Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKOFIBER

kukunamuniu

Recommended Posts

No to jak jest z tym ""cudem""?

znalazlem gdzies tam, buszujac w necie,ze jednak mozna go kupic.ktos nawet chyba na forum tutaj wypisywal ceny za metr3 izolacji i przy ekofibrze podal +-55 zl....ale moze to jakies przejezyczenie bylo.

Ja rozumiem ,ze do gotowej sciany tego nie wstrzykne sam,ale ja mam strop belkowy ,stary ,odsloniety,z sufitem GK pod spodem ,zas otwarty od gory(jeszcze),wiec nie mialbym problemu z narzuceniem tego ekofibru,a ze nie jestem typowym budowniczym Trzeciej RP,trzaskajacym domek gargamela w dolinie muminkow i nie chce na to wydawac jakichs unijnych dotacji ....przeto

wolalbym kupic material i samemu to zrobic ;)

Da sie???czy definitywnie nie??

EKofiber cenie za to czego nie maja welna i styro.....oddych i nie wymaga folii, uzdrawia stare belki,nie imaja sie go gryzonie, i kilka innych cudow, pewnie nawet amputowane konczyny regeneruje ;)

Dzieki za odpowiedzi jesli wiecie cos o zastosowaniu ekofibru w zakresie wlasnym.

• 9 months później...

Freezyear - z rozsypaniem Ekofibru nie będzie żadnego problemu. Agregat jest potrzebny tylko do wdmuchiwania pod ciśnieniem np w ściany pionowe albo skośne.

Na płaskiej powierzchni po prostu rozsypujesz. Tak miałem zrobioną część poddasza bo jak wpadła ekipa od ekofibru to moi fachowcy jeszcze grzebali się z częścią sufitu podwieszanego. Zostawiono mi 4 worki materiału i jak skończyli sufity to po prostu rozypało się zawartość.

Nie wiem o co dokładnie chodziło ci z napowietrzeniem.

Musiałbyś też skontaktować się z producentem fibru czy sprzedają luzem na worki.

Ekofiber jest sprzedawany w workach 15kg, znając życie dosyć mocno "upchanych". Chodzi mi o to czy po wysypaniu z takiego worka jest duży problem z roztrzepaniem tego żeby między włókna weszło powietrze. Ale skoro piszesz że rozsypywałeś to da się:) Gdyby ktoś był zainteresowany to mam namiary na firmę która sprzedaje ekofiber bez usługi wdmuchiwania.

Głównym producentem w Polsce jest Nordiska Polska Sp z o.o., mi wdmuchiwała Gamma SC.

Ogólnie rzecz biorąc zagłębiem ekofibru są okolice Kielc. Fachowcy mówili mi że tam już chyba w każdym domu dodmuchiwali fiber w dachy wcześniej ocieplone wełną i właściciele domów łapią się za głowę jak widzą ile tego się jeszcze zmieściło w pozornie szczelnie docieplone dachy :)

U mnie za ocieplenie 160 m dachu warstwą 30 cm + kilka innych miejsc wyszło 4800 zł. Czas wykonania usługi - 3 godziny :)

• 3 months później...

Witam Wszystkich,

Chciałabym ocieplić celuloza ściany domu z bala o grubości 10 cm i zastanawiam się czy zastosować folię wiatroizolacyjną. Cześć producentów polecało użycie foli, ale nikt nie odpowiedział w jaki sposób ja przymocować. Mam nadzieję, że Wy mi pomożecie. Jestem już zrezygnowana w szukaniu odpowiedzi na to pytanie:bash:

Witam Wszystkich,

Chciałabym ocieplić celuloza ściany domu z bala o grubości 10 cm i zastanawiam się czy zastosować folię wiatroizolacyjną. Cześć producentów polecało użycie foli, ale nikt nie odpowiedział w jaki sposób ja przymocować. Mam nadzieję, że Wy mi pomożecie. Jestem już zrezygnowana w szukaniu odpowiedzi na to pytanie:bash:

Rozumiem, że chcesz ocieplić budynek z zewnątrz ??? Musisz wykonać ruszt, tak wysoki, na ile chcesz ocieplać i zamknąć go płytą osb albo sklejką, uzyskujesz wtedy przegrodę zamkniętą, do której można wtłoczyć celulozę. Na taką "puszkę" można położyć elewacją zewnętrzną. Moim zdaniem wiatroizolacja jest tu zupełnie zbędna, jej rolę przejmie płyta osb:yes: Ale jak ktoś jest bardzo uparty, to oczywiście można ją przymocować do płyty osb przed położeniem np. szalówki zewnętrznej. Mocowanie można wykonać na taśmę dwustronną a szalówka i tak to dociśnie.

• 1 month później...
Ja mam ocieplone ekofibrem poddasze w domu( nie mieszkalne wys. 120cm)- wysypane na podłodze 20cm, znajomy ma ocieplone poddasze użytkowe wcześniej tam miał wełnę 20 cm i dosypali mu do tej wełny, ponadto mój ojciec ma w domu wysypane to na płytach gipsowych też 20cm. w stropie drewnianym wszyscy jesteśmy zadowoleni robiła nam to firma bo z tego co wiem to nie można kupić bez usługi . Cena z tą usługą (30zł m. kw) wyszła mnie taka jakbym kupił wełnę mineralną w sklepie i sam ją położył, a tak przyjechali w jeden dzień to zrobili i mam bez kombinowania. Poza tym wszędzie czysto i nie wdycham igiełek.