Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Franuś Waleczny czyli jak trudno jest wcześniaczkom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• AgnesK

3593

• DPS

1303

• Żelka

1088

• EZS

821

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadza się przy nie(do) słyszeniu, bo chodzi o możliwość porozumiewania się. dziecko nie słyszy - nie ma innej opcji. Niedosłyszy z powodu uszkodzenia ucha - miganie pomaga i nie szkodzi. Ucho lepsze nie będzie.

Gorzej przy niezrozumieniu, czyli w opcji słyszę a nie rozumiem. Tutaj słyszenie jest OK ale ucieka sens tego, co się usłyszało. I mozna starać się zrozumieć (to duży wysiłek) albo i nie. Miganie daje tu z jednej strony ułatwienie, bo łatwiej zrozumiem jak wiem, co było mówione a potem usłyszę, pytanie tylko, czy chce mi się usłyszeć. inaczej, czy przekaz słowny nie jest tu coraz bardziej ignorowany. A póki nie usłyszę ze zrozumieniem, to nie powiem.....

No właśnie ja poczytałam sobie o tych zaletach migania dla dzieci słyszących, przekonałam innych rodziców i wyprosiliśmy te zajęcia dla naszych dzieci. Nie wiem, na ile naprawdę im to pomogło, ale na pewno nie zaszkodziło. Być może właśnie dzięki literowaniu miganiem Małgo tak szybko nauczyła się czytać.

A piszę o tym na wypadek, gdyby rodzice dzieci z grupy Frania mieli coś przeciwko uczeniu ich zdrowych dzieci języka migowego (no wiem, wiem - nikt nie uczy ich "całego" języka migowego, chodzi o podstawowe znaki). Myślę, że można na zebraniu przedstawić zalety takiej nauki, żeby sami chcieli i cieszyli się, że taka okazja się trafia.

Aguś, cieszę się, że wróciłaś!:hug:

Ten wątek jest dla nas, czytaczy, źródłem wzruszeń, radości, czasem smutku, ale i ogromem nadziei. Przecież Franio to też nasze dziecko! I bardzo cieszymy się z jego postępów, podziwiamy waszą determinację i popieramy wasze działania.

Tak że głowa do góry i naprzód!:yes:

(Piszę w liczbie mnogiej, bo myślę, że jest więcej osób zgadzających się ze mną)

Jeszcze raz :hug::hug:

Aguś, cieszę się, że wróciłaś!:hug:

Ten wątek jest dla nas, czytaczy, źródłem wzruszeń, radości, czasem smutku, ale i ogromem nadziei. Przecież Franio to też nasze dziecko! I bardzo cieszymy się z jego postępów, podziwiamy waszą determinację i popieramy wasze działania.

Tak że głowa do góry i naprzód!:yes:

(Piszę w liczbie mnogiej, bo myślę, że jest więcej osób zgadzających się ze mną)

Jeszcze raz :hug::hug:

I ja również pod tym się podpisuję !

Bardzo, bardzo Wam dziękujemy:hug:

Przedszkole, rodzice absolutnie nie mają nic przeciw wprowadzaniu migowego!:) Wczoraj dziewczyny miały pogadankę z dziećmi, nauczyły je migać 'stary niedźwiedź', odzew ze strony rodziców jest bardzo pozytywny:)

W najbliższą środę Francik będzie miał pasowanie na przedszkolaka w Filharmonii!!!!:)

Dzieci będą migały 'starego niedźwiedzia'. To będzie pierwszy publiczny występ Franuli.

Kurcze blade