Żelka 24.03.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No to trzymamy kciuki za to 21 osobowe przedszkole. A u nas Stefcio chodził do niepublicznej szkoły specjalnej i tam mialei klasy dobranych do siebie dzieci. Stefcio był w 5-osobowej klasie gdzie wszystkie dzieci miały upośledzenie umysłowe znaczne albo głębokie. Niestety długo nie wytrzymał, tylko trzy lata. Z powodu częstego chorowania (a płacić trzeba było i tak) w końcu zrezygmowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 21 to chyba jednak jeszcze trochę za wcześnie, im wolniejsze zmiany, tym lepiej Franek się do nich przystosuje, tak myślę. Tak czy siak - będzie dobrze, bo z samym Frankiem jest dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Arnika, ale szkoła to szkoła, zasady inne.Podejmując decyzje odnośnie Frania kierujemy się tym, co mówią nam spece z Prodeste.A mówią: przedszkole integr. z grupą 20 osób - nie dla Frania. Mały nie da rady.Jest tam też 1 grupa dla dzieci z autyzmem tylko, mieszana wiekowo z różnym stopniem zaburzeń - grupa nie dla Frania.Dla krasnalem najlepszym wyjściem jest grupa włączająca, ze zdrowymi rówieśnikami i bdb przygotowaną kadrę (Prod. przeszkoli!) i z małymi grupami. Przedszkole, do którego chcielibyśmy aby został przyhęty Franio ma 2 grupy, liczy w sumie 21 osówb, w grupie 10-11 os. Jest ono w kompleksie ze szkołą podst i gimnazjum. Założone wsio przez stowarzyszenie dla dzieci z mniejszymi i większymi problemami adaptacyjnymi i dla zdrowych dzieciakó, indywidualności które nie odnajdują się w masówkach. Zespół nauczycielski jest ponoć rewelacyjny, każde dziecko traktowane indywidualnie i z szacunkiem.Jeśli oni Frania nie przyjmą, mały od września nie pójdzie do przedszkola.Obowiązek przedszkolny zaczyna się dopiero od 5 r.ż. Więc: jeśli i za rok młody nie da rady w integracyjnym, dostanie nauczanie indywidualne i tak się skończy jego "przygoda" z integracją..Tak to w skrócie wygląda. Dojechałam, tak na marginesie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 24.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Miłego pracowania i jeszcze milszego wracania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 24.03.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Aga,spokojnie.Dopiero zaczynacie załatwianie przedszkola.Wojsko nad Franiem nie wisi:)To maluszek,naukę można zacząc póżniej,narazie niech sie pobawi z dziećmi:)I tylu masz tam dobrych doradców-znajdziecie najlepsze rozwiązanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.03.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Aga.. jeśli się nie mylę to grupy przedszkolne w naszej palcówce są kilkuosobowe.. i to jest państwowa placówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.03.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A matki z mojej "grupy wsparcia" się wzięły,wściekły i założyły szkołę i przedszkole dla autystyków i dzieci z zaburzeniami pokrewnymi. Nieustannie trzymam za nie kciuki Gdyby była ciut blizej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.03.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 U nas?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.03.2013 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Prababko, w O jest tak, że nabór trwa do końca marca. Potem koniec.Poza tym dla dzieci z subwencją też są określone terminy papierologiczne (dla przedszkola, przedszkole nie dotrzyma ich i doopa z subwencji). To jest więc dość skomplikowana spraw, przede wszystkim na płaszczyźnie papierologiczno-urzedniczej.Do końca tygodnia wszystko się wyjaśni. Arnika, ale w O. nie ma. Po prostu nie ma. Jak wygląda sprawa w integracyjnym, pisałam. Mały ma tam WWR. Już przechodzi sam do sali bez płaczu (ilość metrów do pokonania jest ogromna), pracuje oczywiście indywidualnie, ale za chiny nie wejdzie do sali, w której są dzieci. Stoi jak sparaliżowany.Początkowo był koszmar gdy pod salą, w kt Franio miał zajęcia przechodziła grupa dzieci (hałas), teraz jest już lepiej, ale i tak nie wejdzie do ich sali. Za dużo.My i tak nie wiemy czy wrzesień wypali czy nie, czy Franio da radę, ale chcielibyśmy spróbować.Narazie , po świętach, spróbujemy z pogotowiem terapeutycznym Fundacji Dom. tam są grupki 4-5 osobowe.Zobaczymy.Zeeeen Idę spać bo jutro 10 godz zajęć przede mną. kolorowych:* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.03.