Prababka 23.05.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 nie wiem co to za maść ani po co ale nie straszą już astmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.05.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 maść taki miejscowy antybiotyk. Dobry jest, też dziecku dawałam. Niestety, nie zawsze miejscowe wystarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.05.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 aaa tematu astmy nie pociągnęłamMam do tego stosunek lajtowy bardzoLekarz powiedział, ze dziwi się ze młody nie ma tego rozpoznania, bo osłuchowo..bo infekcje liczne, bo wiadomo jaki był poczatek i tu obciążenie było.A teraz gil niekończący się bo infekcja niedoleczona. Błąd ze mies temu, przy ost infekcji lekarz nie dał młodemu antybola, powinien był - tyle dziś pan drI dr chce młodemy zroić testy skórne, nie na wszystkie alergeny, bo dla Fr to byłoby b trudne, powiedział zeby choć 2-3 najbardziej alergizujące sprawdzić Ewa, dr powiedział zaglądając w gardło ze po 3 migdale widać ze infekcja niedoleczona i ze wszytko tam ciągle "się kłębi".NIe byłam u dr, wiem tyle, co mi R powiedział (czytaj: niewiele;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.05.2013 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dostałam maile od wolontariuszek Frania - były dziś na zajęciach z mały - jedna na rannych, druga na grupie po południu. Obie mówią o wyłączaniu suę Frania - podejrzewają ze z braku aparató, ale jedna z nich pisze ze sprawa jest do obserwacji.Bez aparató Franek zdecydowanie wolniej przetwarza bodźce słuchowe. Każdy to widzi - terapeuci, my. Kurcze, teraz zmartiłam się tymi wyłączeniami małego.Jutro jedziemy po aparaty do wrocka. Zobaczymy jak będzie gdy je założy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2013 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Będzie lepiej, na pewno. Ale obserwować trzeba uważnie cały czas, fajnie, że ciocie wolontariuszki takie czujne są i piszą do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Aparaty już na uszach. Pytam Frania w PZG po ich założeniu: - Słyszysz dobrze, Franio? - Tiiiiiiiiiiiiiiiiiii A żebyście widzieli jak mały dziś był skupiony jak zaczął do niego migać niesłyszący tata niedosłyszącego chłopca!!!!!!!!!!!! Normalnie dogadali się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja też ich zrozumiałam:) Kurcze, Makaton to 70% migowego!!!!!!!!!!! Zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej (taniej, szybciej, poręczniej) iść mi na kurs migowego! ALe mówię Wam, Franek był kwintesencją skupienia jak facet do niego migał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 24.05.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Bo Franio jest b.bystry;potrzebuje komunikacji:)A migowy to dziś jeden z lepszych zawodów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.05.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Migowy zna sporo osób.. i nauczyciele i rodzice i rodziny osób niesłyszących..Makaton zna niewielu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.05.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 a jak te wyłączenia? Aparaty wróciły i co? Bo powiem "a nie mówiłam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ewa, nie wiem jak wyłączenia, bo za krótko zeby to ocenić.Mówiłąś, mówiłaś. Ewa, miałaś 10000000000000% racji.Kurcze, wszyscy to widzą - młody w aparatach lepiej się skupia, lepiej reaguje, szybciej po prostu. On ma opóźnione reakcje słuchowe, szczególnie przy złożonych poleceniach, ale bez aparató jest kanał. Te 2 tyg były dla mnie b wazne w kontakście tego , co powiedział nam dr Ś - że na 4 urodziny koniec z zparatami zapewne. Ale młody po 2 tyg bez aparatów nie ściągał ich, zaakceptował bez mrugnięcia okiem! I dogadać się z nim łatwiej.On reaguje na dźwięki bez aparató, o wiele lepiej niz przed zaaparatowaniem, ale mam wrażenie ze dźwięki mowy w aparatach rozumie lepiej.Nie mam pojęcia, o co chodzi, jak to działa, ale jakoś działa.Różnice we Franku bez aparató