Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

Trochę nie na temat się wetnę, ale mnie to zaintrygowało. Kupiłam ostatni numer "Przekroju". Strasznie się tam przejechali po znanych i uznanych metodach rehabilitacji. Nie zdążyłam jeszcze przeczytać uważnie całego artykułu, ale odsądzili od czci i wiary metodę Domana-Delacato (kiedy się o niej uczyłam, jakoś do mnie nie przemawiała, ale ja ledwie liznęłam tej wiedzy), integrację sensoryczną i klasykę gatunku - Vojtę. Zdziwiłam się. Argumenty niby rzeczowe, ale nie potrafię ocenić, bom laik.

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agnes szkoda pisać bo cenzura by miała co robić...

A ja tak myślę że napisałabym do NFZ to raz. Dwa napisałabym do gazet,p. Tuska, p. prezydenta, ale też skargę do Strasburga a co? długo potrwa ale może coś da? TYlko prawnika trzeba znaleźć coby mądrze napisał.

Buziaczki dla całej dzielnej rodzinki.

Trochę nie na temat się wetnę, ale mnie to zaintrygowało. Kupiłam ostatni numer "Przekroju". Strasznie się tam przejechali po znanych i uznanych metodach rehabilitacji. Nie zdążyłam jeszcze przeczytać uważnie całego artykułu, ale odsądzili od czci i wiary metodę Domana-Delacato (kiedy się o niej uczyłam, jakoś do mnie nie przemawiała, ale ja ledwie liznęłam tej wiedzy), integrację sensoryczną i klasykę gatunku - Vojtę. Zdziwiłam się. Argumenty niby rzeczowe, ale nie potrafię ocenić, bom laik.

Agduś tematu nie znam, ale sądząc po postępach jakie forumowe dzieciaki robiły i robią po Vojcie, która jest bolesna dla pacjenta, ale rezultaty przynosi, to powiem Ci tylko - papier jest cierpliwy - a artykuł może być dyskusyjny... by przez podniesienie adrenaliny czytelników... zwiększyć poczytność numeru 8)

To tak byś za bardzo się nie przejmowała :wink: bo Przekrój, choć fajne pismo to jednak nie wyrocznia i to na dodatek w medycynie 8)

Hej a nie mówiłam, że zleci i nasz kawaler będzie pół roku świętował, ani się obejrzysz a zacznie się przemieszczać po podłodze :D Nie wiem co mu dajecie do jedzenia ale duży jest a mięśnie że hoho 8) My się cieszymy a Tobie Aga pot się leje pewnie ciurkiem przy ćwiczenia czy przewijaniu ale słodki to ciężar.

Jeszcze raz najlepszego i czekamy roczku - to będą fajerwerki :D :D

http://www.birthdayjoys.com/glitters/birthday_glitter_graphics_17.gif

Nie można skarżyć czegoś, czego nie ma.

Nie ma synagisu w kalendarzu szczepień i nie jest uwzględniony ( na dzień obecny ) jako szczepienie pomocnicze.

To jest ( wg NFZ) widzimisie mamy Franka - tu lista dzieci - które przeżyły to samo co Franek ino bez synagisu.

Więc ossochodzi ??

Pani miała chęć , to pani zaszczepiła. A że lekarz powiedział, że konieczne, czy tylko zasugerował ? a pani pokaże papierek..eeee proszszszsze paaaaani, to lekarz nadwrażliwiec. Pani przedłoży dokumentację do komisji , się komisja zastanowi, czy podanie synagisu było uzasadnione..ale to i tak i tak niczego nie zmieni bo prawo nie działa wstecz..A przepisów musimy się trzymać, bo jak byśmy się nie trzymali, to wie pani co by było ? każdy by sobie robił co chciał, a porządek musi być !

To dziki kraj.

Tak dziki, że zasrany ( że tak powiem ) podpis trzymający stołek pod doopą, jest ważniejszy od ludzkiego życia.

:evil:

Obyśmy zdrowi byli.

Agdus, czytałam ten artykuł. Co jakiś czas pojawiają się tego typu "rewelacje". Jest on dla mnie niewiarygodny, to raz a po drugie ... dziennikarze muszą z czegoś żyć. Gdyby Franek nie był rehabilitowany może nadal byłby wygięty w "S", kto wie jak dalej przebiegałby jego rozwój.

Agnieszko-wenę posyłam :wink:

Agduś, Doman akurat, zawsze był kontrowersyjny :roll: kurcze ja do dziś nie rozumiem sensu maseczkowania :-? , ale co w IS może byc kontrowersyjnego :o chyba przyjdzie mi poczytać artykuł - podasz tytuł i autora ?

Aaaaa i Vojta zapewne do przyjemości nie nalezy,ale nie powienien być bolesny :-?

Agdus, czytałam ten artykuł. Co jakiś czas pojawiają się tego typu "rewelacje". Jest on dla mnie niewiarygodny, to raz a po drugie ... dziennikarze muszą z czegoś żyć. Gdyby Franek nie był rehabilitowany może nadal byłby wygięty w "S", kto wie jak dalej przebiegałby jego rozwój.

Nie przywoływałam tego artykułu, żeby stwierdzić, że sama PRAWDA w czystej postaci z niego płynie. Zastanowiło mnie w nim jedno - skoro zjechali często stosowane metody zarzucając im nieudowodnioną skuteczność lub nawet poważne skutki negatywne, to co zaproponować w zamian? I tej informacji tam zabrakło. Jeżeli nie Vojta, który ponoć przynosi negatywne skutki dla psychiki, to co??? O metodach Bobatha czy Peto nie wspomnieli. Czyli co? Nie słyszeli? Nie potrafią ocenić?