chuduś 15.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam Wszystkich Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w wykonaniu instalacji co. Do ogrzania sala ok 180 m2. Mam 10 szt grzejników kermi 600x1800 ,muszą być polłączone na jednej lini 45m. Moje pytania: -jakiej średnicy zastosować rury -o jakich parametrach ma być pompa-obieg otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 16.11.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Na pewno ktoś Ci odpisze, ale pytanie jest nie fair. Jak zatrudnisz instalatora, to mu za jego wiedzę zapłacisz, a na forum chcesz projekt gratis?M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Na pewno ktoś Ci odpisze, ale pytanie jest nie fair. Jak zatrudnisz instalatora, to mu za jego wiedzę zapłacisz, a na forum chcesz projekt gratis? M Gdyby tak patrzeć to to forum musiałoby zniknąć. Co do tematu to puściłbym rurki nie większe niż 25mm, ale to tylko zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.11.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 zaczyna się rurką grubą np fi 28 i potem co grzejnik zmniejsza się przekrój rurki ale to powinien "przeliczyć" instalator bo jak widać po 5 grzejniku będziemy mieli już przekrój fi 15 a to minium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 16.11.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 chuduś musisz sprzedać trochę więcej informacji np gdzie stoi piec z brzegu czy po środku tej lini kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chuduś 16.11.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 piec stoi na początku w piwnicy o pół kondygnacji niżej.dojście do sali kanałem 5 metrów do pierwszego grzejnika.Od pieca do kanału wyjście około 8 metrów rura stalową 1".Grzejniki rozmieszczone po pięć na przeciwległych ścianach.Jaką ryrą dalej od calówki żeby wszystkie grzejniki grzały i czy wystarczy pompa 25/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.11.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dałbym rurę o jednakowej średnicy na całym odcinku, a odejścia do grzejników 15. Pompka powinna taka wystarczyć. mam taką samą ilość grzejników (ale mniejszych) i taka sama pompka bez problemu wyrabia się na pierwszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 18.11.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dałbym rurę o jednakowej średnicy na całym odcinku, a odejścia do grzejników 15. Pompka powinna taka wystarczyć. mam taką samą ilość grzejników (ale mniejszych) i taka sama pompka bez problemu wyrabia się na pierwszym stopniu. może być jak kolega mówi + podłączenie do grzejników krzyżowo(zasilanie z lewej powrót z prawej lub zasilanie z prawej powrót z lewej) jak będzie grzać nierówno a raczej będzie to kryzy na zaworach powinny załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts