Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś, ja do Tej Pani pojechałabym znowu na te same szkolenia. ;-) W drugiej części nie ma dużo nowości, jeżeli chodzi o znaki igesty, ale jest trochę więcej praktyki. Było właśnie o tym jak pracować z dzieckiem autystycznym. No i bez tego drugiego stopnia nie mozna na trzeci pojechać, a tam znowu jest dużo tego.

Prababko, myslałam że o moim Kossie piszesz;-)

A buty, ja tam chrzane Francje elegancję - buty maja być na gumowej podeszwie. A na lód nie pomoże nic. Niestety.

Żelko, ja bym chciała pojechac na 2 st, zobaczymy gdzie będa organizować.

A coś ciekawego o autystykach mówili?

Juz chyba wiem skąd to pogorszenie w zachowaniu Frania od ub czwartku - chyba zaczęła go choroba vrac, mimo ze na zewnątrz n ie było jeszcze tego widać . Dużo krzyczał, płakał "bez powodu" - takie trudne dni. I spał źle.

Radek powiedział ze gil ma się świetnie. Kupiłam dzis miód - bagatela 195 zł, ale to i tak taniej niz wizyta lekarska + leki, o innych skutkach nie wspomnę.

Jutro Francys dostanie porcję

OUdało mi sie odrobic 2 godz dzisiaj (maraton 12 godz miałam) ale za to jutro mogę ruszyć do Opola już krótko po godz 13!!:)

Jestem, dojechałam.

Kolejna Victoria:)

Po drodze zajechałam do Jyska po firanki do kuchni.

Zastanawiałam się co tu zrobic, żeby je kupic i za dużo kasy nie wydać (najpierw w sobote poszłam do sklepu z firankami i tam za najtansze panie zazyczyły sobie ...250 zł.) No i w jysku kupiłam po 8 zł..he he

I dozywam sie dopiero teraz bo byłam wieszałam owe firanki:)

Jest gites

Ale Franek nie do zniesienia od kilku dni. Gil ma wpływ, to jasne

Co do konkursu - pierwsze miejsce w głosowaniu internautó dostaje jakąs nagrodę. nie wiadomo jednak jaka, bo nie ma o tym ani słowa w regulaminie. Poza tym kapituła konkursu wybiera 1 miejsce i 2 wyróżnienia. Ważne żebysmy sie utrzymali na 3 miejscu:)o tak wyglada technicznie.

Napisze tu o terapii neurologopedycznej. Na blogu nie chce bo nie chce dyskusji, która metoda lepsza.

Pozornie sprawa jest prosta. Franek ma wykonać zadanie. Np poukładać klocki. Albo puzelki.

No i cały problem polega na tym, żeby zareagował na polecenie. Musi wykonać polecenie.

Wiecie co sie dzieje?..Rzeźnia...Krzyk, wrzask, bo Fr ma to gdzieś. No tak to wygląda - taka nasza codziennośc.

Godziny tłumaczennia, ze trzeba coś zrobić. Bo czasem trzeba cos zrobić bo trzeba i Franek musi to zrozumieć.

Np niefajnie jest wejść pod koła samochodu czy wejść na stół i próbować z niego skakać.

Nad tym sie koncentruje praca nad Frankiem.

W Prod. robią to samo, ale ciut inaczej. Jesli Fr nie chce wykonac polecenia, to ma sie skomunikować - dokonac wyboru, pokazac co chce innego robic. Tam punkt cięzkości jest na komunikaji, bo i tej potrzeby Franek nie ma. To co robi neuro w Prod będą robić później. Moze być tak, że później terapia będzie trwała np 15 min, bo Fr po wejściu dowie się, ze ma zrobić np 3 rzeczy. jak je zrobi, idzie wolny do domu.

Jak dojdziemy do tego poziomu bede szczęśliwa.

Narazie jest to nieustanna walka z młodym, której mamy serdecznie dość.

Nie pisze o tym na blogu, bo takie rzeczy "nie czytaja sie fajnie".

Fajnie czyta się ino usmiechnięty Franek. I on taki jest, przez jakiś fragment dnia. Reszta to krzyki, płacz

Ostatnio sąsiadka pytała delikatnie "co się u nas dzieje". Powiedzilismy ze Fr ma autyzm. odpowiedziała" aaa to rozumiem"

(kobieta "z branży" fizjoterapeutka)

Dzis wróciłam. patrze kuchnia wysprzątana na błysk, fugi jak nowe. Pytam R czy w nocy to robił.

On: nie dzis w dzień. Dość miałem Fr.

Tak to wygląda.