AgnesK 31.10.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Amalfi, kupie na bank!!! Dziekuję Wam! Już sobie we łbie poukładałam. Inaczej byc nie mogło przy takim wsparciu tutaj i na blogu. Wiecie jaka jestem Wam wdzieczna?? Bardzo:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makrz 31.10.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Pozdrawiam z calego serca CALY KLAN WALECZNYCH!i melduje, ze klikam codziennie!!!Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.10.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ewa, jeśli chodzi o komunikację, to psychiatra i pedagog specj. prowadzący diagnozę tłumaczyli mi, że nawet jesli Franek byłby głuchy to w sytuacjach komunikacyjnych zachowywałby sie inaczej. Mam nadzieję ze to wszystko będzie opisane w karcie informacyjnej, skan przesle Ci, to poczytasz. Teraz nie chcę pisac, zeby czegoś nie przekręcić. . Poczytam chętnie ale wiem też, że żeby mówić trzeba móc rozumieć a z uszkodzeniem ślimakowym wiąże się zaburzenie rozumienia. A zaburzeniami przetwarzania wiąże się niezdolność do wychwytywania intonacji więc i zastosować jej nie można Każdy mówi to, na czym się zna. Oni się znają na autyźmie, ja na słuchu, objaw da si dpoasować tu i tu Tu tylko czas pokaże. Faktem jednak jest, ze sam Franiu nie nawiązuje kontaktów alllle - zobaczymy. W każdym razie ważne, że urzędnicy są usatysfakcjonowani i mogą łaskawie zgodzić się na więcej godzin i inne udogodnienia. To jest bezsprzeczna korzyśc z diagnozy. DPSia, kurcze, no nie wiem, co powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.10.2012 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 gorzko, gorzko... poniosło mnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.11.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Matka - czy to aluzja jest do faktu, że kiedyś z kolei Ty chciałas żenić się ze mną? Teraz to chyba mnie poniosło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.11.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ewa ma rację. Franio się nie zmienił, dostał inną diagnozę i tyle. Dacie rady. A akurat, to, że jakos to nazwali i Franio ma dokument, pomoże Wam w wielu sytuacjach typu - należy się, nie należy. Zobaczysz. A co by Franiowi nie przykleili, On to sobie i tak sam odklei. Przecież to "Waleczny" skąd się bierze, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Wszystkiego najlepszego z okazji urodziń dla najlepszej Siostry pod słońcem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 01.11.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Natalko, duzo zdrowia, szczescia i pociechy ze "Starych" Jestes sliczna i dzielna dziewczynka. Jeszcze troszeczke wytrzymaj, a juz wkrotce bedziesz miala swoj nowy wymarzony pokoj i wszystko sie ulozy. Papapa, ciotka Jagustynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.11.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Natalko - życzę Ci pogody ducha, byś zawsze potrafiła znaleźć dobrą stronę życia. Spokoju, byś zawsze umiała wejrzeć w siebie. I radości , by każdy Twój dzień był piękny. http://us.123rf.com/400wm/400/400/lertsnim/lertsnim1202/lertsnim120200041/12528292-bukiet-wiosennych-kwiatow.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.11.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 a teraz parę słów co do autyzmu, nie bedę powtarzać tego, co dziewczyny napisały wcześniej, a dużą większością się zgadzam. Wiecie,że 1/3 autystyków nigdy nie jest zdiagnozowana? Albo nie ma takiej potrzeby -norma intelektualna,a cechy autyzmu traktowane są jako osobnicze dziwactwa, albo sposobności - dziecko urodzone o czasie, bez powikłań, a jego zachowania traktowane sa jak "fochy" z których wyrośnie. I wszystkie te osoby funkcjonują w społeczeństwie. Pójdę dalej -gdyby tak każdy z nas tu piszących, został poddany rzetelnej diagnozie klinicznej, pewnie choć jeden wyszedł z diagnozą -autyzm.Wcale nie wykluczam,ze była bym to ja (42 pkt. w testach CARS) A cechy autystyczne, ma większość ludzi, nie zdając sobie z tego sprawy. Znam jednego neurologa, który pod autystyka podpada -co nie Arni? Suma summarum -Aga masz diagnozę, bo jest ona konsekwencją kontynuowania diagnostyki w kierunki MPD, sama byś pewnie nie wpadła, by iść tą drogą. Wykorzystaj więc ten papier jak się da najlepiej No i na koniec - Einstein, Newton, Skłodowska. Michał Anioł - też mieli autyzm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.11.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Malko:hug: Ja też czuję, że nasz Franio będzie naukowcem. No popatrzcie tylko jak On patrzy jak sie na czymś skupia! Czy to już nie jest wzrok naukowca, myślący, przenika w sam głąb problemu. A, że na przykład nie jest towarzyski (na razie; -)), to tylko doda Mu tajemniczości. A my baby wiemy, jakie to pociągające jest. ·Aguś, ja wiem, że Ty pewnie sobie myślisz, łatwo wam mówić, ja wolałabym by Franio był zwyczajny a nawet bardzo zwyczajny, ale będzie dobrze. Musi być! Przecież Ty wiesz, jaka Ty jesteś i, że nie odpuszczasz aż osiągniesz swój cel. A cel masz!!! Już od czasu, kiedy Francio był w brzuszku. p.s. bardzo dobrze, że sobie pogadałaś z Panią która ma autyzm, a Ty mimo tego, że się znacie, nawet o tym nie wiedziałaś..., bo przecież, jest normalna, prawda? No! Franio też jest normalny i da sobie rady ze wszystkim, bo jest bardzo mądry chłopczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.11.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 A ja jeszcze coś pomyslałam z mojej praktyki. Otóż... czasem tak jest, że nawet nie będąc pewnym i mając wątpliwości jednak rozpoznaje się chorobę, jeżeli to w jakiś sposób może pomóc pacjentowi. Nie zrozumcie mnie źle. Człowiek jest bardziej skomplikowny niż książka czy standardy. Jeżeli skutkiem mojego rozpoznania będzie np że pacjentowi utną nogę, to pomyślę 5 razy, zanim coś powiem. Jednak jeżeli skutkiem będzie poszerzenie diagnostyki czy intensywna rehabilitacja (nawet jeżeli nie konieczna) to rozpoznam, bo ropoznanie będzie miało lepsze skutki, niż brak rozpoznania. Podobnie jest w sprawach związanych z orzecznictwem czy odszkodowaniami. Każdą wątpliwość rozstrzyga sie na korzyść pacjenta, pilnując gdzie ta korzyść jest. Tutaj diagnoza miała znaczenie orzecznicze i lekarz o tym doskonale wiedział. Więc nawet jeżeli nie był pewien, to rozpoznał, bo to ułatwi życie matce. Agnieszka, nie przejmuj się diagnozą. Życie może pokazać zupełnie coś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 01.11.2012 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Dziękuję Wam jeszcze raz:hug: U nas dzis baaaardzo spokojnie. Prawie cały tort wciagnęlismy już Nie wiem czy Wam pisałam, że Franio w ciagu ostatnich ok 10 dni nauczył się cyfr od 0-9, dziś studiuje uważnie znaki drogowe - cały dzien z nosem w książeczce:) Żeluś, na moim szkoleniu z Makatony nie było nic o 6 i 9. Pani prowadząca b sie strarała, wiele sie dowiedzielismy, ale terapeuci obecni na szkoleniu mówili, ze to a szkolenie dr K to niebo a ziemia. Napisz więc o co chodzi z tą 6 i 9. I podaj mi , prosze jeszcze raz adres mailowy do tej książeczki, którą kiedys tu wylinkowałaś. Zamówię ja i w porozumieniu z naszą terapeutką z Prodeste przygotujemy ją dla Frania. Krasnal nauczył się kolejnego znaku z Makatonu" "cos słodkiego":) Cfffaniaczek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.11.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Inteligencik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 01.11.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Aguś, no u nas też nie było o 6 i 9, nam nasza Prowadząca mówiła, że wszystkie obrazki mają podłożę, gruba czarna kreska oznaczająca gdzie jest dól obrazka a gdzie góra. Pomyślałam, więc, że jeżeli pokazujsz Franiowi 6 i 9 takie na zwyklej kartce, to może miec kłopot z tym, bo przecież 6 to do góry nogami 9, prawda? Ale jak na obrazku 6 ma podłoże, czyli kreskę na dole obrazka, to wiadomo gdzie jest dół. Tylko nie pisz 6 ani 9 z kreską pod numerem, bo Franio pomyśli, że tak sie piszę 6 i 9, stojące na kresce. Gruba kreska, oznaczająca dół obrazka jest na samym dole kwadracika na którym jest dany symbol, zobacz sobie na płycie, popatrz na symbolach, one zawsze na dole mają grubszą czarną linię. album mówiący jest tutaj http://www.harpo.com.pl/index.php?prtlid=1098&kat_id=166&art_id=435 Jednak Ty masz tam bardzo dobrych specjalistów, może lepiej zapytaj co z tej pomocy na stronie Harpo by było najlepsze teraz ale też w ogóle, dla Frania. Tutaj masz komunikatory http://www.harpo.com.pl/index.php?prtlid=1098&kat_id=166 Napisz nam tylko jaki dla Frania jest najlepszy a zrobimy kolejna aukcję i będzie prezent od ciotek i wujków. Lepiej to niż prezenty do nowego domku. ;-)Na pewno wszyscy się zgodzą, to przecież nasze Dziecko też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.11.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Rzadko piszę, ale cały czas podczytuję i jestem z Wami, Aguś. Przytulam mocno i wierzę, że diagnoza może Wam tylko pomóc. Dziś chciałam złożyć najpiękniejsze życzenia Natulce- najcudowniejszej, najmądrzejszej i najdzielniejszej siostrze na świecie. Spełnienia wszystkich marzeń- bo jak nikt inny na to zasługujesz, samych cudownych i radosnych dni, najlepszych przyjaciół i wszystkiego, co najlepsze. Aguś, ja polecam Ci jeszcze książkę: "Mój przyjaciel Henry", napisaną przez matkę autystycznego chłopca. Cuuuudowna i myślę, że otwiera oczy na wiele problemów związanych z autyzmem, ale też pokazuje, jak można dziecku pomóc, jak je zrozumieć.http://lubimyczytac.pl/ksiazka/59126/moj-przyjaciel-henry Czytając tę książkę miałam wrażenie, że mama tego chłopca to Ty. Z taką samą determinacją, uporem i ogromną wiarą i miłością walczyła o swojego syna... pozdrawiam cieplutko Edytowane 1 Listopada 2012 przez tabaluga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 01.11.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 100 lat dla Natki:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 01.11.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ja też przypełzłam z życzeniami dla NAJLEPSZEJ SIOSTRY ŚWIATA! Natalko WSZYSTKIEGO najlepszego dla Ciebie!!! Aga, próbowałam napisać komentarz na blogu, ale coś mi nie wyszło, więc napiszę tutaj (choć pewnie napiszę to samo, co wszystkie Franiowe ciotki). Franio bez względu na diagnozę jest nadal tym samym, fantastycznym facetem. Franio już pokonał tyle przeszkód na swojej drodze do zdrowia, że i z tym sobie poradzi. No i Maluszek ma naprawdę dużo szczęścia, że ma takich Rodziców jak Wy. Trzymajcie się dzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 01.11.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Natalce,najlepszej Siostrze serdeczności urodzinowe posyłam!:wave:By każdy dzień sprawiał Ci wiele radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 02.11.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Aguś dopiero nadrobiłam zaległości Franiowe.Ewa w swoim podsumowaniu "jak oswoić diagnozę" napisała wszystko co mnie przez głowę przegalopowało. Ta diagnoza tak naprawdę niczego nie zmienia poza tym, że formalnie będzie wam łatwiej...to wciąż ten sam nasz Waleczny, który nadal będzie nas wszystkich dookoła zaskakiwał.Buziaki wam zostawiam:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts