AgnesK 30.10.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No właśnie Aniu. Tu jest chyba problem.Musze się z tym pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 30.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Aga... A jakby go badał ortopeda, to by było płaskostopie! Z tymi medykami taki zawsze (Ewa wybacz!). Każdemu wychodzi to na czym się zna najlepiej. Nie mówiąc o tym, że jakbyśmy tak siedli w kółeczku, to każdemu z nas można coś przyfastrygować. Podręcznikowo. Popieram dziewczyny: kak zwał tak zwał, ale to co naprawdę się liczy, to zdolność do pokonywania różnych przeszkód. W tym Franek and company (czyli rodzinka) nie mają sobie równych. Będzie gites. Bardziej gites niż możesz sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No właśnie Aniu. Tu jest chyba problem. Musze się z tym pogodzić. Dostałaś diagnozę, do której od dłuższego czasu podejrzewasz, a teraz masz "raczej" pewność... Wiem, że to trudne... Wiem... Już nie raz dostawałaś diagnozę, że niejednego by ścięło z nóg.. czasami to były duuużo gorsze, niż ta.. że autyzm... Juz nieraz dostawałaś... a mimo to nie wierzyłaś, nie dopuszczałaś do złych myśli... Teraz też tak będzie... Idź spać.. Prześpij to, zejdź dwa pudełka nabiału, albo opij się... I w/g tego filmiku... to nasze dzieci są poukładane na swój sposób.. , a my żyjemy w chaosie... i to jeszcze jakim chaosie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 30.10.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Radek przywiózł mi różowe Carlo Rossi.I czekoladę.Ptasiego nabiału nie chciałam. Jutro bedzie lepiej A mieszkanie mamy suuuper.Natulka ma swój pokój, i biurko Jakoś to ogarniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.10.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wiedziała, wiedziałam.., że tylko wina brak;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.10.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Coś ci Aga napiszę. Triada autyzmu pełnoobjawowego, z grubsza, obejmuje zaburzenia w każdej z części 1. Dotyczące interakcji społecznych: ograniczony kontakt wzrokowy, opór wobec kontaktów, słabe zdolności naśladowania innych, uboga mimika i ekspresja twarzy, rzadkie uśmiechanie się, bierność, preferencje do samotności. - tu masz, z tego co wiem, ograniczony kontakt wzrokowy. Nasladować potrafi, ekspresję ma aż nadto. 2 Dotyczące komunikacji: opóźnienie rozwoju mowy, uboga ekspresja i gestykulowanie, brak spontanicznych prób nawiązywania kontaktu z innymi. - opóźnienie mowy jest, ale... ma też problemy ze słuchem. Trudno jest rozdzielić jedno i drugie i trudno powiedzeć, co ważniejsze. Czas pokaże. I 3. Dotyczące zachowania i zainteresowań: stereotypowe zachowania, nietypowe zabawy, ... przecież sama pisałas o stereotypiach. No i co? Już masz 3 cechy z każdej części. Cechy które doskonale znasz i z którymi już walczysz od jakiegoś czasu. Nie wiem, co tam jeszcze w tej diagnozie ci napisali, ale wiem, że rozpoznanie mogłas postawić sama, lecz - co to zmienia? No, formalnie dużo, bo machna państwowa musi mieć papierek. Ale faktycznie to są te same problemy, co były, które znasz i nad którymi pracujecie. Wiesz co - ja tą diagnozę uważam za bardzo pozytywną przez jedno zdanie - brak uposledzenia umysłowego . I bardzo sie z tego cieszę. Bo czy on będzie autyzm wysoko funkcjonujący, czy po prostu "orginał" to nie ważne. Z resztą da sobie radę (z waszą pomocą). tego by nie przeskoczył.Więc jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 30.10.2012 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 o matko...Ewa...:hug: Idę spać. Reszte Carla na jutro. Nie dam rady:) Tzn mój żołądek nie da:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.10.