Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tapeta winylowa na co - płyta g/k, osb ??

Recommended Posts

Witam,

chciałbym w sypialni stworzyć zagłówek za łóżkiem o wymiarach 2m x 1,4, (wys. x szer.), który będzie dokręcony do ściany g/k. Jako że ściany są pomalowane na jasny niebieski idealnie kontrastuje beżowa tapetowa winylowa. Potrzebuję czegoś, na czym mógłbym przykleić tapetę i potem ją przymocować do ściany g/k. O ten zagłówek też będziemy się opierać, więc mocowanie musi być solidne.

Wybory mam 3:

- płyta g/k 12.5mm, ale zależy mi na ostrych kątach na brzegach (waga 9 kg/m2) i dobrym połączeniu do ściany (czy wkręty starczą, czy muszą być jakieś haki do nidy) ? tu chyba standardowy klej do tapet, co?

- płyta osb 15mm (waga 12kg/m2), wydaję się być idealna tylko że osb niekoniecznie jest zdrowa zwłaszcza w sypialni i przy łóżku, ponadto jak do tego przykleić tapetę? gruntując czymś?

- płyta z twardej pianki PUR 20mm (waga 0,6 kg / m2 !!), lekkie, ciepłe - tylko czy to będzie wystarczająco sztwywne do przykręcenia i czy nada się to do tapetowania?

I jak to dobrze wykonać w odpowiedniej kolejności?

Wg mnie najpierw kołki w ścianie i przewiercenie płyt, następnie otapetowanie boków, a dopiero po przykręceniu płyty do ściany oraz wyrównaniu nierówności przy wkrętach tapetowanie oraz przycięcie nadmiaru tapety przy bokach?