Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż wolnostojący

selimm

Recommended Posts

Muszę sobie dobudować

- z jakimi formalnościami będę się borykał ?

- bez okien ...ile- mogę maksymalnie się przytulić

do płotu sąsiada i do drogi ?

Niestety na budowę garażu potrzebne jest pozwolenie na budowę . :(

Tak jak napisał sSiwy12 z tym, że te 1,5 m od granicy, to jak masz działkę węższą niż 16 m.

Małe sprostowanie

nie ma znaczenia szerokość działki tylko wymiary garażu;

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

odechciało mi się .....

6x6 chcę mieć ....wiec pomieszczenie gospodarcze odpada

ile - teraz "pozwolenie" trwa ?

Deczyje PNB muszą wydać chyba w 65 dni (jeżeli nie będzie żadnych uzupełnień i sprzwciwów stron), może się okazać że taką decyzje wydadzą wczęsniej :) No i jeszcze uprawomocnienie się decyzji- 14 dni od ostatniej zwrotki (jeżeli żadna ze stron w postępowaniu się nie odwoła). Ja na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw zgłoszeniem wykonania robót, jeżeli urząd lub starostwo w ciągu (chyba) 30 lub 35 dni nie wniesie sprzeciwu i nie nakarze Ci złożyć wniosku PNB to możesz budować :D (zawsze warto po upływie tych 30 dni wystąpić o pisemne potwierdzenie, że urząd nie ma uwag).

odechciało mi się .....

6x6 chcę mieć ....wiec pomieszczenie gospodarcze odpada

ile - teraz "pozwolenie" trwa ?

buduj - ja mam

syf, burdel, zasrany basenami, rowerami, nartami, starymi meblami, deskami i wiadrami z emulsją, narzędziami i "co sie może przyda..........

auta na dworze 3 rok, ale nie żałuj.

Warto........

Jeżeli dobrze pamiętam, to budynek "nie związany trwale z podłożem" takiego pozwolenia nie musi mieć.

Niestety, nie jest to prawdą.

PS. Pewien gościu chciał dobudować ganek do domu. Taki 2,60 na 5 m. Wzięliśmy robienie projektu, bo prosił nas znajomy, bo nikt nie chciał się za to się wziąć. Żona robi budowlankę, a ja inst. elektryczną. I od 1,5 miesiąca szefowa budowlanki w Starostwie ciągle żąda poprawek w projekcie: najpierw nie przyjela, bo w opisie technicznym nie było stwierdzenia, ze dotychczasowy przydział mocy wystarczy i na potrzeby ganku (w opisie elektryki takie stwierdzenie było), potem brak było stwierdzenia, ze budowa ganku nie spowoduje konieczności przebudowy instalacji wodociagowej, potem brakło zaświadczenia od gazowników, ze budowa nie koliduje z planami budowy instalacji gazowej (jest dopiero projektowana), acha, a wczesniej brakowało uzgodnień z zarządcą drogi wojewódzkiej, ze budowa nie spowoduje utrudnień w ruchu (ganek jest po przeciwnej stronie domu, niż droga, a zjazd z drogi istnieje i jest nietykany)...

A potem ludzie się dziwią, czego to tyle kosztuje. Projekt ma już 112 stron opisów i rysunków. Ciekawe, co teraz pani kurewniczka ze Starostwa wymysli...

I wszystko dlatego, ze my to inny powiat...

buduj - ja mam

syf, burdel, zasrany basenami, rowerami, nartami, starymi meblami, deskami i wiadrami z emulsją, narzędziami i "co sie może przyda..........

auta na dworze 3 rok, ale nie żałuj.

Warto........

No toś se cenzurkę wystawił... ;-) Ja mam garaż i nie dość, że nie mam w nim bajzlu, to jeszcze samochód tam parkuję. Z resztą to dla mnie jedna z większych zalet posiadania domu: można wjechać samochodem do środka ;-) No ale mój garaż jest w bryle i z przejściem do domu wewnątrz.

Tak jak napisał sSiwy12 z tym, że te 1,5 m od granicy, to jak masz działkę węższą niż 16 m.

Małe sprostowanie

nie ma znaczenia szerokość działki tylko wymiary garażu;

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

Proponuje to zweryfikować u osób z uprawnieniami, które się pod tym podpiszą bo podobno dla działek > 16m ostatnie zmiany w prawie w tym roku nic nie wniosły (czyli 3m lub 4m od sąsiada).

Proponuje to zweryfikować u osób z uprawnieniami, które się pod tym podpiszą bo podobno dla działek > 16m ostatnie zmiany w prawie w tym roku nic nie wniosły (czyli 3m lub 4m od sąsiada).

A ja „wystarczę”? :oops:

Zmieniono zapis w Rozporzadeniu w sprawie WT – poprzednio:

„§ 12. 3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki

na obowiązujący:

„§ 12.3.1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednia działka budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej od 16 m,