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ewa, czy ja Ci mówiłam, że Ty mądra kobieta jesteś?Potwora spacyfikowałaś w kilku zdaniach!Agnieszka, będzie dobrze! Franek już tyle razy pokazał, że zawsze wybiera najlepszą opcję. Kiedy mówili albo pisali, że może być tak, albo tak, to on zawsze trafiał w to najlepsze "tak", albo je przeskakiwał. Czep się tej myśli, jak rzep psiego ogona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 30.10.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wypunktowane ekstra,już z godzinę temu miałam zawołać:"czy leci z nami doktor? Aga,śpij spokojnie,dacie radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 30.10.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Aguś, Ewa podsumowała wszystko rewelacyjnie. Diagnoza tylko Wam pomoże, bo przecież jako Mama Ty już wiele wiedziałaś i Krasnala rehabilitowałaś. Wiele przed Wami pracy, ale Franio jeszcze zdobędzie szczyty... wiele szczytów:yes:. Piszę to z pełnym przekonaniem jako mama Młodego z ADHD, Aspergerem (jednego z najmłodszych członków MENSY) i Młodej z epi... mnie każda diagnoza tylko wzmacniała i mobilizowała do większej pracy... a teraz się prześpij... a jutro ucałuj ode mnie Natkę podwójnie mocno, bo zacnie Ją urodziłaś...w ten sam dzień, co mnie moja Mama... i powiedz Jej, że nikt nie ma tylu świeczek na torcie co my;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.10.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ewa, Rasia - jesteście niebywałe zupełnie! Ewa, kiedyś już chciałam sie z Tobą ożenić, ale odrzuciłaś moje awanse, kurde... Rasiu, chylę czoła przed kolejną wyjątkową Mamą na naszym forum - Wy wszystkie jesteście niesamowite! dla Ewy i dla wszystkich Wyjątkowych Mam. http://www.elegancja.net76.net/images/bukiet/obraz7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 31.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 No, widzę, że tu normalnieje wszystko dzięki Ewce podsumowaniu. Wczoraj chciałam coś podobnego napisać, ale już kiedyś jak uspokajałam Aga się na mnie wydarła, więc teraz wolałam poczekać na rozwój sytuacji. Chciałam tylko jeszcze dodać, że Pan od E=mc2 podobno miał problemy w szkole i pewnie nie jeden nauczyciel Mu źle wróżył. No i cooo??? p.s. Aga, Ty na razie niczego akceptować nie musisz!!! Bo Wy możecie wszystko jeszcze zmienić na lepsze i najlepsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.10.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 O matko padłam:) Rasiu, dziekuję. Żel, ja sie na ciebie kiedykolwiek wydarłam??? Jakies zaćmienie umysłowe musiałam mieć Młody wstał dzis o 5.30. Masakra. Ale bałam się że będzie gorzej (nowe miejsce). Jak byliśmy w ub tygodniu w domu, Franio przepłakał kawał nocy. Widać mocno przeżył powrót na stare smieci. Miałam w głowie całą epistołe, ale jak zobaczyłam tekst o oświadczynach ...padłam:) Postaram się wieć przekazac główne treści. Już jest ok. Ja po prostu nie byłam przygotowana na tę diagnozę. Naprawdę. Wczoraj trochę gadalismy z Radkiem. I tak sobie myślimy, ze super ze Franc jest taki pogodny. No ma swoje odpały i problemy, ale jak sie śmieje, człowiek o wszystkim zapomina. Czuje na sobie ogromna odpowiedzialność. Boję się czy z tą diagnoza damy radę. Hasło AUTYZM sparalizowało mnie lekuchno. I wiecie co, ja juz w waacje mówiłam Radkowi ze zrobimy kliniczą, bo chce wiedziec ile jest cukru w cukrze. Oczywiście liczyłam na to, że pan dr powie, że młody ma kilka cech, ale nie spełnia wszystkich kryteriów , więc nie mozna postawić diagnozy 'autyzm'. To chciałam usłyszeć. Ja wiem, że Franek nie jest mocno zaburzony, także dlatego, że terapia leciała