anev 06.09.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Wariatkowo Franusia fajniusie:lol2: Brawa dla Miszcza:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Buziaki zostawiam. I życzę Natce całorocznego zachwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 06.09.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Nowa strona, więc powtarzam - od 29.09 będzie akcja - aukcja na turnus zimowy:) Natka dostała w szkole zadanie - przy jakiej temp szkło paruje. NIe chodzi o zaparowywanie szkła, lecz parowanie. Ponić truno znaleźć tę informację.Ja fizykiem nie jestem, ale wg mnie jest to podchwytliwe pytanie.Nie paruje bo lepkość zbyt duża.A może paruje??? Edytowane 6 Września 2013 przez AgnesK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.09.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) a jakie szklo?? ;)a serio, to na mój chłopski rozum, parowanie musi odbywać się w temperaturze wyższej od temperatury topnienia. Parowanie zachodzi na powierzchni cieczy, więc szkło musi być stopione, aby mogło parować. Wierzch by tu się mógł wypowiedzieć On jest dobry w te klocki edit Sprawdziłam, szkło nie ma stałej temperatury topnienia, więc nie jesteśmy w stanie oznaczyć temperatury parowania. Czyli wracamy do pierwszego pytania jakie to szkło Edytowane 6 Września 2013 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 07.09.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Uuuu!Doktorat na pierwszej lekcji fizyki???Albo w każdej(sublimacja) albo w ...żadnej?Pewnie pan chce usłyszeć .że kiedy jest cieczą? Wiesz,że studia stacjonarne doktoranckie to 3,5 tys od semestru?Dla milionerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.09.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 z tym szkłem to ja wiem, ze gdzieś dzwoni ale nie mogę znaleźć materiałów źródłowych. Bo szkło to "zastygła ciecz" i wcale nie jestem pewna, czy nie paruje ciągle Fizyk by się przydał albo wreszcie znajdę odpowiednią książkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.09.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Kurcze, sprawa prosta nie jest. Ale 'ciągłego parowania nie przewidziałam'.. Tyle się już naczytaliśmy o właściwościach fiz szkła, ani słowa o parowaniu, choroba. Myślcie razem z nami, proszę A teraz uwaga - uwaga. Ważny komunikat. ARCYWAŻNY:) Franio zrobił dziś - po raz trzeci z rzędu - qpę na nocnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! taaaaaaaaaaaaaaa-daaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm:) Siq jest sprawą trudniejszą, bo czuciowo mniej spektakularną, ale po naradzie z naszym guru-teamem postanowiliśmy iść dziś na całość i krasnal jest BEZ PIELUCHY:) Na chudej dupce ma 3 pary gatek i spodnie od dresu. Mamy nadzieję, że odczuje dyskomfort:) Temat siq przerobiliśmy z młodym naukowo (pominęłam tylko kwesie budowy układu moczowo-płciowego i nazw łacińskich), ale...podwaliny literackie som. CZekamy na efekty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.09.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 a jakie szklo?? Sprawdziłam, szkło nie ma stałej temperatury topnienia, więc nie jesteśmy w stanie oznaczyć temperatury parowania. Czyli wracamy do pierwszego pytania jakie to szkło Normalne, przeciętne szkło. Żadne fiku-miku. Tak, nie ma stałej tempaeratury topnienia, ale to nie wykucza przeca możliwości parowania;-) z tym szkłem to ja wiem, ze gdzieś dzwoni ale nie mogę znaleźć materiałów źródłowych. Bo szkło to "zastygła ciecz" i wcale nie jestem pewna, czy nie paruje ciągle Fizyk by się przydał albo wreszcie znajdę odpowiednią książkę A tu nie chodzi o spór dot. krystalizacji? Ewa, liczę na Ciebie. Nie tak dawno pisałaś, że miałaś 5 z fizyki;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.09.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Może tu chodzi o proces tworzenia szkła z SiO2 +Na2CO3 + CaCO3 w wyniku wysokich temp i reakcji chemicznych może parować/odparować powstała woda... ...lub.. może chodzi o Obsydian naturalne szkło http://pl.wikipedia.org/wiki/Obsydian...Przeczytaj dokładnie jeszcze ten link http://pl.wikipedia.org/wiki/Ditlenek_krzemu Krzemionka jest też końcowym produktem bardzo powolnego rozkładu krzemianów pod wpływem wody i dwutlenku węgla.Byłam kiedyś niezła z chemii, geomorfologii i geologii.. ale to było mnóstwo czasu temu.. nie pamiętam już...