zauważyli wszyscy - z logopedką z PZG na czele. No i bez aparatów roztargniony, nieskupionyEwa, tłumacz, kurka wodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Migowy zna sporo osób.. i nauczyciele i rodzice i rodziny osób niesłyszących.. Makaton zna niewielu... Makaton jest prostszy - bazuje na migowym i gestach naturalnych. Migowy jest chwilami mooocno skomplikowany - Franek nie da rady z gestami złożonymi. Nie jest w stanie opanować gest złożonego z 2 elementów. Ale brakuje nam kilku znaków, nie ma ich w Makatonie. Myśle zeby je uzupełnić z migowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 pamiętaj, ze te aparaty nie są dobrane tylko na wzmocnienie ale też na tłumienie. One wycinają dźwięki przeszkadzające. Myślę, że trzeba by je od czasu do czasu przestrajać, żeby wycinały coraz mniej, żeby się mózg uczył sam tłumić to, co przeszkadza. Ale mamy jeszcze troszkę czasu. Teraz się intensywnie rozwija, dajmy mu komfort. Musi się nauczyć mówić. Potem się mu utrudni życie. Ja tak to widzę. A co z tym Poznaniem, coś ma szansę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ewa, dzwoniłam do tej pory 2 x, ale chyba w złym czasie o się nie dodzwoniłam. Ale max namolna nie byłam bo czekałam na termin z Warszawy. Już jest. Czas chyba być namolną.Ewa, Ty naprawdę myślisz ze u Franka jest szansa, ze ona rozwinie mowę?Trudno mi sobie wyobrazić mówiącego Franka, tak prawdę mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.05.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Powtarzaj to częściej, a Franek NA PEWNO uzna, że Twoją wyobraźnię trzeba poćwiczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.05.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 myślę, że nie będzie to proste. Głównie dlatego, ze nie wiemy nie tyle co on słyszy co, ile rozumie. bez słyszenia i rozumienia nie ma mówienia, niezależnie od samego aparatu mowy. Dlatego o tym Poznaniu myślałam. Pewna nie jestem, co oni są warci, wiesz, teoria to jedno a praktyka to drugie. jednak na pewno mają doświadczenie z takimi dziećmi, więc spróbować trzeba. Szkoda, ze od razu nie kułaś żelaza, teraz to już troszkę czasu minęło, może nie pamiętać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 No co ty Ewa, nie sądzę, żeby zapomniała rozmowę z Tobą.W poniedziałek spróbuję ponownie.Obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.05.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 myślę, że nie będzie to proste. Głównie dlatego, ze nie wiemy nie tyle co on słyszy co, ile rozumie. bez słyszenia i rozumienia nie ma mówienia, niezależnie od samego aparatu mowy. Dokładnie tak... A ile lat ma Franek... dopiero w sierpniu 4... Emil zaczął mówić jak miał 4,5... a teraz buzia mu się nie zamyka, aż baardzo jesteśmy zmęczeni tą paplaniną... Franio też da radę... Zobaczysz .. będzie mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.05.2013 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zobaczymy ide spać, o 6.30 pobudka i musze lecieć trochę arbeiten buziaki i do jutra:* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.05.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Aga, mój młody też późno zaczął gadać, ale jak zaczął to do dziś nie skończył A słuch tez miał przytępiony (migdałki), zatęsknisz jeszcze za ciszą - zobaczysz a teraz leć spać , z tego co wiem, nie masz zbyt wiele czasu na odpoczynek - korzystaj więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 25.05.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ja nie wierzę,że Franio nie będzie mówił:)Miałam w rodzinie dziecko do 5 lat niemówiące.Babcia nawet nie pozwalała głośno mówić ,że coś jest nie tak.O szukaniu pomocy nie mogło być mowy-mama i babcia upierały sie ,że to po tatusiu,bo tatuś późno zaczął mówić(7lat))Było:powiedz wujek Wiesiek-dziecko mówiło EFEDE!Ręce opadały,bo nie chciały żadnej zewnętrznej pomocy.I miały jakoś rację-dziecko nagle ruszyło z mową.I gada.Dużo!!!Jąkało się na początku.ale i to zgubiło samo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts