AgnesK 16.12.2011 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No powiem Wam ciocie, że jesteśmy po porannym przewijaniu i mam tylko 1 zastrzeżenie...szkoda, ze kupka nie pachnie jagodowo:) Owoce pomogły bez dwóch zdań Ufff, czas był juz najwyższy. Dwa tygodnie, kurcze Spokojnego dnia wszystkim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.12.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) no to super!a jakie te jagódki macie? w cukrze? suszone? musze w przyszłym roku przygotować, ja natomiast Wam powiem, ze odkryłam inne cuś na przeziębienia. Ciocia mi przysłała - mieszanka miodu imbiru pokrzywy. Dawałam mojej młodej - miala po drodze od tych megaangin dwa drobne przeziębienia. Dostawała ta miksturę 2x dziennie po łyzeczce i kurcze normalnie stawała na nogi w 2 dni bez żadnych leków.Musze się podpytac w jakich proporcjach się to robi. Aga czy Świat małego Ludwika to bajka z BABYTV? Ja mam taki program w pakiecie N-ki i moja gwiazda bardzo lubi ten kanał. Jest mnóstwo fajnych piosenek krótkich i prostych - akurat dla dzieci. Jak masz to polecam. Akurat wprawdzie Swiat małego Ludwika powoduje u mnie agresje, bo wszystko się przesuwa superwolno po tym ekranie, ale moja gwiazdka nawet powtarza to co tam mówią - szczotka, kubek, ręcznik itd.... Edytowane 16 Grudnia 2011 przez XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 XX koniecznie postaraj się o przepis na to cudo, my tu wszyscy skorzystamy chętnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.12.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 XX bo to nie jest bajka dla dorosłych:) A eNke mamy specjalnie do BabyTV:) I piosenki z BabyTV sa jedynymi, które od zawsze tolerował Franek! Muszą być jakoś tak nagrane, ze ..no Fr je tolerował Płyty z piosenkami mamy, bez nich nie wyobrażam sobie jezdy autem:) I ja tez prosze przepis na ten cud-miód lecę, paa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.12.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Aguś serwetki dotarły! Są cudowne, przepiękne i nie wiem jeszcze co napisać! Dziękuję, że poruszyłaś niebio i ziemie aby zrobić dla mnie coś takiego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.12.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 co do jagód - mam je zawsze w zamrażarce. Stały zestaw. tak samo, jak maliny. Jakoś tak mi się to wydaje oczywiste, że nawet nie piszę. Kisiel z jagodami t podstawa w jelitówkach. Maliny z miodem w przeziębieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) nieeeeeeeeeeeeee????????? czy możesz mi ta płytę pożyczyć chocby na odrobinkę chciałabym mieć taką samą..... miksturę robi sie tak Składniki na 1 porcję • 250 główek mlecza • 1 kg cukru • 2 cytryny • 1 litr wody Etapy przygotowania 1. Zbierz 250 główek mlecza. Najlepiej jak jest bardzo dobrze rozwinięty, żółciutki. 2. Wypłucz mlecz, zalej 1 litrem wody, pokrój jedną cytrynę - całą, ze skórką - pokrój na kawałki. Gotuj ok 15 min. 3. Następnie przelej przez sito ów wygotowany mlecz, i pozwól by swobodnie ściekł do garnka. Może postać tak zarówno krótko jak i długo Choć z praktyki wiem, że najlepiej jak się całkowicie wystudzi. 4. Po odcedzeniu główki wyrzucamy, a wywar stawiamy na mały ogień, dodajemy do niego 1 kg cukru i gotujemy 1 godz i 45 min. 5. Po tym czasie wciskamy do powstałego syropu sok z drugiej cytryny (ale teraz już sam sok) i gotujemy jeszcze 15 min. Następnie gorący wlewamy do słoiczków, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Syrop jest bardzo słodki-rozpuszcza się go w wodzie. Jest b.dobry na ból gardła, ale działa również pobudzająco, np. w upalne dni. Polecam wlewanie go do słoiczków takich małych, np. po musztardzie czy koncentracie pomidorowym. Są to porcje w sam raz, no i słoiczki można wykorzystać :0) Acha-im dłużej się gotuje ów syrop, tym staje się gęstszy. No i zależy od kwiatków-czasami jest ciemniejsza barwa, czasami jaśniejsza. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.12.2011 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Żelciu, to drobiażdżunio:) XX, jaka płytę? Z piosenkami z Baby TV? Poważnie mowisz? Bo jak kcesz to..kein Problem;-) Skomplikowany ten przepis, bo ...skąd ja główki mlecza teraz wezmę?.. Ewa, dzięki cioci Danusi mamy jagód (suszonych) zapas:) Stan na dziś - 2 kupy ino:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.12.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 xx, no to miód jest z mleczu, to Depsia nasza specjalistka od tego jest! Ale gdzie jest imbir i pokrzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.12.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Jejku jak u nas wieje..albo wreszcie będzie zima, albo lato.W górach zszedł cały snieg, jutro Natka miała pierwszy raz jechac na narty do Karpacza i nic z tego:(A Franuś b boi się tego wiatru:( Porywy sa straszne..choroba jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.12.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Situl mocno Frania, ja też się wiatru boję, nie mówiąc o tym, że głowa i kości moje go nie cierpią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.12.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 yyy jakby to powiedzieć coś mi się pomyliło z tym imbirem i pokrzywą, chyba nie ten słoiczek.ale takie cos mam i to u młodej działa.tfutfu na razie.mlecz ciocia zrywała, w dziczy.nastepne zrobi mi dopiero latem. tak , chce piosenki z babytv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witaj Aguś ! Witajcie wspaniałe Dziewczyny:bye: !Dobrze , że możemy wymieniać się różnymi sposobami na to by wyleczyć - polepszyć zdrowie ! Suszone jagody są najlepsze ,bo działają szybko , a o to chodzi - żeby szybko zadziałać ! Można je suszyć w piekarniku albo w suszarce , takiej do grzybów. Bardzo lubię nasze zioła, a najlepiej pomagają te które zbieramy w naszej okolicy w - czystych miejscach. Czarny bez - sok z niego jest super na przeziębienia. A tak w ogóle od wiosny , to będę pisywać co najlepiej zasuszyć , czy przetworzyć, by mieć pod ręką, na zimę. Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 16.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 a to ma być taki mlecz co ja go z uporem maniaka z trawnika plewię? Bo może zamiast z nim walczyć trzeba go pokochać i pożytek z niego zrobić? A na wszelkie przepisy z wykorzystaniem naszych ziół ja jestem bardzo chętna! I bardzo żałuję, że nie mam zapasu jagód - wszystkie zjedliśmy na bieżąco A takie coś co się zwie borówka amerykańska też działa podobnie przy jelitówkach? Aga nawet mi nie mów o tym wietrze- ja mieszkam na szczycie wzniesienia! Wieje to jest mało powiedziane- a jeszcze coś mi się tłucze na dachu i mąż mnie straszy, że to może poluzowana dachówka! i ja przez to spać nie mogę bo się boję, że rano się obudzę i dachu nie będzie! A w ogóle to przedziwnie bo wieje od południa- wszystkie rolety zaciągnięte ale i tak niewiel to daje. Masakra jakaś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) niestety, borówka amerykańska to nie to... co do mleczy, podobno dobra z nich sałatka wiosną. Mój wujo zbiera i robi, ja jakoś nie mam przekonania. A ten syrop na mleczach to chyba to samo, co syrop z mniszka do kupienia w aptece? Hmm, jak ktoś ma wyzdrowieć, to i na nim wyzdrowieje Co do czarnego bzu - podobno ma jakieś działanie. Moja teściowa nim karmiła moje dziecko. Żeby to wpływało na liczbę chorób, to nie wiem, ale na apetyt to nawet bardzo. Dziecko się żerte zrobiło, teraz z nadwagą walczymy Edytowane 16 Grudnia 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 16.12.2011 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No i ja proszę o przepis zbierania mleczy. Duuużo tego u nas. XX, płytka zaklepana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODA 51 16.12.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Agus DPSia na swoim blogu pisze dokładnie jak taki syropek zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.12.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 kurna ja to przekleiłam od Cioci co mi go dała.sama walcze z mleczem i nie mam czasu latać za jakimis płatkamiale u mlodej widze ze naprawde dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.12.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Depsia wróci z Anglii to nam wszystko powie! Nie wiem, może można u niej kupić taki miód?? Bo do nowego trochę czasu zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.12.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Depsia u Niemców ponoć..hm.. trzeba bedzie ciocię przepytać Biorę sie za pieczenie ciasteczek zaraz:) Wpadłąm ściągnąc przepis cioci RD:) Ale Franek wciąga! Jejku, nadrabia 2 tygodnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts