Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do jakiej instytucji można poskarżyć się na bank?

VIP Jacek

Recommended Posts

Mam rachunek w banku Millennium oraz kredyt hipoteczny.

Klientem ich jestem już ładnych kilkanaście lat. Do tej pory nie była pobierana prowizja za prowadzenie rachunku. Ale ostatnio zauważyłem, że sytuacja ta się zmieniła i bank "kradnie" mi 15 zł z moich pieniędzy.

Jak zawierałem umowę kredytową, to zapewniano mnie, że do końca spłaty kredytu hipotecznego prowizji za prowadzenie rachunku nie będę ponosił.

Ale regulamin się zmienił i sru, prowizja jest.

Jestem związany z bankiem długoterminowo i tak na prawdę nic nie mogę zrobić. Muszę bulić. Każda opłata, prowizja zwiększa mój koszt kredytu.

Może się okazać, że jutro będę płacił za coś tam np. 100 zł.

I co muszę płacić? :evil:

Nic nie można zrobić? Trzeba być potulnym i płacić?

Gdzie można zasięgnąć informacji, poradzić się, poskarżyć na zamachy banków?

Do jakiej instytucji? :roll:

UOKiK nie ma wielkich możliwości kontroli banków. Zdecydowanie lepiej w tym wypadku zwracać się o interwencję do Komisji Nadzoru Finansowego

Plac Powstańców Warszawy 1

00-950 Warszawa

Tel. (48) 22 262-50-00

Fax (48) 22 262-51-11 (95)

lub bezpośrednio wysłać taką skargę przez formularz on-line:

https://www.knf.gov.pl/jsf/formularze/skarga_na_bank.jsf

UOKiK nie ma wielkich możliwości kontroli banków. Zdecydowanie lepiej w tym wypadku zwracać się o interwencję do Komisji Nadzoru Finansowego

Plac Powstańców Warszawy 1

00-950 Warszawa

Tel. (48) 22 262-50-00

Fax (48) 22 262-51-11 (95)

lub bezpośrednio wysłać taką skargę przez formularz on-line:

https://www.knf.gov.pl/jsf/formularze/skarga_na_bank.jsf

Ooo, też mi się może przydać :roll:

Ja na razie wysłałam zapytanie mailem do Związku Banków Polskich do pana odpowiedzialnego za sprawy konsumenckie (dw. Stowarzyszenie Konsumentów Polskich). Tak mnie skierowano na infolinii konsumenckiej SKP, ale jeśli nie dostanę odpowiedzi, będę pisać do Nadzoru.

Podobnie jak VIP Jacek z powodu kredytu nie mogę sobie ot tak zmienić obsługującego mnie banku, a bank robi sobie jaja i uważa, że mu wszystko wolno :evil: