Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to dowiedziałam się dziś o bramkach proxy. Moje dziecie już zaczyna twórczo rozwijac temat, jak tu być bezkarnym w sieci ;) No bo jak można sobie IP zmienić, to może nie dojdą, kto kupował na chomikowo albo film spiracił :) Muszę podrążyć temat.

Widzisz, Aga, ten konkurs się do czegoś jednak przydał:D

twardą wodę też mam . Po przeprowadzeniu się myslałam, że problem minął a tu gucio. Więc grzecznie zakupiłam dzbanek firmu brita albo innej (żeby nie reklama) no i filtrujemy. O pralkę nie ma się co martwić - sama padnie zanim ją kamienzje, teraz takie jednorazowe rzeczy robią...

Prababko, teraz reforma szkolnictwa weszła! Mamy sylabusy, nowe programy, szkolenia dla pracowników dydaktycznych, uczenie studentów pracy w grupie i inne bzdety. Altentesten to sobie można w kominku zastosować, my mamy mieć Europę...

Mnie grzałka kiedyś w pralce trzasnęła od kamienia,ale faktycznie to było w czasach kiedy sprzęt był lepszy i pralka ma dobrze z 10 lat,służy jeszcze ojcu(co on tam pierze-bardzo mało),a ja kupiłam sobie ekologiczną hehe.

No ale jak tak patrzę w obecnym mieszkaniu co mnie męczy poza pralką.Zmywarka cała w kamieniu,jak jest już mocno zakamieniona,to niedomywa.Muszę stosować środki rozpuszczające kamień.W łazience umywalka,wanna,toaleta,drzwi prysznica,baterie-muszę usuwać kamień i to często.Dlatego kazałam dać filtry na wejściu do domu.

Ale zobaczymy czy to coś pomoże :-?

Mnie grzałka kiedyś w pralce trzasnęła od kamienia,ale faktycznie to było w czasach kiedy sprzęt był lepszy i pralka ma dobrze z 10 lat,służy jeszcze ojcu(co on tam pierze-bardzo mało),a ja kupiłam sobie ekologiczną hehe.

No ale jak tak patrzę w obecnym mieszkaniu co mnie męczy poza pralką.Zmywarka cała w kamieniu,jak jest już mocno zakamieniona,to niedomywa.Muszę stosować środki rozpuszczające kamień.W łazience umywalka,wanna,toaleta,drzwi prysznica,baterie-muszę usuwać kamień i to często.Dlatego kazałam dać filtry na wejściu do domu.

Ale zobaczymy czy to coś pomoże :-?

no to będziesz mogła policzyć co się bardziej opłaca - zmieniać pralkę i zywarkę co 5-6 lat czy filtry dla przefiltrowania całej wody do domu ;) O myciu brodzika nie mówie, to wartość dodana :)

No właśnie jeszcze nie mam pojęcia ile będzie kosztowała eksploatacja tych filtrów,na razie wiszą dwie bańki na rurach-koszt symboliczny więc nie rozmyślałam nad tym.W razie czego zawsze można odkręcić. :???:

Brodzik owszem trzeba myć,ale przy bardzo twardej wodzie wypada po każdej kąpieli przelecieć szyby domestosem,bo po kilku dniach przy stosowaniu lżejszych środków przez szybę już nic nie widać i wtedy już trzeba szorować.W sumie przyzwyczaiłam się już dawno do tych kamiennych ozdób i nie świruję,ale skoro ewentualnie mogę sobie polepszyć :???:

Edytowane przez marynata

nowe brodziki mają szyby powlekane takim czymś, że szybko się nie brudzą. Mój ze 3 lata wytrzymał na przecieraniu szmatką od czasu do czasu i wsio. teraz powinnam tą powłokę znowu prysnąć, ale jeszcze nie dociekałam, gdzie się je kupuje.

Do zakamienionych szyb to płyn octowy W5 z Lidla albo woda z octem 5:1, przetrzeć, spłukać, gotowe.

Działa bez pudła! :D

Aga, ogromna większość PL ma twardą wodę, dasz radę, to nie problem jest.

Ja wszystko myję takim płynem octowym, zwłaszcza szyby i armaturę w łazience, działa bez pudła. :yes:

Nasza pralka ma już 12 lat, nic jej nie jest.

Nigdy nie stosowałam calgonu.