Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

No to trzymamy kciuki za to 21 osobowe przedszkole.

A u nas Stefcio chodził do niepublicznej szkoły specjalnej i tam mialei klasy dobranych do siebie dzieci. Stefcio był w 5-osobowej klasie gdzie wszystkie dzieci miały upośledzenie umysłowe znaczne albo głębokie. Niestety długo nie wytrzymał, tylko trzy lata. Z powodu częstego chorowania (a płacić trzeba było i tak) w końcu zrezygmowaliśmy.

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

21 to chyba jednak jeszcze trochę za wcześnie, im wolniejsze zmiany, tym lepiej Franek się do nich przystosuje, tak myślę.

Tak czy siak - będzie dobrze, bo z samym Frankiem jest dobrze! :D

Arnika, ale szkoła to szkoła, zasady inne.

Podejmując decyzje odnośnie Frania kierujemy się tym, co mówią nam spece z Prodeste.

A mówią: przedszkole integr. z grupą 20 osób - nie dla Frania. Mały nie da rady.

Jest tam też 1 grupa dla dzieci z autyzmem tylko, mieszana wiekowo z różnym stopniem zaburzeń - grupa nie dla Frania.

Dla krasnalem najlepszym wyjściem jest grupa włączająca, ze zdrowymi rówieśnikami i bdb przygotowaną kadrę (Prod. przeszkoli!) i z małymi grupami. Przedszkole, do którego chcielibyśmy aby został przyhęty Franio ma 2 grupy, liczy w sumie 21 osówb, w grupie 10-11 os. Jest ono w kompleksie ze szkołą podst i gimnazjum. Założone wsio przez stowarzyszenie dla dzieci z mniejszymi i większymi problemami adaptacyjnymi i dla zdrowych dzieciakó, indywidualności które nie odnajdują się w masówkach. Zespół nauczycielski jest ponoć rewelacyjny, każde dziecko traktowane indywidualnie i z szacunkiem.

Jeśli oni Frania nie przyjmą, mały od września nie pójdzie do przedszkola.

Obowiązek przedszkolny zaczyna się dopiero od 5 r.ż. Więc: jeśli i za rok młody nie da rady w integracyjnym, dostanie nauczanie indywidualne i tak się skończy jego "przygoda" z integracją..

Tak to w skrócie wygląda.

Dojechałam, tak na marginesie;-)

A matki z mojej "grupy wsparcia" się wzięły,wściekły i założyły szkołę i przedszkole dla autystyków i dzieci z zaburzeniami pokrewnymi.

Nieustannie trzymam za nie kciuki :)

Gdyby była ciut blizej ....

Prababko, w O jest tak, że nabór trwa do końca marca. Potem koniec.

Poza tym dla dzieci z subwencją też są określone terminy papierologiczne (dla przedszkola, przedszkole nie dotrzyma ich i doopa z subwencji). To jest więc dość skomplikowana spraw, przede wszystkim na płaszczyźnie papierologiczno-urzedniczej.

Do końca tygodnia wszystko się wyjaśni.

Arnika, ale w O. nie ma. Po prostu nie ma.

Jak wygląda sprawa w integracyjnym, pisałam. Mały ma tam WWR. Już przechodzi sam do sali bez płaczu (ilość metrów do pokonania jest ogromna), pracuje oczywiście indywidualnie, ale za chiny nie wejdzie do sali, w której są dzieci. Stoi jak sparaliżowany.

Początkowo był koszmar gdy pod salą, w kt Franio miał zajęcia przechodziła grupa dzieci (hałas), teraz jest już lepiej, ale i tak nie wejdzie do ich sali. Za dużo.

My i tak nie wiemy czy wrzesień wypali czy nie, czy Franio da radę, ale chcielibyśmy spróbować.

Narazie , po świętach, spróbujemy z pogotowiem terapeutycznym Fundacji Dom. tam są grupki 4-5 osobowe.

Zobaczymy.

Zeeeen

Idę spać bo jutro 10 godz zajęć przede mną.

kolorowych:*

U nas??????????:eek:

nie powiedziałam ,że u nas, tylko,że z mojej grupy.

Zainteresowała byś się tematem, to byś wiedziała :p

Aga, mój młody chodził do integracyjnego, grupa ponad 20 dzieci, on funkcjonował, ale chłopiec z ZA nie dał rady. Rodzice przenieśli go "za ścianę" znaczy do OSR, tam grupy były małe 3-5 osobowe, ale....dzieci były upośledzone w stopniu znacznym i moim zdaniem, zrobili mu więcej szkody niż pożytku. Ale to moje subiektywne zdanie.

Jeśli przenieśli go do ośrodka gdzie chodzi Emil , to są tam rożne grupy.. od normy po rewalidacje...

Malcia.. noo przeczytałam "grupa wsparcia" ale skąd mnie wiedzieć gdzie ta grupa jest.. Może w Krak , może u nas albo w S.. nie mam pojęcia , a tematu nie drążę...

Aaaa i ta psycholożka co mi ją jako speca od autystyków mówiłaś.. znam ją.. i ja bym swojego tam do niej za nic nie dała...

Nie tam gdzie Emil, bo młody nie chodził do przedszkola w D tylko w S.

O grupie wsparcia mówiłam Ci już wielkrokrotnie,o szkoleniach które prowadzą.

My na razie odpuściliśmy Kraków, po prostu nie wyrabiamy finansowo, no i tam obligatoryjnie musieliśmy być we trójkę, a urlop A. wiąże się z brakiem kasy - nie pracuje nie zarabia.

Dlatego szukałam czegoś sensownego bliżej, ale niestety, z Krakowem nic się nie równa :(

I ja Ci o psycholożce nie mówiłam, a o psychiatrze.

A na marginesie, znalazłam świetny ośrodek w S. Na razie "świetność" jest z opinii, ale pobłogosławię go lub nie po naszej wizycie.

Mają terapię TEACCH i Affolter :) zobaczymy co nam zaproponują :)

Na Wysokiej.

Arni, ja Ci nie mogłam polecać psychologa stad, bo po prostu żadnego nie znam.

My mamy Kraków i Panią Agatę.

Mogłam Ci ewentualnie mówić o Santeriz, bo o nim wspominała psychiatra, ale mojego błogosławieństwa nie mają, bo nie byli w stanie zaoferować nam tego czego potrzebujemy, więc siłą rzeczy,żadnych doświadczeń własnych.

Potem poczytam

wpadłam ino skacząc z radości

skończyłam włąśnie rozmowe tel z panią dyr przedszkola

są otwarci na Frania!!!!!!!!!

Musimy się ino spotkać i pogadać, jak to zrobić zeby fr było dobrze

no i nauczyciel wspierający - musimy o nim pomysleć

Babka powiedziała ze pracowała z dzieć mi z autyzmem, więc wie o co chodzi, nie boi się Frania!!:)

jeju:)

Ale też powiedziała ze mają u siebie dzieci trudne itd...zobaczymy, przyjdziemy z Fr na próbę w nast środę, późnym popołudniem, gdy przedszkoel będzie niemal puste

Damy radę!!:)

buziaki, lecę dalej:)