od początku jego zycia. NIekoniecznie w tym kierunku, ale gdzies przy okazji cos tam na pewno było wygładzane. No i Franio nie jest upośledzony. Nie pisałam Wam, ale krasnal w ciągu ostatnich ok 10 dni nauczył sie rozpoznawać cyfry od 0-9. Wskazuje je bezbłędnie (tylko myli mu sie 6 i 9 czasami, ale to zrozumiałe). Ewa, jeśli chodzi o komunikację, to psychiatra i pedagog specj. prowadzący diagnozę tłumaczyli mi, że nawet jesli Franek byłby głuchy to w sytuacjach komunikacyjnych zachowywałby sie inaczej. Mam nadzieję ze to wszystko będzie opisane w karcie informacyjnej, skan przesle Ci, to poczytasz. Teraz nie chcę pisac, zeby czegoś nie przekręcić. Słonko wychodzi, pewnie za 2 godz. pójdziemy na spacer. Radek pojechał odwieźć Natkę do szkoły, potem leci zdać mieszkanie. Wróci i pójdziemy na spacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.10.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A tak w ogóle, tzn przede wszystkim, dziękuję Wam:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 31.10.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Wiesz co Aga.. to dobrze, że masz teraz kliniczną... Masz czarno na białym i będziecie mogli pójść w odpowiednim kierunku... Prodeste jest dobre dla autystyków... Mając papierek w ręku możesz starać się o różne zajęcia , rożną rehabilitacje.. odpowiednie przedszkole, dobrą szkołę... I super, ze jest w normie. Nawet nie masz pojęcia jak ja się cieszę To dobrze... I pomyśl.. Masz najbardziej uśmiechnięte i pogodne dziecko na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.10.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Phi, zawsze na moje wychodzi. Od początku, wbrew wszystkim "uczonym dochtorom" mówiłam, że nie ma MPD i że nie jest nijak upośledzony. Chyba interes wróżbiarski założę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 31.10.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Aguś, "wydarła" w sensie "nie mów mi o tym, nie mów mi o tym". A tak w ogóle jestem dumna, że Cię znam. p.s. agus, bo mi sie przypomniało odnośnie "6" i "9". a pamiętasz zasady z Makatonu? Czy ta "6" i ta"9" mają podłożę? Musi byc kreseczka na onrazkach by było wiadomo gdzie jest dół. Jak nie ma kreseczki, to łatwo sie pomilić. Edytowane 31 Października 2012 przez Żelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 31.10.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 dokładnie. dla mnie najwazniejsze w tej diagnozie to brak upośledzenia. to było to czego ja się bałam również u nas najbardziej. a wiesz, że autystyków wysokofunkcjonujących nazywano kiedys po prostu ekscentrykami? takie małe słowo a jak duzo zmienia. poogladaj sobie w sieci sa filmiki w których autystycy mówią jak postrzegają świat. jak google. obrazami. a świat własnie w takim kierunku zmierza - sam w sobie. myslenie obrazami. więc Fr jest juz przed nami bo juz to pewnie umie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Przecież "Nasz Franio " nie podlega żadnym regułom i normom, to jakim sposobem może odpowiadać jakimś tam kryteriom autyzmu. Jest jedyny , niesamowicie dzielny , ..... , no i jedzie do Szwajcarii . Pozdrowienia dla wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 31.10.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Czytałam już na blogu o franiowej diagnozie. Cóż mogę dodać do tego, co zostało napisane? Powiem tylko, że jakiś czas temu czytałam książkę: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/146932/myslenie-obrazami-oraz-inne-relacje-z-mojego-zycia-z-autyzmem Poczytaj sobie o autorce. Mam nadzieję, że chociaż troszeczkę poprawiłam Ci Aga humor. Powodzenia w nowym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts