malka 13.11.2010 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Nie znam książki o której mówi Żelka, ale Delacato wraz z Domanem stworzyli metodę rehabilitacji dzieci z uszkodzeniami mózgu, wiele obserwacji stricte fizjologii i patologji bardzo dobrze opisują, choć sama metoda usprawniania,dla mnie osobiście jest szalenie kontrowersyjna.Też chętnie poznałabym tą pozycję, więc powtórzę pytanie Agi, gdzie można dostać tą książkę, tylko w fundacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 13.11.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 (edytowane) no to ja też chętnie poczytamPisałam już Agnieszce,ale napiszę na FM do podyskutowania Moja mała kręci głową lewo prawo lewo prawo - przed zasypianiem. Robi to naprawdę mocno i chwilę po tym zasypia. Neurolog twierdzi, że dziecko które często jeżdziło samochodem (po wertepach)i tam zasypiało lub dziecko które było usypianie w wózku na wertepach,kołysane mocno do snu rekompensuje sobie to uczucie "oszołomienia" przed snem takich machaniem. Po prostu lekko się "fazuje". U mnie megawertepy byly - kanalize robili. Fr jezdzi w tai spowrtoem samochodem od szkrabika.Patrzyłam na te filmiki i widzę czasem, że Fr robi to specjalnie - nuddda, albo nuddda albo fajnie tak sobie pokręcić, wreszcie czasem mowi glośno NIEEEEEE. Nie wiem czy nie nakladaja sie na to ruchy mimowolne ale widze tam na mur dzialania celowe. A Wy? Edytowane 13 Listopada 2010 przez XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 13.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 malka do kupienia pewnie już nie ma. Bardzo często, przynajmniej u nas tak jest, można wypożyczyć w bibliotece w jakiejś Poradni Psychologiczno Pedagogicznej. Nie chodzi nawet o terapie, bo od tego czasu to się na szczęście też rozwinęło, ale o świetny opis "dziwnych zachowań" i tego, czego mogą być sygnałem. Naprawdę warto przeczytać. Ja zawsze polecam, bo to książka, która na mnie wywarła ogromne wrażanie. Pięknie tam napisali, że te wszystkie „dziwne zachowania” są wołaniem o pomoc i wskazówką, co konkretnie należy „naprawiać”. Ja czytałam to dwa razy i na pewno znowu do tego po czasie wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.11.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A wiesz XX, rzeczywiście! Jak przeczytałam co napisałaś, to uświadomiłam sobie, ze mój Tomek też tak zasypiał - chwilkę przed zaśnięciem kręcił główką w prawo i w lewo, bardzo mocno i po kilka razy. A u nas spacery to po wertepach były I też myślę, że u Frania te ruchy są celowe, przynajmniej na takie wyglądają na moje laickie oko Żelciu, tak fajnie piszesz o tej książce, że sama chętnie bym ją z ciekawości przeczytała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 13.11.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 widziałam ten tytul na chomikuj.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.11.2010 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Tez widziałąm, ale kurcze wole książki w wersji papierowej. Jak nie będzie innego wyjscia to z chomika trzeba będzie pociągnąć. Aniu, to już 5 lat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.11.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ale cudny Franio a te buziaki przesłodkiei zabawa z Natalką wspaniała oboje wpatrzeni w siebie jak w obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.11.2010 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Myślałam cały czas o tej teorii XX. Kurcze, myślę, że u Frania to nie jest tak.On w końcu 2 pierwsze miesiące przeleżał plackiem, potem trzeci miesiąc brałam go na ręce, do 8 mies zycia trochę było jazdy samochodem, ale może 2 x w tygodniu max.. Wypady do Wrocławia były w tym czasie ze 4 razy a na trasie do JG to 20 min jazdy tylko..Ja raczej myslałam, że to jakieś zaburzenia SI może, dostymulowywanie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Tak Agnes, to już 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.11.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Franio jest do schrupania. Cudownie zaczyna mówić i ma świetny kontakt z siostrą. Scena ostatnia z pierwszego filmu rzeczywiście mrozi krew w żyłach. A buziaki przesyła suuuperowo. Prawdziwy superman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Asi 13.11.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Franio bardzo ładnie sie rozwija i ma świetny kontakt ze starszą siostrą , od razu widać jak wielki ma autorytet Natalka u Frania.Nie było mnie pare dni a tu takie nowości - próba powtarzania wyrazów no i te całuski - przesłodkie.Jeszcze nie raz Franio nas zaskoczy pozytywnie, bo to przecież SUPERMAN prawda? Całuski dla przecudnego Frania, siostrzyczki Natalki i ukłony dla rodziców.Forumowa Babcia Franusiowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.11.2010 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Chciałam tylko powiedzieć, ze był to absolutnie pierwszy w zyciu całusek Franiowy:) A teraz sesja z dziaj.Ryba była...jessssuuu...jaki smród:) http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/kIU87TKm3TLrTY9zaX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/UWMUFkT20w9Dgv9zyX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/WHXapN96USGqRasgKX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/va/50xc/QOu4djDS5ubVreQJZX.jpg A jeśli ktoś się spyta dlaczego bez śliniaczka...aaaaa booo szkooda śliniaczka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.11.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Boszszszsz... Ale jaka frajda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.11.2010 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Aniu, niesamowita jesteś Wiecie co, Franek ma właśnie "fazę intelektualną" - jak u niego obserwuję, to ma takie fale - skok fizyczny na zmiane ze skokiem umysłowym. W ubiegły weekend uklęknął sam, na drugi dzień usiadł, potem cisza w eterze, od 3-4 dni "szał intelektualny" - całuski, pstryk, swiatło, dziś rozłozył kolumnę na czynniki pierwsze zaciekawiony jak jest zbudowana, próbował wyciagnąć (pustą) butelkę po Bolsiku (na cytrynówkę świąteczną czeka) z szafki, ale to trochę wyższa intelektualnie półka:) Poza tym bardzo ciągnie go w górę - klęka już z wyprostowana miednicą (tzn dupcia nie opiera się na podłodze, sięga ręką wyyysoko.. Dzis Radek powiedział: on za chwile wstanie i pobiegnie:) Naprawdę takie mieliśmy wrażenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.11.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 I tak będzie!!! Zobaczysz! Już za chwilkę! :yes: I trzymam za to kciuki z całych sił!!! A z tymi skokami to ponoć tak dzieciaki mają. We wszystkich mądrych książkach jakie czytałam tak było napisane I ze czasem nawet potrafią na chwilę zapomnieć czego się niedawno nauczyły, bo tak zajęte są swoim następnym skokiem rozwojowym Nie powiem, zdarzało się i u moich smyków Spokojnej nocy Aga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.11.2010 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Poza tym bardzo ciągnie go w górę - klęka już z wyprostowana miednicą (tzn dupcia nie opiera się na podłodze, sięga ręką wyyysoko.. Dzis Radek powiedział: on za chwile wstanie i pobiegnie:) Naprawdę takie mieliśmy wrażenie.. Bosssssssssssssssko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 14.11.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Ryba rulez;)Tak sobie pomyślałam,że jak Fr dorośniei przeczyta te wszystkie wpisy to chyba mu się oczy spocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.11.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Oooo, dziękować bardzo za zdjątka!!! Oplułam monitor z radości! Te miny, boszsz... Będzie dobrze, bo musi być dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 14.11.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 witam po długiej przerwie:) wróciłyśmy wczoraj z turnusu w Zabajce a tu takie zmianY:) zobaczyłam filmiki i jestem pod wrażeniem. A co do niepokojących zachowań Franka to ( nie widziałam filmiku) myślę, że dzieci po trudnym starcie i różnych mniejszych lub większych uszkodzeniach mają prawo do do stymulowania i odreagowania pewnych rzeczy. najważniejsze to póki, co to że nie ma zmian napadowych i tego się trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 14.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Aga nIe wIem jak Ty ale widac ze Krasnal dobrze sie bawil:wave:, ja Ci mowie ktoregos dnia wstanie i sobie pojdzie gdzie Mu sie podoba;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts