Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam poświatecznie:)

Ewa, wymyślono ;) kontrowersyjna,czasem doraźna, ale w naszym przypadku skuteczna :) metoda holdingu.

Na początku nawet nie wiedziałam,że to co stosujemy ma własna nazwę i jest jakąś metodą :lol2: Mnie głównie chodziło by "zastymulować" układ przywspółczulny młodego.

Wygląda dziwnie jak matka siłą przytula prawie nastolatka ;) ale dzieć sie ogarnia po kilku minutach - czyli plan zrealizowany :)

działa nie tylko na dzieci :oops:

Ponoć dokładnie tak wygląda sesja. O metodzie opowiedziała mi terapeutka młodego, gdy podczas wizyty młody wpadł w jeden ze swoich autodestrukcyjnych stanów, a ja "naszą" metodą go przytuliłam. Wtedy tez pierwszy raz usłyszałam o holdingu.

My stosujemy doraźnie. wystarczy kila do kilkunastu minut, by oddech sie uspokoił, wrócił normalny rytm serca, spadło ciśnienie.

Franek teraz chyba potrzebuje trochę całkowitego spokoju, Aga.

Żadnych wizyt u Was, żadnych odwiedzin u kogoś, musi się wyciszyć i odreagować wszystkie emocje.

Trzymam kciuki mocno, żebyście dali radę z jak najmniejszymi stratami emocjonalnymi. :hug:

Dzieki, dziewczyny.

Holding stosujemy od zawsze. Ciekawe, prawda?

Ino niewiedziałam, że to holding. No może nie klasyczny - poczytałam w linku podanym przez Ewę.

A może ja go nie "holdinguje"?? Po prostu dociskam robaczka. Tak było naprawde od zawsze. Zasypail tylko dociśniety itd.

Dziś wieczorem też był przytulas. Nawet N nam fotke trzasnęła. Zaraz Wam wstawię.

Aneta, tak, zero atrakcji. Nam tez tego potrzeba.

Była u nas tylko siorka z mężem i córką, ale czujemy się jakby tłum ludzi przewalil sie nam przez dom. Chyba jednakl potrzebujemy odpoczynku;-)

Franek zaczął gryźć palce:(

Juz ma taki czerwony pasek na skórze ok 0,5 cm poniżej skraju dolnej wargi - chyba tu mu sie skóra zagina. Zauważyliśmy to ok tygodnia temu. Teraz praktycznie palców z buzi nie wyjmuje:( Wkłada na przemian.. Szukam jak durna gryzaków logopedycznych, jeszcze ich nie odkopałam.

tam w tym linku była jedna ciekawostka dla mnie. Przytulanie to raz a dwa to wymuszenie kontaktu wzrokowego.

Aga, on już na zdjęciach z wigilii wyglądał na bardzo zmeczonego. Myslę, że jeszcze po przeprowadzce nie odreagował do końca.

Wiem Aguś,że to żadna pociecha dla Ciebie ale dzisiejsza noc nie była zbyt dobra na sen.:no:Moje wnuki dały popalić swoim mamom,oj dały. Kilkakrotne budzenie,płacz a o 4 pobudka. Potem "jojczenie" aż do 9 o której nastąpiła drzemka.

Spokój sprawi,że Franio "powróci. Okazuje się że pewne gesty (nazwałabym je naturalnymi )wystarczy określić terminem i jest kolejna metoda. Jak zwał tak zwał byle skutkowało.

Fakt, nawet my nie możemy spać za bardzo, chyba pełnia księżyca jest.

Mnie sen się skończył dzisiaj o 4 rano! :bash:

Miejmy nadzieję, że to szybko przejdzie, kilka dni i znowu da się spać...

Franula i tak przekochany, nawet jak wrzeszczy...

Za parę dni będzie dobrze, Aga, dacie radę.

Jak zawsze. :hug:

Kciuki trzymam i mieszam. :stirthepot: :stirthepot: :stirthepot: