malka 15.11.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 eeee tam poliglotka, pół godziny ze słownikiem Anetka, chyba już Ci pisałam,że byłam wyznawcą chodzenia wyłącznie boso (po domu zawsze, gdy pogoda dopisywała nie miałam oporów by i po piasku czy trawie syn biegał bez butów) , ale mój młody wyszedł na chodzeniu na boso , ze tak powiem nie najlepiej:( nie będę negować celowości chodzenia boso (mięśnie stopy uczą sie reagować na różne podłoża), ale uważam,ze to dotyczy wyłącznie zdrowych dzieci, tam gdzie są zaburzenia napięcia mięśniowego raczej stosowałabym buty z wysokimi zapiętkami, dobrze utrzymującymi stopę. Jeśli stopa płaska utrzymuje się powyżej 4 rż, radzę wizytę u ortopedy i zaopatrzenie dziecka w odpowiednie wkładki. Mój syn we wszystkich butach ma obecnie wkładki supinujące, a buty ma podbijane u szewca, bo sama wkładka "działa" na podeszwę stopy, natomiast z koślawością sobie nie poradzi. Więc bose stopy tak, ale wyłącznie u dzieci z prawidłowym napięciem mięśniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 15.11.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 ok , dzieki Malka ulzylo mi...dla mnie wszystkie dzieciece stopy wygladaja...hm troszke pokracznie - dlatego je uwielbiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 15.11.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Choinka to nie Tobie pisałam to XX miała podobne dylematy o tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148863-Franu%C5%9B-Waleczny-czyli-jak-trudno-jest-wcze%C5%9Bniaczkom&p=4372340&highlight=ecco#post4372340 a dziecięce stopy...naprawdę rozczulają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.11.2010 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Filmiki się nie wgrały, Może jutro.Ide spac teraz i już nic sensownego nie napisze bo padnięta jestem.Jutro o 5 pobudka bo o 10 eeg. Jutro już będe miała opis bo to pryw. Chwała Bogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.11.2010 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Choinka to nie Tobie pisałam to XX miała podobne dylematy o tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148863-Franu%C5%9B-Waleczny-czyli-jak-trudno-jest-wcze%C5%9Bniaczkom&p=4372340&highlight=ecco#post4372340 a dziecięce stopy...naprawdę rozczulają A to jeszcze zanim pójde, to Cie ciotko Malko zmolestuje na okoliczność. Propozycja rehabil: w grudniu zdjąć miare na buty stabilizujace Piedro dla Frania miesiąc ok trwa szycie od lutego ćwiczenia pionizacyjne w butkach (bo tendencja do stóp końsko-szpotawych i ta wiotkośc w stawach) Czy to dla Ciebie brzmi..tak na odległość? Spadam bo bredzic zaczynam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 15.11.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Odpocznij teraz, a jutro mi powiedz czy pionizacja tylko w butkach, czy jakieś stabilizatory zaproponowano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.11.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Mój Stefcio miał i buty i pionizator. Tylko, że zanim to było, to raczkował dłuuugo i potrafił w klęku stać i sie poruszać. Aguś a dlaczego chcą Go wstawiać na nogi, kiedy on jeszcze nie potrafi raczkować i klęczeć z pupą oderwaną od podłogi, chyba jakaś kolejność musi być zachowana. Może ciocia Malka coś powie o tym wstawianiu na nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.11.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Spróbuję najpierw nadrobić odpowiedzi na wczorajsze wpisy. Dzięki Olu, ale nie będę Was fatygowała w niedzielę Aja, dziękuję Malka, Neuron jest w Bydgoszczy a tzw Gacno w Małym Gacnie. To 2 ośrodki tego samego właściciela. Z tego co sie zorientowałam, to nie ma tam oferty zbytnio pod Frania, bo ani hipo-, ani dogoterapia, pająk, nauka chodu - wszystko nie dla Frania. A teraz o tej pionizacji. Jest to pomysł rehabilitantów z Z, którzy w sumie znaja Frania najlepiej, bo od 10 mies zycia. Nie konsultowałam tego jeszcze ani z neurologiem (wizyta za 2 tyg.), ani z dr rehabilitacji (pani dr, która zajmowała się Franiem poszła na urlop zdrowotny, więc d...a. Tu się nie bede miała kogo poradzic w CZD:( Porozmawiam z rehabilitantką, która będzie pracowała z krasnalem). Była mowa tylko o butach. Powiem szczerze, ze mnie ta wiadomośc b zaskoczyła. Poprosiłam p rehabilitantke, która go wysunęła o wyjasnienie mi dlaczego pionizacja juz teraz (Franula ma zdiagionozowana astazję). Sama nie wierzyłam na poprzednim turnusie że uda sie z nim zrobić jakiekolwiek ćwiczenie pionizacyjne. No bo jak skoro astazja?? Dało się. Franiu po tym ostatnim turnusie jest w stanie utrzymac sie na nogach, b krótko, ale przejmuje ciężar ciała na nogi. Ale do uzasadnienia: krasnala stópki idą w kierunku stóp końsko-szpotawych. Rehabilitantka wyjaśniła mi, ze o wiele łatwiej teraz wykonywać z nim te ćwiczenia, żeby stopa a własciwie mózg otrzymał właściwy komunikat aniżeli miałoby to miejsce w późniejszym czasie. Te ćwiczenie w butach stabilizujących miałby sie zacząć od lutego. Franula będzie miał wtedy 18 mies. Buty, które mi zalecono to Piedro. Taki model: http://www.salonortopedyczny.pl/images/layout_podstrona_piedro_21.jpg Sa to buty szyte na indywidualne zamówienie pod konkretne dziecko. Tanie nie sa, ale w opinii rehabilitantów i mam, z którymi rozmawiałam, sa b dobre, wiec w ogóle nie ma sie nad czym zastanawiać. Przedstawiciel producenta w Pl jest akurat w Płocku. Malka, słyszałas coś o tych butach? Tu strona producenta: http://www.piedro.com/ A tu katalog, na str. 9 dokładny opis butów: http://www.piedro.com/downloads/brochure-piedro-tf.pdf Franiu ma miec stabilizujące - str 10. Opis eeg ma byc dopiero jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.11.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Aguś, zapytaj jeszcze, bo mi się wydaję, że paluszki zamknięte raczej powinne być, ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Agnes, mogłabyś napisać konkretnie na czym polega problem z transportem w W-wie ? Tak troszkę bliżej...Skąd i dokąd ... kiedy ..te rzeczy. Przy CZD jest hotel Patron (http://www.czd.pl/index.php?id=704) i pewnie najzdrowiej jest się tam zadekować jak macie w poniedziałek rano wizytę na 8.00.Z CZD na Centralny kursuje autobus 525 ( w przypadku końcowej kaszanki - to 40 min jazdy, bo to szybka wersja busa), ale myślę że kilku Forumowiczów mieszka w W-wie i da się coś skołować, tylko nie wiem ocokaman.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.11.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Żelciu, ale stabilizujące butki są tylko w takiej wersji sandałowej, przynajmniej najmniejszy rozmiar - 18 - jakiego potrzebuje Franula. Nefer, ja z Franulą nocuje w Patronie przy CZD tak jak ostatnio. Transport do CZD środkami komunikacji publicznej odpada chocby z tego względu, ze ja kurka sama z peronu się z krasnalem na reku, torbą z jego rzeczami i ogromna walichą nie wytaskam. Do IMiDz brałam taxi lub znajomi mnie podrzucali, jak mogli, ale to rzut beretem od dworca. Z CZD tak prosto nie jest. Ale bedę sie kontaktowała z taksówkarzem, który mnie już zna i na peronie rozpozna. A z rzeczy przyjemniejszych, oto moja rozmowa dzisiejsza z krasnalem: No i owe pseudo-raczki, nagrałam dziś komórką. Moge umiescic tutaj, bo Franula przyzwoicie ubrany:) Na nagraniach dla p dr neurolog ubrany jest mocno niekompletnie, z wiadomych względów. Filmik sobie lezie pooowoli na yt. Jak wlezie podam linka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zabranie CIę z dworca i zawiezienie do CZD to żaden problem, choć bez fotelika dla Franulka ani rusz (a ja takowego nie posiadam niestety, bo mi dzieci wyrosły). Ale są tu dziewczyny z małymi dziećmi (Nitka ? Lidszu ? Dorcia ? Dobroszka ? ) i na pewno mają fotelik. Spowrotem trzeba poszukać kogoś niepracującego. Ale Twój Maluch ma mimikę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.11.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Nefer..jak z powrotem? Z powrotem z CZD? Tu nie ma problemu, bo my potem prosto na turnus lecimy (mam nadzieję). Co do mimiki to sie zgadzam:) Wszystko widac na jego twarzyczce:) Może kiedys uda mi się nagrać jak .. udaje że płacze, ze taki nieszczęśliwy... umrzeć można wtedy ze smiechu:) Robi taka nieszczęśliwa minę ale jednym oczkiem sprawdza reakcję Coś się pseudo-raczki przetworzyć nie mogą. Choroba, minutowy filmik.. mam dzis łącze po zbóju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Aga Dobra, czyli trzeba Cię zabrać z Dworca ..... (nazwę poproszę) o godz. ....(poproszę) dnia .....(poproszę) do CZD. Przepraszam, ale ja operuję konkretami najchętniej Aaaaaaaaa i jaki fotelik (interesuje mnie masa ciałka tego Kolegi ) Edytowane 16 Listopada 2010 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 16.11.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 jestem, jestem niestety z fotelikami nie moge pomóc... mam takie tylko powyżej 18 kg, wcześniejsze już sprzedane Ale jakbym jakoś mogła pomóc... chętnie się przydam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.11.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 No tak - Twoją Bąki już trochę podrosły :) (pocałuj je ode mnie) W razie czego mam w biurze mamę dwulatka z fotelikiem, więc może uda mi się wyrwać - tylko nie wiem czy będzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.11.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) A nie mówiłam?! Jak nie Nefer, to kto?! Film mi wolno schodzi... Juz mi net tego nie trawi... Muszę w odcinkach obejrzeć... Obejrzałam. Cudny jest! Jak On pięknie reaguje, wszystko ruzumie i powtarza jak papuga wszystko czego sie nauczył. Aguś możesz byc spokojna jeżeli o to chodzi. Mały cwaniura rośnie. Nasiąka wiedzą jak gąbeczka. Piękne jest to! Caluski od starej ciotki! Edytowane 16 Listopada 2010 przez Żelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Heh, mogę tylko powiedzieć, że pięęęęękny, na pewno, nie widziałam, ale pięęęęękny... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 16.11.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 A mówiłam:czarodziejka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.11.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Już jestem:) Nefer, przyjeżdzamy w te niedzielę, wysiąść moge na Centralnej (ok 15.30) lub Wschodniej (ok 15.40 - dokładnie dowiem się jutro jak będę kupowała bilet) Fotelika nie będe miała ze sobą, bo Franula wyrósł juz z kołyski (wczesniej zawsze go w niej woziłam). Teraz przesiadł się na rozmiar większy 9-18. Waga krasnala dzisiaj...taaadaaam: 8800:) Nitu, dzięki:) Żelciu, dzis skonsultowałam styl pseudo-raczkowy z p rehabilitantka z Z i ta powiedziała, że to taki etap przejściowy! Że wiele nawet zdrowych dzieci w ten sposób zaczyna!!!!! Depsiu, speszyli for ju zaraz zdjęcie będzie:) Galka, swięte słowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts