meg007 15.11.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Chcę podzielić działkę która ma powierzchnię 56a.. Na tej działce stoi już dom, ale reszte działki chcieliśmy podzielić jeszcze na cztery. Mamy już podział wstępny zrobiony przez geodete, ale geodezja w urzędzie miasta nie chcę zgodzić się na ten podział ponieważ ten teren nie jest objęty zagospodarowaniem przestrzennym. Dostaliśmy od prezydenta odpowiedź, że ta działka może byc przeznaczone pod mieszkalnictwo, ale na dzień dzisiejszy nie ma uchwały o zagospodarowaniu. JESTEŚMY Z MĘŻEM CZTERY LATA PO ROZWODZIE, na całość nie ma kupca. Chcę dodać że w projekcie wstępnym na podział działek jest wyznaczona wspólna droga z sąsiadami. Sąsziedzi też chcą podzielić swoją działkę na dwie części.Bardzo proszę o pomoc i poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 mam nadzieję że zajrzy tu Siwy i Oskar żeby Ci pomóc to najpierw pytania czy w ewidencji Wasze działki to grunt rolny? czy działki są w granicach administracyjnych miasta? i czy jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego, który obejmuje działkę Twoją i sąsiadów, jeśli nie wiesz to sprawdź w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 15.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Do gminy wystąp o warunki zabudowy dla czterech domów. Projekt podziału zrobiony przed geodetę bardzo się przyda. Dobrze będzie jak sąsiedzi również wystąpią o warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 15.11.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Zrób tak jak radzi pjr.WZ (jeśli będą przewidywały możliwość budowy nowych domów - wg Twojego projektu) będą wtedy podstawą do wydania pozytywnej opinii o projekcie podziału.Tyle ogólnie. Szczegóły (o których pisze Dusia) mogą utrudnić realizację tego planu (np. brak w przeszłości MPZP, dobra klasa gruntów, brak sąsiedztwa domów dostępnych z tej samej drogi publicznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.11.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ..teren nie jest objęty zagospodarowaniem przestrzennym... Dostaliśmy od prezydenta odpowiedź..ale na dzień dzisiejszy nie ma uchwały o zagospodarowaniu... ja napisałam o sprawdzeniu planu zagospodarowania bo podejrzewam, że może być w trakcie. Wystąpienie o wz na podział z jednoczesną budową budynków mieszkalnych (najlepiej jednocześnie z sąsiadami) to rozwiązanie jak piszecie, bo chyba to nie grunt rolny, ale żeby nie było kłopotu z wielkością działki gdyby jednak plan był w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.11.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Jeśli plan jest "w trakcie" to (może być) bardzo źle.Przy niechęci gminy (prowadzeniu polityki utrudniającej lokalizację zabudowy na terenach bez planu) możliwe jest:a) zawieszenie postępowania (fakultatywne) o wydanie warunków zabudowy na okres do 12 miesięcy (należy spodziewać się maksymalnego okresu),b) zawieszenie postępowania (obligatoryjne) w sprawie podziału nieruchomości na okres 6 miesięcy.Jakby nie było 1,5 roku "w plecy" (a potem też można ciągnąć postępowanie "skolko ugodno"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.11.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Jeśli chodzi tylko o fakt, że, jak wspomniano wcześniej „na całość nie ma kupca”, a w grę wchodzi (tak wynika z 1 wpisu) o sprawy majątkowe między byłymi małżonkami, to może pokusić się o wydzielenie „nieruchomości zabudowanej”. Taka "luźna" uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts