Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakim środkiem usunąć pokost ze starej boazerii sosnowej ?

Recommended Posts

Witam,

Czy może mi ktoś posłuzyc radą ,czym (jakim środkiem?) usunąć pokost lniany z boazerii sosnowej? Boazerii tej jest duzo,bardzo dużo(domek letniskowy)...hektary boazerii :evil: Boazeria - deska sosnowa została chyba zabezpieczona tylko pokostem.Klei się do niej wszystko,jest ciągle tłusta i wilgotna.Wyprucie tego wszystkiego nie wchodzi w grę (koszty,czas).

Zzastanawiałem się nad benzyną ekstrakcyjną ale przy pracy powstje straszny smród.Gdyby chodziło o pare metrów powierzchni to bym tak robił,ale tu hektary boazerii(sciany i sufity).Moze terpentyna? Srodki wybielające-ługi etc zawierają dużo tlenu aktywnego (mozliwosc samozapłonu w powiązaniu z pokostem)wiec odpada.Czy ktoś z Was stosował moze czysciki na bazie olejków cytrusowych?Moze macie jakiś inny skuteczny sposób? Może istnieje specjalistyczna chemia ,a ja jej tylko nie znalazłem? Pomocy...

Dziekuje i pozdrawiam.

Dziękuje za rady.Nie chciałbym używać farby kryjącej.Myślałem o usunięciu tego nadmiaru pokostu i pomalowaniu całosci jakimś wynalazkiem typu --biały transparentny lazur.Lub coś w tym rodzaju,lecz tak aby pozostały widoczne rysunki słoi.Rozjaśnic należałoby ,ponieważ w tej czerwonej sośnie jest jak w starej trumnie.Lubię sosnę ale tam to już ktoś kiedyś mocno przesadził.

Rada z terpentyna jest chyba dobra.Przetrenuje na paru deskach. Zastanawiam się czy nie byłoby dobrze gęstym pędzlem potraktować całosć terpentyną.Wtedy rozprowadziłby sie moze troche i usunał nadmiar tego pokostu? Dziekuje za rady.Pozdrawiam.

skoro klei się to co tu papier ścierny da?

zalepi się i klapa

sam nie wiem co z tym zrobić :D

ale:

Pokost, ciekła substancja błonotwórcza otrzymywana przez zmieszanie na gorąco lub na zimno oleju roślinnego (najczęściej oleju lnianego) z sykatywami (przyspieszaczami wysychania) takimi, jak: tlenki manganu, kobaltu, roztwory soli manganu, cynku lub ołowiu w benzynie lub terpentynie.

skoro sykatywy to przyśpieszacze wysychania, to może ich tam brakowało,

trza może spróbować takim związkiem maznąć kontrolnie i zobaczyć, czy działa

inna opcja - polakierować - zapewne utwardzi to ten nieszczęsny pokost

masz problem z socjalistycznym pokostem :roll:

mieliśmy kiedyś takie cudo na drewnianych oknach. Przez 20 lat nie wyschło..., nawet lakier na tym nie chciał wiązać. Wymieniliśmy w końcu okna.. pokost wygrał :roll:

masz problem z socjalistycznym pokostem :roll:

mieliśmy kiedyś takie cudo na drewnianych oknach. Przez 20 lat nie wyschło..., nawet lakier na tym nie chciał wiązać. Wymieniliśmy w końcu okna.. pokost wygrał :roll:

Bo pokost lniany najlepiej było nakładać rozgrzany - prawie gorący, dobrze wsiąkał w drewno i je jednocześnie konserwował.

Ten socjalistyczny nie był wcale zły, może nawet i lepszy, ale jak się go za grubo nakładło, to efekt był jak w/w.

Generalnie jest tendencja w nanoszeniu zbyt grubych powłok malarskich jednorazowo bo: lepiej kryje. Tradycyjną zasadą jest kłaść cieniutko i kilkakrotnie.

• 5 months później...

WITAM. też mam problem z pokostem na boazerii. jeżeli ktoś już sprawdził to proszę o podanie odpowiedzi.

próbowałem papierem - zapycha się szybko

środek do usuwania starych powłok też nie daje rady robią się kluski

rozpuszczalnik ekstrakcyjny - ani drgnie

nawet domestos nie daje rady

jestem załamany