donjuhasso 16.11.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam. Stoję przed dylematem iż jestem akwarystą nie specjalistą od spraw budowlanych jak Wy szanowni forumowicze Wink Zakupiłem lampę HQI nad akwarium montowaną na 2 stalowych linkach do sufitu na 2 kołkach, mój sufit z tego co pamiętam z czasów wykończenia a nie było to dawno składa się z 2x12 płyta regipsowa, w miejscu którym stoi akwarium najprawdopodobniej jest tylko płyta x2 i nad nią pusta przestrzeń - czy płyty szanse ma utrzymać na 2 linkach lampę o wadze na moje oko 8-10 kg tylko na 2 kołkach? jakich kołków użyć? czy jest to bezpieczne ? Dodam, iż jest to nowy budynek i niedawno oddany dla ludzi i "teoretycznie" powinno być wszystko nowe i wytrzymałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.11.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Najlepiej byłoby mocować do stelażu, ale... 10kg lampy to tylko 5kg na jedną linke. Taki ciężar udźwignie płyta K-G bezproblemowo. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować więcej punktów zaczepienia np. 4 kołki na każdą linkę (w sumie 8szt). Kołki "specjalne do K-G" dostaniesz w każdym hipermarkecie budowlanym.Możesz się pokusić jeszcze o posmarowanie ich klejem typu PatexFix. Jeszcze jedno, jeśli nie masz narzędzi i doświadczenia nie zabieraj się za wiercenie otworów. Bo zamiast fi 8 wyjdzie Ci coś pomiędzy 9 a 11 i wtedy to nic nie utrzyma tej lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts