Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nowa strona, więc powtarzam - od 29.09 będzie akcja - aukcja na turnus zimowy:)

Natka dostała w szkole zadanie - przy jakiej temp szkło paruje. NIe chodzi o zaparowywanie szkła, lecz parowanie. Ponić truno znaleźć tę informację.

Ja fizykiem nie jestem, ale wg mnie jest to podchwytliwe pytanie.

Nie paruje bo lepkość zbyt duża.

A może paruje???

Edytowane przez AgnesK

a jakie szklo??

;)a serio, to na mój chłopski rozum, parowanie musi odbywać się w temperaturze wyższej od temperatury topnienia.

Parowanie zachodzi na powierzchni cieczy, więc szkło musi być stopione, aby mogło parować.

Wierzch by tu się mógł wypowiedzieć On jest dobry w te klocki :)

edit

Sprawdziłam, szkło nie ma stałej temperatury topnienia, więc nie jesteśmy w stanie oznaczyć temperatury parowania.

Czyli wracamy do pierwszego pytania

jakie to szkło :)

Edytowane przez malka

z tym szkłem to ja wiem, ze gdzieś dzwoni ale nie mogę znaleźć materiałów źródłowych. Bo szkło to "zastygła ciecz" i wcale nie jestem pewna, czy nie paruje ciągle :D Fizyk by się przydał albo wreszcie znajdę odpowiednią książkę :)

Kurcze, sprawa prosta nie jest.

Ale 'ciągłego parowania nie przewidziałam'.. Tyle się już naczytaliśmy o właściwościach fiz szkła, ani słowa o parowaniu, choroba.

Myślcie razem z nami, proszę:)

A teraz uwaga - uwaga.

Ważny komunikat.

ARCYWAŻNY:)

Franio zrobił dziś - po raz trzeci z rzędu - qpę na nocnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

taaaaaaaaaaaaaaa-daaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm:)

Siq jest sprawą trudniejszą, bo czuciowo mniej spektakularną, ale po naradzie z naszym guru-teamem postanowiliśmy iść dziś na całość i krasnal jest BEZ PIELUCHY:) Na chudej dupce ma 3 pary gatek i spodnie od dresu. Mamy nadzieję, że odczuje dyskomfort:)

Temat siq przerobiliśmy z młodym naukowo (pominęłam tylko kwesie budowy układu moczowo-płciowego i nazw łacińskich), ale...podwaliny literackie som.

CZekamy na efekty:)

a jakie szklo??

Sprawdziłam, szkło nie ma stałej temperatury topnienia, więc nie jesteśmy w stanie oznaczyć temperatury parowania.

Czyli wracamy do pierwszego pytania

jakie to szkło :)

Normalne, przeciętne szkło.

Żadne fiku-miku.

Tak, nie ma stałej tempaeratury topnienia, ale to nie wykucza przeca możliwości parowania;-)

z tym szkłem to ja wiem, ze gdzieś dzwoni ale nie mogę znaleźć materiałów źródłowych. Bo szkło to "zastygła ciecz" i wcale nie jestem pewna, czy nie paruje ciągle :D Fizyk by się przydał albo wreszcie znajdę odpowiednią książkę :)

A tu nie chodzi o spór dot. krystalizacji?

Ewa, liczę na Ciebie.

Nie tak dawno pisałaś, że miałaś 5 z fizyki;-)

Może tu chodzi o proces tworzenia szkła z SiO2 +Na2CO3 + CaCO3 w wyniku wysokich temp i reakcji chemicznych może parować/odparować powstała woda...

...lub.. może chodzi o Obsydian naturalne szkło http://pl.wikipedia.org/wiki/Obsydian...

Przeczytaj dokładnie jeszcze ten link http://pl.wikipedia.org/wiki/Ditlenek_krzemu Krzemionka jest też końcowym produktem bardzo powolnego rozkładu krzemianów pod wpływem wody i dwutlenku węgla.

Byłam kiedyś niezła z chemii, geomorfologii i geologii.. ale to było mnóstwo czasu temu.. nie pamiętam już......

nie, nie, to chodzi dokładnie o właściwości szkła. Ja to wiem, i juz wiem, skąd wiem, ale niestety właściwa książka jest u mojego wuja a wujo bedzie dostępny w środę.

Aga, napisz w HydeParku, tam scisłowcy zaglądają!

Moja piątka to było 30 lat temu, od tego czasu z technologią szkła do czynienia nie miałam :)

a mówiłam, że w hydeparku znajdziesz odpowiedź u naszych nieocenionych kolegów ścisłych :)

o tych siłach miedzymolekułowych też nie wiedziałam, wiedziałam o cieczowatej strukturze. Jak to dobrze, że są jeszcze ludzie znający fizykę.

Czy możecie sobie wyobrazić, że moja córka w liceum będzie miała tylko JEDNĄ godzinę fizyki w klasie I i to koniec! Ona jest w klasie mat-biol-chem. Dobrze, ze choć matematyki ma dużo. Głąbów na hodują :( Chyba jej wezmę lekcje z fizyki nie dla matury ale żeby miała kontakt z przedmiotem!

Nie żartujcie, przecież Pepeg napisał super jasno...

Szkło nie ma punktu, w którym (tak, jak to ma woda) byłoby jednocześnie w stanie stałym (lód) ciekłym (woda) i gazowym (para). Szkło jest ciałem stałym. Ciało stałe nie paruje a jeżeli już to sublimuje, czyli przechodzi ze stanu stałego w gazowy. I to przejście zależy od ciśnienia. Im większe, tym sublimacja łatwiej zachodzi.

Szkło, jako szkło, czyli ciało stałe o strukturze wody, nie paruje pomimo, że do tej wody podobne jest. Póki się go nie ogrzeje - upłynni to parować nie będzie, niezależnie od ciśnienia. Bo jest za lepkie. Jak się je ogrzeje, czyli inaczej mówiąc stopi, to pewnie trochę paruje, ale to inna bajka.

Pytałaś o parowanie szkła a nie o parowanie stopionego szkła :)

Myślę, że Natka wypowiedź Pepega doskonale zrozumie :)

Ja nicht ferszteje ,czemu mnie tak nie lubisz?Powiedziałam ci 1 zdaniem:)))Dla gimanazjalistki na pierwszej lekcji:)Żaden z kieliszków mi nie wyparował:)

Agu s ,trzymam za badanie okulistryczne.A Przy przyklejonej siatkówce może trzeba uważać na upadki,nawet te w terapiach?

No to dobrze napisałam wcześniej, zanim Pepeg napisał odp, z tym, że moja mało fizyczna ...;)

Jeśli jest woda i dwutlenek węgla to w procesie ogrzewania w tym przypadku do bardzo wysokich temp, musi parować...

Ps. mnie też żadne szkło nie wyparowało.. ba.. nawet w proszek się nie zamieniło, natomiast bardzo stare szklanki i kieliszki co mają już ponad 50-60 lat bardzo łatwo się tłuką...

Edytowane przez Arnika