Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić paroprzepuszczalność foli

hippo

Recommended Posts

Witam,

podpowiedzcie jak sprawdzić czy moja folia paroprzepuszczalna jest wysokoparoprzepuszczalna czy nie. Jest to chyba jakiś czeski producent, ale nie wiem dokładnie jaki. Obecnie nie wiem czy zostawić 1,5 cm przestrzeń na wentylację między folią a wełną przy ocieplaniu poddasza użytkowego czy nie (wysokość kozłów 15,5 cm). Datego nie mogę się zdecydować na zakup wełny, bo nie wiem czy 14 czy 15.

Pozdrawiam

Wlasnie chodzi o to w jakim stopniu. Przy takim eksperymencie na folii rowniez bedzie sie skraplala para bo bedzie jej za duzo na zbyt malej powierzchni folii. Zalezy tez od temperatury otoczenia. Jednostka paroprzepuszczalnosci jest g/m2h. Obawiam sie, ze domowym sposobem tego nie sprawdzisz. Z tego co piszesz wynika, ze folia nie ma atestow ITB - Twoja decyzja, Twoje ryzyko.

Sprobuj poszukac w sieci podajac nazwe firmy czseskiej lub nazwe folii. Jesli nie wiesz co masz to lepiej zrob szczeline powietrzna. W ogole to poddaj te folie testom roznym zanim ja polozysz. Zwlaszcza, ze warunki pogodowe temu sprzyjaja - poswiec jakies 2 mb na to. Lej woda i patrz czy przeciaka, zostaw na mrozie, na sloncu, sprawdz wytrzymalsoc mechaniczna - testuj okolo miesiaca.

Jeśli zostawi szczelinę a folia ma niską paropszepuszczalność to chyba musi zrobić jakieś otwory w kalenicy żeby mogło odparować. A w przypadku gdy folia jest wysokoparoprzepuszczalna (np. 2000 g/m2/h) to czy szczelina między folią a wełną ma jakieś znaczenie, polepszy wentyację ocieplenia? Pytam dla siebie.

W przypadku wysokiej paroprzepuszczalnosci nie robisz szczeliny a folia w kalenicy nie jest przecieta, jak rowniez w okapie nie trzeba robic nawiewow. Ale jesli nie wie co ma to lepiej naciac folie w kalenicy i przyjac gorszy wariant, ze ma folie niskoparoprzepuszczalna (oby tylko to nie byla paroizolacyjna) i do niej przyjac rozwiazanie.