Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mocowanie balustrady balkonu

ekmir

Recommended Posts

Podstawowową zasada jest mocowanie balustrady na czołowej (frontowej ) płycie balkonowej i nie robić mocowania od góy. To pierwszy krok do problemów.Mocować na profesjonalne kotwy np. Fischera, zgodnie z ich zaleceniami. Wykonać uszczelnienia płyty zgodnie z zasadami umieszczonymi m.in. w broszurze wykonawstwa balkonów i tarasów (do ściągnięcia ze strony http://www.basf-cc.pl).

Ja mam tak zrobione:

http://img21.imageshack.us/img21/2057/oknabramygarazowebalust.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/2057/oknabramygarazowebalust.jpg

Mocowane od gory do plyty na kolki i dosciany pozniej zasloniete styropianem i wylewka i tak wyglada:

http://img130.imageshack.us/img130/1777/dsc01867.jpg

Pzdr.

Świetny pomysł zamocowania ,od dłuższego czasu również zastanawiam się jak zamocować balustradę no i mam nawet zdjęcia :lol: wielkie dzięki piwopijca

Ja mam podobnej wielkości taras tylko u mnie jest on nad wykuszem czyli płyta jest jednocześnie stropem w części jadalni zastanawiam się czy takie zamocowanie nie będzie u mnie stanowiło sporego mostka termicznego wcześniej myślałem o zamocowaniu do płytek i wylewki dociskowej od góry krótkimi kołkami nie było by wtedy mostka.

Drugi poważniejszy problem jaki mam to wysokość od płyty tarasowej do drzwi tarasowych która wynosi tylko 11cm :cry: jak rozwiązać ten problem położyć płytki bezpośrednio na styropian czy jednak musi być wylewka i jakie warstwy po kolei powinienem położyć zaczynając od płyty i czy musi być ona mocowana do ściany bo elewacja już zrobiona i jest na niej 18cm styropianu.

... Drugi poważniejszy problem jaki mam to wysokość od płyty tarasowej do drzwi tarasowych która wynosi tylko 11cm :cry: jak rozwiązać ten problem położyć płytki bezpośrednio na styropian czy jednak musi być wylewka i jakie warstwy po kolei powinienem położyć zaczynając od płyty i czy musi być ona mocowana do ściany bo elewacja już zrobiona i jest na niej 18cm styropianu.

Rozumiem ze 11cm masz do dolnej krawedzi okna balkonowego?

Wydaje mi sie ze powinienes miec min. 4 cm styropianu, folia PE, z 5cm wylewki ze spadkiem, hydroizolacja np. mapelastic ok. 4-5mm i na to ok. 1,5cm plytki.

To jest minimum z Twoich 11cm wolnego miejsca ktore tak mozesz zagospodarowac.

Ja mam w takim ukladzie ale inne wartosci -10cm styro, wylewka z plastyfiatorem i wloknami zbrojacymi ok. 6-7cm, hydroizolacja -mepelastic ok. 5mm z mapeband w narozu ze sciana i na to pojdzie gres na kleju elastycznym.

Pzdr.

11cm mam do otworów w dolnej ramie których podobno nie można zakrywać

Jeśli chodzi o grubość styropianu to 4cm wydaje mi się zdecydowanie za mało myślałem o 7cm styroduru i z 2,5cm wylewki dobrze za zbrojonej siatką

A może są jakieś gotowe mieszanki o lepszych parametrach niż zwykły beton które można wylewać od 2cm ?

Zbyt cienka wylewka moze najzwyczajniej w swiecie zlamac sie pod Toba lub kims ciezszym.

Nie biore juz pod uwage tego zeby aura nie napytala Ci biedy np. zsuwajac wylewke z balkoniku :lol: :wink: Zawsze moze poplynac z deszczykiem ulewnym ... a i mroz ma latwiej do zlamania jej -mowa o zbyt cienkiej i slabej wylewce.

Budujesz dla Siebie (chyba) wiec trzeba czasem isc na kompromis.

Pzdr.

• 10 months później...

Pozwólcie, że włączę się do polemiki...

1. Robienie marek pod balustradę jest w moim odczuciu niewygodne dla stawiającego balustrady bo trzeba wszystko dopasować do marek a goście na warsztacie zawsze przestawią mocowania o parę milimetrów - norma.

2. Nie wiem czemu wcześniej wspomniano o NIEMOCOWANIU balustrady od góry... Czemu? Jest z tym jakiś problem, bo ja szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałem...

3. Jeśli chodzi o mocowanie do boku płyty balkonowej to często/gęsto balustradę stawia się jak już wszystko jest. I zawsze twierdziłem że najlepiej stawiać balkę jak już wszystko jest gotowe. I płytkarzowi wygodniej i stolarzowi... Jeśli nie ma żadnego ocieplenia to mocowanie do boku jest proste: szpilka M8, M10, klej Fischer zimowy lub letni, wiercić, wkleić, nakręcić balustradę... Żaden problem.

Pozdrawiam

Pod płytą balkonową montuję kątowniki na śruby z prętów gwintowanych fi10mm, przepuszczonych przez wywiercone w płycie otwory. Kątowniki wystają 10cm poza płytę balkonu i do nich będzie przyspawana balustrada. W ocieplonej styropianem ścianie, zakotwione są drewniane klocki i do nich przykręcone będą boki balustrady. To moja propozycja zamontowania balustrady.