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 nie, nie, to chodzi dokładnie o właściwości szkła. Ja to wiem, i juz wiem, skąd wiem, ale niestety właściwa książka jest u mojego wuja a wujo bedzie dostępny w środę. Aga, napisz w HydeParku, tam scisłowcy zaglądają! Moja piątka to było 30 lat temu, od tego czasu z technologią szkła do czynienia nie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 08.09.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Oki, dzięki:) Lecę więc do HydeParku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 a mówiłam, że w hydeparku znajdziesz odpowiedź u naszych nieocenionych kolegów ścisłych o tych siłach miedzymolekułowych też nie wiedziałam, wiedziałam o cieczowatej strukturze. Jak to dobrze, że są jeszcze ludzie znający fizykę. Czy możecie sobie wyobrazić, że moja córka w liceum będzie miała tylko JEDNĄ godzinę fizyki w klasie I i to koniec! Ona jest w klasie mat-biol-chem. Dobrze, ze choć matematyki ma dużo. Głąbów na hodują Chyba jej wezmę lekcje z fizyki nie dla matury ale żeby miała kontakt z przedmiotem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.09.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 1 godzinę?????????????????????????????????????????????????????? Niewyobrażalne.. A z tych odpowiedzi to chyba połowę rozumiem.. Czyli, co - nie paruje, tak? Bo lepkość zbyt duża? Ty mi to wyłóż po ludzku, jak humanistce;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.09.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ja zrozumiałam, że paruje w zerze absolutnym.. ale z drugiej strony nie...Noo kogel mogel... A ja myślałam, że chodzi o reakcje chemiczne zachodzące przy powstawaniu szkła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.09.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Nie żartujcie, przecież Pepeg napisał super jasno... Szkło nie ma punktu, w którym (tak, jak to ma woda) byłoby jednocześnie w stanie stałym (lód) ciekłym (woda) i gazowym (para). Szkło jest ciałem stałym. Ciało stałe nie paruje a jeżeli już to sublimuje, czyli przechodzi ze stanu stałego w gazowy. I to przejście zależy od ciśnienia. Im większe, tym sublimacja łatwiej zachodzi. Szkło, jako szkło, czyli ciało stałe o strukturze wody, nie paruje pomimo, że do tej wody podobne jest. Póki się go nie ogrzeje - upłynni to parować nie będzie, niezależnie od ciśnienia. Bo jest za lepkie. Jak się je ogrzeje, czyli inaczej mówiąc stopi, to pewnie trochę paruje, ale to inna bajka. Pytałaś o parowanie szkła a nie o parowanie stopionego szkła Myślę, że Natka wypowiedź Pepega doskonale zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.09.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Noooooooooooooooooooo, i teraz fersztejen;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 09.09.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ja nicht ferszteje ,czemu mnie tak nie lubisz?Powiedziałam ci 1 zdaniem:)))Dla gimanazjalistki na pierwszej lekcji:)Żaden z kieliszków mi nie wyparował Agu s ,trzymam za badanie okulistryczne.A Przy przyklejonej siatkówce może trzeba uważać na upadki,nawet te w terapiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) No to dobrze napisałam wcześniej, zanim Pepeg napisał odp, z tym, że moja mało fizyczna ... Jeśli jest woda i dwutlenek węgla to w procesie ogrzewania w tym przypadku do bardzo wysokich temp, musi parować... Ps. mnie też żadne szkło nie wyparowało.. ba.. nawet w proszek się nie zamieniło, natomiast bardzo stare szklanki i kieliszki co mają już ponad 50-60 lat bardzo łatwo się tłuką... Edytowane 9 Września 2013 przez Arnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 09.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 EZS-nie wiem czy mi wolno?Ale gdybym miała dziecko w klasie chem.-zainwestowałabym w nauke reakcji redoks-jonowo>kto zliczy do 10 nie pomyli się w żadnej z reakcji chem:)Może tego teraz uczą w liceach,nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.09.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 A młodzież zna tablice Mendelejewa ...? Ja musiałam na pamięć.. i to o wartości dla danego pierwiastka... na wyrywki, nawet we śnie.. teraz już nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts