AgnesK 09.10.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Przypomniałam sobie nazwę choroby, o której dr mówiła analizujac wyniki krasnala: poliglobulia.Powiedziała, ze dla niej jest to poliglobulia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ja wiem, ale wątpię, żeby prawdziwa. Wtórna do chorób płuc? Faktycznie idź do hematologa... Ale może być to stan po zapaeniu oskrzeli, miejmy nadzieję, że przejściowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.10.2011 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Pewnie wtórna, bo wcześniejsze wyniki krwi były zawsze ok. W końcu b długo walczylismy z niedokrwistoscią.. Starałam się robić Franiowi kontrolne bad krwi zawsze przy okazji naszego pobytu w CZD, bo babeczki w labie b sprawnie pobierały mu krew zylną, bez zbędnego dłubania w żyłach.Ostatnie badanie z czerwca było ok. w IV, hgb 12,8 (n: 10,9-14,2), Fe 54 (n: 59-158, ferrytyna 63 (n: 6-67)w VI: hdb 12,5 (n: j.w.), Fe 53 (n: j.w.), ferrytyna 68 (n: j.w.) Dlaczego w VI ferrytyna była powyżej normy a Fe poniżej przy prawidłowej hgb? Tego nie mogę pojąć.Masz jakąś prostą odpowiedź, Ewa?No chyba że - teraz rozumuję jak kompletny laik - problemy oddechowe Franca napedzały wysoki (tzn prawidłowy) poziom hgb podczas gdy była to norma pozorna spowodowana problemami oddechowymi. Rozumiesz, co mam na mysli? No ale RBC tez były w normie wtedy. Edytowane 9 Października 2011 przez AgnesK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 rozumiem, co masz na myśli, ale te wyniki są w normie. Graniczne ale jednak w normie, nawet to żelazo. nie czepiałabym się ich za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.10.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Oki.To w takim razie zobaczymy co przyniosą srodowe badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.10.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 o cholera.. Franc miał najniżej Fe 41 przy normie od 62.. eeeee to chyba nie ma jeszcze powodów do zmartwień. Nam przy poziomie 14 (normy lab,to 70-180) hematolog dopiero powiedziała,że mocno nie halo wynik,standard młodego to między 14 a 26.Po kilkumiesięcznej suplementacji miał 47 i to był max jaki osiągnął, przy czym ferrytyna nieznacznie poniżej normy 22.11 (normy lab 28-365).Po odstawieniu doustnie podawanego Fe,w ciągu miesiąca z magicznych 47 spadło znów do dwudziestu kilku,potem poniżej dwudziestu i obecnie oscyluje w tej granicy. A dlaczego ? nikt nic nie wie.... Mysle,ze nie namieszałam, ale kupka wyników badań rośnie z dnia na dzień i przestaję je ogarniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.10.2011 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja tam już nic nie mówię , bo nic nie wiem. Przy Fr mówili lekarze, ze Fe do bani - może u maluchów tak jest? Dr nasza w IMiDzie mówiła, ze musi mieć Fe w normie, że to b ważne itd.Może to taka specyfika wczesniakó małych? Nie wiem cholera.. Ale nasz Bolcio jest po prostu cuuuudny:)Wszystko dzieki wizycie u ciotki Ziaby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 10.10.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) a ja jak zdarta płyta powiem o robalach.nam jak się okazało Fe megaspadło przy lambliach (ferrytyna i zelazo całkowite i Hgb).Coś z toksykologii pamiętam o dobrym i złym żelazie, że to złe sie lubi podstawiać, coś jakies hasło methemoglobina mi krąży po głowie i jeszcze, że hgb jest wyższe w górach, pacnijcie mnie jak głupoty gadam ale coś mi tak świta. Wtedy niekoniecznie wysokie hgb byłoby objawem megazdrowia.no i jeszcze jedno. u nas norma to było ferrytyna 40 więc chyba te wartości takie niskie to nie są? Edytowane 10 Października 2011 przez XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.10.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No dobra, to ja parę słów po polsku - za Madzię, Wiktorka, Ziabę, Franciszka i Martynkę!!! :stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 10.10.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 O, Ciotka Depesia mądrze prawi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 10.10.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 I ja nie daję rady z tymi gadkami,więc dołaczę z kociołkiem coby zdrowotność potrzebujących wzrosła:stirthepot::stirthepot:Łapać foprmę i przy okazji badań normę! Nie dajcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.10.2011 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 XX, ale z tego co wyczytałam to chodzi o góry wysokie - jakies Himalaje i tego typu - najwyżej ciotka Ewa obie nas pacać po głowie będzie:) Juz nie myśle o tym, pomyśle w środę jak odbiore wyniki Frania (jak Scarlet O'Hara nie przymierzając.. ) A jak Martynka? A wiecie ze u nas snieg w górach? I zimnica? A tak w ogóle to strasznie, ogromnie spac mi się chce Po prostu strasznie Starzeje się jak nic;-) I jako ciotka DPS rzecze - za wszystkich potrzebujących... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 10.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 no własnie nie jestem pewna tych wysokości himalajskichMy narazie tfutfu ok (bo nie robilismy badan kontrolnych ha ha ha) ja też chodzę jak zombii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.10.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Himalaje są OK Ale my na nizinach i tu poliglobulia znaczy tyle, ze Franek ma problem z płucami i musi produkować dużo erytrocytów żeby zapewnić zaopatrzenie w tlen... tak na prawdę to przy nim ludzie w masce na twarzy powinni chodzić, żadnych wirusów, zadnych katarów, żadnych dzieci... Ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.10.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Doopa po całości, znaczy się?Zobaczymy, może się wyrówna do jutra.Ale jak jutro wyniki będa ok to uważasz Ewa że i tak trzebaby sie młodym do hematologa przejechac czy to bardziej problem dla pulmonologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.10.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 pulmonolog to dzień powszednia hematolog? Chyba bym poszła, jakby te wyniki były takie na dłużej - żeby czegoś nie przegapić. Zanim się dostaniesz, to akurat będzie wiadomo, czy to już jest dłużej, czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.10.2011 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jesteśmy po badaniach. Fe i ferrytyna bedą jutro, morfologię mamy już.HGB, RBC i hematokryt w poszły trochę w góre w porównaniu z ub tygodniem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 12.10.2011 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 28.10 Franula ma wizytę w Klinice Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej we Wrocławiu.Jutro wyniki krasnala pokażę także dr na ERce we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.10.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 PokażPocieszające jest, że w czerwcu były dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.10.2011 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Wróciliśmy z Wrocławia. Jeśłi chodzi o osrodek dla dzieci niedosłyszących, to wreszcie wiem, że trafiliśmy do właściwych ludzi!!! Obejmą nas kompleksową opieką - jutro wyjeżdżamy na weekendowe warsztaty, Franiu będzie pracował z surdologopedą od wczesnej interwencji, -pedagogiem i -psychologiem. Spytałam czy do końca XI będą w stanie mi powiedzieć, czy aparaty spełniaja swoje zadanie. Powiedziano mi że tak. A surdologopedką jest uczennica naszej guru, dr Ł W Klinice pokazałam wyniki Frania dr C. Powiedziała, ze przekroczenia norm nie sa tragiczne , ale wskazuja na jakąś nadreaktywnośc szpiku i że oczywiście dobrze to pokazać hematologowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts