Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iza, wszelki duch:)

Ciesze się, że nas odkopałaś spod metrowej warstwy kurzu:)

W drodze do dr łady miałam telefon z IC, otworzyłam po powrocie do domu laptoka i mi mail wyskoczył:) Hameryka:)

Treśc maila:

"Zamówienie pomocy potwierdzone na dworcu Warszawa Wschodnia."

Będzie krótko, bo zmęczona jestem jak pies. niby tylko 140 km w 1 stronę, ale po dolnośląskich dziurach oznacza to 3 godz jazdy.

Tylko krótko przepisze fragment notatki pani dr:

(...)

- cechy lekkiej hypotonii oralnej z elementami hyertonii w obrębie stawów żuchwowych

- grupa wysokiego ryzyka dyzartrii spastycznej (susp.)

* dr powiedziała że dysartria bedzie, to pewne, ino młody za młody żeby już wpisać to jako rozpoznanie.

Spytałam (cos mi się po głowie kołatało jeszcze z tej dziedziny językozn.), że dyzartria to zaburzenie w artykulacji głosek, pytam ino których. Odpowiedź: wszystkich.. Ino samogłoski beda prawidłowe. ... dr Masgutowa też mówiła, ze z mowa bedzie kiepsko. Trzeba uwazac żeby nie doszło do wtórnego opóźnienia w rozwoju, bo Franiu nie będzie np potrafił zadawac pytań. Składnia zdania będzie ok. No i że współpraca z logopeda na lata. Acha, nie będzie zaburzeń ilościowych, tylko jakosciowe.

I dalej:

Rozwój komunikacyjny:

- opóźnienie rozwoju mowy w stopniu lekkim

mowa bierna - w granicach wieku skorygowaneg

mowa czynna - 10-12/12

Kontrola za 2 miesiące

(Ps. Depsiu, nie pisz nic. Już mi Żelcia napisała po wizycie, że Franek dr zrobi:yes:) (a ja dodam z własnego doświadczenia - niech nie robi:yes:)

Witam Cię AGA ,

Jestem `świeżynką ` na forum, jest to mój drugi wpis. Zupelnie nie wiem jak to sie stało, że znalazlam sie na Twoim wątku. Wierzę w to mocno, iż w życiu nie ma przypadkow i każde dzialanie i wszystko co nam się przytrafia ma swój sens ( czasem bardziej, a czasem mniej zrozumiały ) . Czytając Twoje `intro` łzy mi pociekły jak grochy, chociaż wydaje mi się , że jestem twardziocha ...

Prawie 7 lat temu w 30 tygodniu ciąży, po 3 tygodniowym pobycie w szpitalu cudowny DR zadecydował o natychmiastowej konieczności wyjęcia mi z brzuszka mojej córeczki. Waga urodzeniowa 1200 g. Wylewy z II do III komory. 4 pkt APGAR.Rozległe naczyniaki - w tym najgroźniejszy na czubku główki w najbardziej newralgicznym miejscu tj. na skrzyzowaniu największych naczyn. Obnizone napięcie mięsniowe. Przeszliśmy wszystko : zagrożenie retinopatią ( = okrutne badania w poradni okulistycznej ) , drżenie do roku naszej córeczki czy nie będzie porażenia , pierwszy samodzielny spacerek na nóżkach w wieku 1,8 roku, rehabilitacja ( 3-4 x dziennie ja sama w domu, 1 x w tygodniu w ośrodku wczesnej interwencji metodą BOBATH, 3 x w tygodniu rehabilitantka metodą WOJTY ) i STAŁ SIĘ CUD !! Nasze cudowne dziecko jest zdrowe, silne , niezwykle inteligentne , wrażliwe , poszła do szkoły jako 6-latka i jest wśród klasowych prymusów . Jedyne co jej pozostało po wczesniactwie to niesamowita wrażliwość.

Przepraszam, że tak się rozpisalam na swoj temat na Twoim wątku , ale to wszystko w ramach pocieszenia i dodania odwagi ( do walki z przeciwnościami ) !!! Nie przeczytałam całego Twojego wątku ,bo jestem tu od 10 minut , ale chciałabym aby nasza historia dała Ci siłę . Mnie podczas naszej 2 letniej walki o coraz lepsze życie naszego dziecka spotkało to szczęście , że trafialam od samego poczatku na wlaściwych ludzi ( lekarze, rehabilitanci ) - dzięki temu nie straciliśmy ani sekundy z tych cennych pierwszych lat dla zdrowia naszej córci .

Życzę Ci również : wiary nieustającej w sukces , dobrych ludzi na drodze i wielkich malych kroczków :-)

Ściskam serdecznie !!!!!! I Franusia przede wszystkim :-)

No! wiadomo, że Franio też będzie łobuzowaty pełen energii i zdrowy Chłop!!!

Pieknie, że napisałaś blueeye. Ukochaj córeczkę od nas!

Kochani jest aukcja dla naszego Tomka

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?160-WAŻNE-Tomek1950-potrzebuje-naszej-pomocy

Iza, wszelki duch:)

Ciesze się, że nas odkopałaś spod metrowej warstwy kurzu:)

W drodze do dr łady miałam telefon z IC, otworzyłam po powrocie do domu laptoka i mi mail wyskoczył:) Hameryka:)

Treśc maila:

"Zamówienie pomocy potwierdzone na dworcu Warszawa Wschodnia."

Będzie krótko, bo zmęczona jestem jak pies. niby tylko 140 km w 1 stronę, ale po dolnośląskich dziurach oznacza to 3 godz jazdy.

Tylko krótko przepisze fragment notatki pani dr:

(...)

- cechy lekkiej hypotonii oralnej z elementami hyertonii w obrębie stawów żuchwowych

- grupa wysokiego ryzyka dyzartrii spastycznej (susp.)

* dr powiedziała że dysartria bedzie, to pewne, ino młody za młody żeby już wpisać to jako rozpoznanie.

Spytałam (cos mi się po głowie kołatało jeszcze z tej dziedziny językozn.), że dyzartria to zaburzenie w artykulacji głosek, pytam ino których. Odpowiedź: wszystkich.. Ino samogłoski beda prawidłowe. ... dr Masgutowa też mówiła, ze z mowa bedzie kiepsko. Trzeba uwazac żeby nie doszło do wtórnego opóźnienia w rozwoju, bo Franiu nie będzie np potrafił zadawac pytań. Składnia zdania będzie ok. No i że współpraca z logopeda na lata. Acha, nie będzie zaburzeń ilościowych, tylko jakosciowe.

I dalej:

Rozwój komunikacyjny:

- opóźnienie rozwoju mowy w stopniu lekkim

mowa bierna - w granicach wieku skorygowaneg

mowa czynna - 10-12/12

Kontrola za 2 miesiące

(Ps. Depsiu, nie pisz nic. Już mi Żelcia napisała po wizycie, że Franek dr zrobi:yes:) (a ja dodam z własnego doświadczenia - niech nie robi:yes:)

Odniosę się do tego pogrubionego.

A GÓWNO PRAWDA!!! :p

I proszę na aukcję Tomkową iść i kupować! :lol:

Jesteście okropni!!! Tzn okropnie kochani:yes:

My wlasnie po rehab, nasza pani Natalia tez powiedziała - aaaaaaa nie wiadomo jak to będzie, Franek już tyle diagnoz obalił:yes:

Blueeye, dzięji, że opowiedziałas Waszą historię. \mam nadzieję, ze będziesz do nas często zaglądała:)

Trzeba sie kurcze zebrać na aukcję tomkową.

Jak przeczytałam ostatnie wieści Żelci to tak sobie pomyślałam, ze strasznie szkoda, ze nie zrobiliśmy akcji-aukcji świątecznej dla Tomka.. To juz prawie taka tradycja forumowa była.. No ale teraz trzeba się zebrac do kupy:yes:

Trochę za dużo tych kłopotów więc może uda się Im pomóc. Chyba zacznę grać w totka bo przydało by sie kaski .Dam szansę losowi,no tak ale jeszcze muszę się dowiedzieć ile skreślić. Co do diagnozy; Wy się rehabiliyujcie i nie zaprzątajcie sobie głowy czarnowidztwem. Będzie dobrze:yes::stirthepot:

Bedzie dobrze, nie ma wyjścia.

Zadzwoniłam dziś do hotelu w sprawie pokoju. zarezerwowalam ostatni wolny!!!!! szok! Ale pewnie dlatego taki tłum, ze ferie i wszyscy rodzice z dziećmi na diagnostyke zjeżdżają..

Jutro z rańca lecimy do Masgutowej.

W palnie tez zakup pościeli dziecięcej (nie niemowlecej! dla Frania w Ikea:) Bierzemy Natkę:)

I bedzie tez obiad w restauracji KFC:)

Tak to jest jak prowincja do stolyycy województwa się wybiera..;-)

Spokojnej nocy, kochani