Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spi?arnia w domu tak czy nie?


Gość

Spiżarnia to dla ciebie:  

16 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Spiżarnia to dla ciebie:

    • Praktyczny schowek na zapasy żywności, nie musi być zaraz przy kuchni.
    • Integralna część kuchni, trzymam w niej prawie wszystkie kuchenne akcesoria i produkty spożywcze.


Recommended Posts

TAK!

To było jedno z moich marzeń i będzie także u nas :D koniecznie z okienkiem, z miejscem na dużą zamrażarkę, liczne zapasy (żeby nie latać non-stop do sklepu po każde kilo cukru) i różne wielkowymiarowe trudno upychalne w szafkach akcesoria kuchenno-domowe. Dostępna z kuchni. Przy braku piwnicy to niezbędne pomieszczenie moim zdaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedyś w necie natrafiłam na projekt gdzie w pomieszczeniu nazwanym "spiżarnia" przebiegał komin od kominka! :wink: Się projektant nie popisał, musi był to facet. :wink: W takim układzie mógłby to być co nawyżej schowek na odkurzacz

 

 

moja spiżarka jest z tyłu kominka właśnie

powierzchnia spora, bo nieco ponad 3 m2

miejsca jest na wiele przetworów :) i zapasów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W naszym projekcie były trzy łazienki.Jedną z nich znajdująca się najbliżej drzwi wejściowych przegrodziliśmy na pół i powstała garderoba z wejściem od ganku gdzie schowany jest cały ''wejściwy'' bałagan czyli buty i płaszcze.Druga część przeznaczyliśmy na spiżarke.

I był to strzał w dziesiątkę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam że spiżarnia jest super, ale jeśli nie ma jej w projekcie, nie bardzo można ją doprojektować, a jeśli to coś malutkiego co nie ma sensu, co wówczas? Zmiana projektu tez nie wchodzi w grę.

Może więc pewien kompromis, wpadłem na pomysł że można by w kuchni zrobić "szafę kuchenną" czyli coś na kształt szafy z frontami kuchennymi, tak ok 1m szerokości i na głębokość szafek dolnych. Ma ktoś coś podobnego?

Słabo umiejscowiona spiżarnia, taka "na siłę", ze wszystkimi swymi zaletami ma tez i wady - dodatkowe wejście które zabiera miejsce w kuchni, niewykorzystaną przestrzeń w środku (bo przecież trzeba wejść aby zdjąć coś z półki), więc może taka "szafa" była by niezłym rozwiązaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spiżarka to podstawa,gdzie trzymam kartofle, beczke kapusty i ogórków kiszonych, worek cebulki , 3 skrzynki buraczków , do tego zamrażarka z mięskiem i mrożonymi owocami.

 

Intryguje mnie gdzie jest ta spiżarka. Z moich obserwacji wynika, że ciężko byłoby przechować te rzeczy nawet w ciepłej, choć nieogrzewanej piwnicy. Mialam kiedyś spiżarnię w mieszkaniu w bloku i owszem jako składzik się przydała ale napewno nie przechowałabym tam buraków ziemniaków i cebuli przez zimę.

 

Krolikos, mam doświadczenie z taką szafą i spełnia swoją rolę. Wadą jest to, że ciężko dostać się wgłąb wyższych półek i raczej miałam tam rzadko używane rzeczy, ideałem natomiast byłoby w dolnej części zamiast zwykłych półek zrobić szuflady wewnątrz takiej szafy. Masz wtedy wykorzystaną całą przestrzeń i jednocześnie dostęp do wszystkiego. Napewno lepsza taka szafa niż mała i ciepła spiżarnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam spiżarki ani pomieszczenia gospodarczego. Ale za to mam piwniczkę ziemiankę i kilka budynków gospodarczych poza domem mieszkalnym

w oddzielnych bydynkach na moim ranczo.

Co myslicie na temat tzw. szafy gospodarczej np. w duzym przedpokoju, pod schodami ?

Jak kiałaby wyglądać ? Macie może jakieś zdjęcia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

ja mam troszke większy problem gdyż remontuje dom i mam jedno miejsce gdzie mogą zrobić taką ala spiżarnie, mianowicie pomiędzy jadalnią a kuchnią. Myślałam żeby zrobić taką wysoką na 2m komodę która od połowybyłąby przeszklona. Ta ala komoda (robiona na zamówienie) byłaby ulokowana przy północnej ścianie domu. . Problem jest jednak taki iż czytałam żę temperatura w spiżarence powinna być pomiędzy 10-15 st. I właśnie myślałam żeby zamontować w części dolnej taki zewnętrzny wiatrak któy chłodziłby dolną część szafki która byłby w jakiś sposób uszczelniona, albo może wżucić tam jakąś małą lodóweczkę tylko która byłaby na tyle cicha? Wiem że jest to dość dziwny pomysł ale może wiecie czy to ma sens?

 

Ehh teraz sobie popatrzyłam na plan,.. lodówka tam się nie zmieści bo szafka była by umieszczona w wykuszu, a nie ma możliwośći znalezienia trójkątnej lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam w starym,wyremontowanym domu,ale-na szczęście :)-przerobiłam kuchnię tak,by znalazła się w niej spiżarnia.Nie wyobrażam sobie domu bez niej..Trzymam tam "zapasowe" herbaty,mąki,soki,wody mineralne,papierowe ręczniki,jarzynki,podręczną chemię.Gdyby nie było spiżrni wszytkie te badziewka musiałyby znaleźć miejsce w garażu?szafkach kuchennych?pod zlewozmywakiem?wyliczać sobie dokładnie produkty,by nie robić zapasów?-musiałabym robotę rzucić i tylko tym się zajmować..Spiżarnia forever!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Spiżarka jest niezbędna !

Mam i sobie chwalę, chociaż nie jest obok kuchni, a w piwnicy i nie jest to specjalne pomieszczenie tylko kilka regałów, skrzynek i dodatkowa zamrażarka + miejsce na odstawienie garów z żarełkiem gdy jest wieksza impreza i nie mieści mi się ono w kuchennej lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak!!!

Będę miała w piwnicy - nie przeszkadza mi, że będę musiała tam od czasu do czasu zejść- w spiżarni powinno być chłodniej - lepiej utrzymują się i warzywa i weki...

 

Zdaję sobie sprawę, że spiżarka przy kuchni to ogromna wygoda...

 

 

ale...

 

 

na parterze będzie za ciepło, a kartofelki i warzywka po 2 dniach w temp. 20-22stC są takie miękkie i pomarszczone i trzeba je często kupować, żeby mieć takie dobre - nie lubię robić zakupów.

 

 

Spiżarnia w piwnicy=niższa temperaturka - kartofelki i warzywka raz na sezon zakopane w suchym piaseczku w skrzyni. Przetestowane i działa super :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oto moja spiżarnia w kuchni w bloku

http://img222.imageshack.us/img222/5588/p1020396.jpg

 

Ciekaw jestem innych spiżarni bo ta fotka mnie jakoś nie przekonała. Nie mam spiżarni obok kuchni ale mam wnękę 120x120cm między wiatrołapem a garażem (w projekcie tam miała być kotłownia ale kotłowania jest w innym miejscu) i teraz zastanawiam się jak ją zorganizować do przechowywania przetworów i zapasów.

 

W pierwszej wersji chciałem zrobić tam regał 120x90 (90 to głębokość). Wnęka byłaby zabudowana jak szafa (jakieś drzwi przesuwane albo składane).

 

Słoiki + jakieś mąki trzymać w koszach plastikowych 2 kosze jeden za drugim by wchodziły. w tylnych koszach mogłyby być puste słoiki w tych z przodu pełne.

Patent z koszami mam sprawdzony i świetnie się szuka przetworów w tak zorganizowanej przestrzeni.

 

No a teraz przyszedł mi do głowy inny pomysł żeby wnękę zabudować zrobić drzwi a w środku regał 120x50 - tylko przestrzeń załadunkowa się drastycznie zmniejsza. Regał stałby prostopadle do wersji 1.

 

pochwalcie się fotkami swoich spiżarni...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...