Dziwne, niepojęte”.

My dopiero po przeczytaniu tej książki otworzyły się oczy na pewne „dziwne” zachowania mojego Stefka. I widzę dziś, że jest dużo, dużo w tym co tam jest napisane racji.

Co do podatku, nie musimy płacić od allegro, ponieważ nie mamy z tego dochodu. Dochód ma Fundacja, ale także nie musi płacić jeśli te pieniądze przeznacza na cele statutowe (tak jak to robi).

Pozostaje kwesta jeszcze taka, czy my, podopieczni nie musimy płacić podatku od pieniędzy, które wypłaca nam na leczenie Fundacja, (podatek od darowizn) ale o tym także napisałam do Pani i na pewno coś odpiszą.

Na razie mam do przesłania im te same dokumenty, co Tobie przesłali.

Domyślam się, że te dokumenty są tez po to aby tego podatku ani po ich ani po naszej stronie nie było.

Oj, to dobrze, że pani doktor ma takie zdanie na temat Franiowego zachowania. Jestem pewna, że EEG nie wykaże niczego niepokojącego, ale dla spokoju i pewności trzeba zrobić.

Wiem, że trudno Ci znaleźć czas na czytanie, ale jeżeli Żelki książkowa propozycja mogłaby Cię uspokoić, to przeczytaj.

Dobrze mieć tu takie konsylium.:)

Skoro dziś Franio tak cudnie przesyła całuski to znaczy, że to wczoraj to pikuś ;) A jak ładnie mówi NATALKA :yes:

Powtórzę Ci jeszcze raz Agnes - mój Tomcio kropka w kropkę tak siadał, tak nóżki układał. Identycznie. A przesyłać całuski nauczył się po drugich urodzinach dopiero. Nie wiem czemu nigdy nie chciał się dać nauczyć ;)

Ech, ostatnie kilkadziesiąt minut spędziłam czytając komentarze do mojego dziennika, sprzed 5 lat!! Niesamowite uczucie ;) I tam jest taki jeden Twój wpis Agnes - jak się mój Paweł urodził i pokazywałam jego zdjęcia - że taki cudny robaczek, że aż Ci się instynkt macierzyński włączył :yes::yes: No i proszę - jest i Franulek :yes:

Aguś, przeczytaj, nie sądź po tytule.

Niesamowicie jest tam opisane jak dzieci z uszkodzeniami mózgu swoim zachowaniem pokazują nam gdzie jest problem i co trzeba leczyć. Dziwne zachowania są po prostu sposobem na jaki mózg próbuje wyleczyć sie sam.

Przykładów jest bardzo dużo.

Nie mówię, że Franek ma uszkodzenie, lub MPD, ale z racji tego, co przechodził jest w grupie ryzyka.

Z autyzmu nie ma On nic w sobie, ale mikro urazy spowodowane wylewami mogą dawać jeszcze o sobie znać, dlatego się zastanawiałam czy to kręcenie głową nie jest po prostu dostarczaniem bodźców potrzebnych dla ośrodka równowagi, na przykład.

A ponieważ pisałaś ostatnio o tym, że reakcję ma jeszcze zaburzone, to o tym pomyślałam. A o żadym autyzmie nawet nie myśl, Franio nie ma nic z autyzmu w sobie. Nic.

Świadczą o tym choćby te nagrania. Dziecko autystyczne by siedziało i robiło swoje a Ty byś mogła mówić do upadu. Wiem, bo przez to przeszłam. ;-) Franio nie ma nawet A z autyzmu. :-)