Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spi?arnia w domu tak czy nie?

Gość

Spiżarnia to dla ciebie:  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Spiżarnia to dla ciebie:

• Praktyczny schowek na zapasy żywności, nie musi być zaraz przy kuchni.
    • Integralna część kuchni, trzymam w niej prawie wszystkie kuchenne akcesoria i produkty spożywcze.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie spiżarka TAK. Pełna zgodność z moim mężem.

Nie chcę mieć, bo nie lubię, w kuchni górnej zabudowy. Dzięki spiżarce mogę ze spokojnym sumieniem zrezygnować z wiszących szafek.

Spiżarka bedzie tuż przy kuchni, z wejściem z kuchni + z wiatrołapu.

Słowo DOM wizualnie kojarzy mi się z drewnem, werandą, poddaszem i spiżarką.

Pozdrawiam

My też mamy D-24 i lepszego miejsca na spiżarnię nie widzę(choć nie jest najszczęśliwsze ). Ale i tak będzie,bo jednym z kryteriów przy wyborze projektu była właśnie spiżarnia z wejściem z kuchni.Ale jakie dać drzwi? Zwykłe czy harmonijkowe.Które będą wygodniejsze.

My też mamy D-24 i lepszego miejsca na spiżarnię nie widzę(choć nie jest najszczęśliwsze ). Ale i tak będzie,bo jednym z kryteriów przy wyborze projektu była właśnie spiżarnia z wejściem z kuchni.Ale jakie dać drzwi? Zwykłe czy harmonijkowe.Które będą wygodniejsze.

Witajcie,

ja też mam podobny dylemat co do drzwi. Jednak biorąc za i przeciw chyba wstawimy zwykłe otwierane , nie przesuwane. Czy w swoim D 24 zrobiliście jakieś zmiany w projekcie, pochwalcie się proszę :D

Pozdrawiam

To ja żona RomanaM. Zmian w projekcie mamy bardzo mało. Na przykład zamykamy częściowo kuchnię ,bo osobiście uważam,że taka otwarta ładnie wygląda tylko w telewizji lub gdy służy tylko do gotowania wody na herbatę. Większą łazienkę zmniejszamy ,a w małej w miejscu na prysznic będzie "mini pralnia"(tam mam zamiar wstawić łamane drzwi).Acha! Najważniejsza zmiana to likwidacja wykuszy na zwykłe okna. One strasznie mi się nie podobają i kojarzą z wystawą sklepową. A co do drzwi do spiżarni,to też się skłaniam w stronę zwykłych,ale otwieranych na zewnątrz.To chyba tyle,reszta to zwykła kosmetyka. A Ty jakie miałaś zmiany?Napisz też z czym mieliście najwięcej problemów przy budowie,bo my dopiero zaczynamy,więc chętnie skorzystamy z wszelkich rad. POZDRAWIAM!!! :D

W moim projekcie D11b nie ma spiżarni i bardzo tego żałuję.Dlatego w garażu będzie mała piwniczka,choć to nie to samo.U moich rodziców w kamienicy jest spiżarnia i dlatego wiem jak jest przydatna.Obecnie w mieszkaniu w wieżowcu zapasy zwłaszcza przetwory przechowujemy w piwnicy ku uciesze złodziei i drobnych pijaczków(mają darmową przekaskę).Po prostu w kucni-malutkiej już nic się nie mieści.Dlatego spiżania musi być!

Dołączam się do osób będących zdecydowanie za spiżarnią. Obecnie mieszkam w domku, który wyposażony jest w spiżarnię w kuchni- bardzo wygodne i podręczne miejsce. W swoim nowo budowanym domu mam zaprojektowaną spiżarnię, ale również mam duużą garderobę w sypialni (kosztem małego pokoju z którego zrezygnowaliśmy) i dużą garderobę gdzie jest wiatrołap- miejsce to będzie służyć składowaniu wszelkich kurtek, płaszczy butów etc. łazienka również wyposażona jest w zamknięte miejsce na pralkę i inne przybory łazienkowe. Biorąc pod uwagę te garderoby nie będzie w domu szaf, chyba tylko u synka w pokoju. Tak więc nasz domek- parter ma 130 m2 (użytkowe poddasze 140m2-do zabudowy "kiedyś") z czego 30m2 przeznaczone są na różnego rodzaju pomieszczenia służące wygodzie i "chowaniu" bałaganu

• 3 weeks później...

W moim projekcie jest spiżarnia około 3m2, z wejście od strony kuchni. Początkowo byłem za zlikwidem spiżarni w celu powiększenia kuchni, ale żonka mnie od tego odwiodła. Twierdzi że musi być jakieś miejsce na słoiki i różne inne pierdoły potrzebne w kuchni, a niemieszczące się ze względu na wielkość w półkach.

No i chcąc nie chcąc będę miał spiżarnię. :D

Dzięki za wypowiedzi. Jak już pisałam spiżarnia u mnie w domku - będzie. :D Bardzo się cieszę. Jeżeli jednak ktoś będzie chciał się wypowiedzieć na temat spiżarni to bardzo zapraszam na wątek. Czy tylko same półki i zamrażarka??? :-? Czy myśleliście już o tym co zrobić żeby Wasza spiżarnia była niebanalna :wink: Wczoraj odwiedziliśmy sklep Ikei, szalenie podobają mi się wszelkie wiklinowe kosze, które sprzedają w tymże sklepie. Od razu pomyślałam o spiżarni. Jak można "poświrować" :lol: z tym pomieszczeniem???

Wielu zapewne pomyśli: nie ma potrzeby. Czekam na wszystkie propozycje.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Spiżarenka być musi !!! bo to jak dom bez serca!!!

U mnie nie tylko będą konfitury i powidła swojej robotki ale także szyneczki, kiełbaski, baleroniki... beczka z kiszona kapustą... naręcza czosneczku .... to jak sezan ze skarbami !!!

Tak pamiętam spiżarenke mojej babci i taką samą bedę miała u siebie.

spiżarnia, nawet mała zawsze się przyda
Mała, ale jednak o rozsądnej powierzchni. Myslę, że powinna miec min. ok. 4 m2. Jak widzę w projekcie spiżarkę o powierzchni np 1,4 m2, to mam wrażenie, że dawca owej nie ma wyobraźni przestrzennej. Przecież tyle powierzchni zajmują dwie średnie szafy. A w spiżarni, oprócz półek, czy szafek, powinna być jeszcze wolna przestrzeń po to, żeby tam wejść i te szafki otworzyć.

• 4 weeks później...