Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego tak malo osob decyduje sie na projekt CO

Recommended Posts

Przeglądając zadawane pytania bardzo często napotykam na tematy podobnej treści typu „ jaki kocioł dobrać ?, jak dobrać grzejniki?, jaką moc cieplną powinien mieć mój kocioł?, jak obliczyć straty ciepła w domu?”. Oczywiście są to bardzo ważne pytania a decyzje które trzeba podjąć są bardzo trudne. Mnie jednak zastanawia inna rzecz dlaczego wielu ludzi nie decyduje się na wykonanie przez projektanta projektu instalacji CO z wyliczeniem wszystkich wskaźników i kosztów eksploatacji. Wydaje mi się że nie są to wielkie pieniądze a konsekwencje podjętych decyzji przyjdzie nam ponosić przez ładnych parę lat.

Mam nadzieję ze podyskutujemy sobie trochę na ten temat, jestem bardzo ciekawy co o tym sądzicie.

Pozdrawiam marcinos

Chyba dlatego, że wszyscy "wiedzą" jak działa grzejnik i mają "dobrego fachowca, co to sam wszystko dobierze". Jak są zwykłe grzejniki i wszystko jest standardowe, to może to i działa, ale mi fachowiec (sąsiad) powiedział wprost - jeżeli chce pan podłogówkę, to tylko z projektem. No i zrobiłem. 600PLN. Niby jest wydatek, ale myślę, że to się zwróci przez poprawną pracę, brak konieczności poprawiania jak chata wykończona (zakładam, że projekt jest OK) i dobór instalacji "na miarę".

No jasne ze wszyscy wiedza jak dziala grzejnik a co do fachowcow dobierajacych grzejniki to hmmm ja znam takich co dobieraja 150W na metr kwadratowy a pozniej klijent placi 800 zl na miesiac :smile:)). A podlogowka czy nie to nie ma znaczenia ta sama skala trudnosci roznica w rozkladzie temperatur w pomieszczeniu.

Po pierwsze brakuje pracowni, które umiałyby zrobić projekt (obliczenia cieplne budynku) razem z jego wentylacją. Jest jeszcze kilka innych zagadnień technicznych w budynku, które trzeba rozwiązywać kompleksowo i nikt tego nie potrafi zaprojektować.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 20:43 ]

Projekt strat ciepła umiej już liczyc student końcowych lat wydziału Inżynierii środowiska Politechniki. Każdy inżynier sanitarny powinien umieć zrobić i obliczenia strat ciepła budynku, i instalacji c.o i wentylacji.Tylko ze ludziom szkoda pieniędzy i słuchają rad majsterklepków zamiast dac komuś zarobić kilkaset złotych. Jak Ci chodzi wentylacją w drugą stronę to możliwe, że to dlatego, że wymieniłeś okna na szczelniejsze. Trzeba oszczędzać, ale nie tutaj.

Pozdrowienia łaczy inżynier sanitarny.