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 U nas?????????? nie powiedziałam ,że u nas, tylko,że z mojej grupy. Zainteresowała byś się tematem, to byś wiedziała Aga, mój młody chodził do integracyjnego, grupa ponad 20 dzieci, on funkcjonował, ale chłopiec z ZA nie dał rady. Rodzice przenieśli go "za ścianę" znaczy do OSR, tam grupy były małe 3-5 osobowe, ale....dzieci były upośledzone w stopniu znacznym i moim zdaniem, zrobili mu więcej szkody niż pożytku. Ale to moje subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.03.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jeśli przenieśli go do ośrodka gdzie chodzi Emil , to są tam rożne grupy.. od normy po rewalidacje... Malcia.. noo przeczytałam "grupa wsparcia" ale skąd mnie wiedzieć gdzie ta grupa jest.. Może w Krak , może u nas albo w S.. nie mam pojęcia , a tematu nie drążę...Aaaa i ta psycholożka co mi ją jako speca od autystyków mówiłaś.. znam ją.. i ja bym swojego tam do niej za nic nie dała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.03.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie tam gdzie Emil, bo młody nie chodził do przedszkola w D tylko w S. O grupie wsparcia mówiłam Ci już wielkrokrotnie,o szkoleniach które prowadzą. My na razie odpuściliśmy Kraków, po prostu nie wyrabiamy finansowo, no i tam obligatoryjnie musieliśmy być we trójkę, a urlop A. wiąże się z brakiem kasy - nie pracuje nie zarabia. Dlatego szukałam czegoś sensownego bliżej, ale niestety, z Krakowem nic się nie równa I ja Ci o psycholożce nie mówiłam, a o psychiatrze. A na marginesie, znalazłam świetny ośrodek w S. Na razie "świetność" jest z opinii, ale pobłogosławię go lub nie po naszej wizycie. Mają terapię TEACCH i Affolter zobaczymy co nam zaproponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.03.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Za ZUSem..?O psycholog rozmawiałyśmy.. ma pryw gab i znam tą kobitkę... ale.... nie polecam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.03.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Na Wysokiej. Arni, ja Ci nie mogłam polecać psychologa stad, bo po prostu żadnego nie znam.My mamy Kraków i Panią Agatę.Mogłam Ci ewentualnie mówić o Santeriz, bo o nim wspominała psychiatra, ale mojego błogosławieństwa nie mają, bo nie byli w stanie zaoferować nam tego czego potrzebujemy, więc siłą rzeczy,żadnych doświadczeń własnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 25.03.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Aga małe kroki są najlepsze. Trzymam kciuki cały czas Zdrowym dzieciom potrzeba czasu na adaptację w dużej grupie, więc z tego co piszesz moloch na pewno nie dla Frania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 25.03.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Potem poczytam wpadłam ino skacząc z radości skończyłam włąśnie rozmowe tel z panią dyr przedszkola są otwarci na Frania!!!!!!!!! Musimy się ino spotkać i pogadać, jak to zrobić zeby fr było dobrze no i nauczyciel wspierający - musimy o nim pomysleć Babka powiedziała ze pracowała z dzieć mi z autyzmem, więc wie o co chodzi, nie boi się Frania!! jeju:) Ale też powiedziała ze mają u siebie dzieci trudne itd...zobaczymy, przyjdziemy z Fr na próbę w nast środę, późnym popołudniem, gdy przedszkoel będzie niemal puste Damy radę!! buziaki, lecę dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swojaczka 25.03.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Dacie radę jakj zawsze:)Nadal mieszam coby kolejne sprawy znalazły satysfakcynujące rozsupłanie:stirthepot::stirthepot: Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No właśnie, jak zawsze! Teraz to już tylko dobrze, po tylu miesiącach szarpaniny emocjonalnej przy przeprowadzce, sprzedaży domu... TERAZ to już tylko dobrze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 25.03.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Aga,napisz Sobie na okularach od wewnątrz na każdym szkiełku:będzie dobrze! ,damy radę!Spokoju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kto by nie chciał mieć Frania ? Tylko niech nie zapomną wpisać do Kroniki Przedszkola, kiedyś się przyda . Będą się chwalić że pierwsze szlify pobierał u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts