Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spi?arnia w domu tak czy nie?

Gość

Spiżarnia to dla ciebie:  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Spiżarnia to dla ciebie:

• Praktyczny schowek na zapasy żywności, nie musi być zaraz przy kuchni.
    • Integralna część kuchni, trzymam w niej prawie wszystkie kuchenne akcesoria i produkty spożywcze.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mialam kiedyś spiżarnię w mieszkaniu w bloku i owszem jako składzik się przydała ale napewno nie przechowałabym tam buraków ziemniaków i cebuli przez zimę.

Krolikos, mam doświadczenie z taką szafą i spełnia swoją rolę. Wadą jest to, że ciężko dostać się wgłąb wyższych półek i raczej miałam tam rzadko używane rzeczy, ideałem natomiast byłoby w dolnej części zamiast zwykłych półek zrobić szuflady wewnątrz takiej szafy. Masz wtedy wykorzystaną całą przestrzeń i jednocześnie dostęp do wszystkiego. Napewno lepsza taka szafa niż mała i ciepła spiżarnia.

Mam spiżarnię (z okienkiem i od wschodu) przy kuchni 1,81 x1,13 polecam takie rozwiązanie każdemu. Co prawda jeszcze nie zagospodarowaną, ale już nie długo. Na razie użytkuję podłogę w spiżarni. Mamy również pomieszczenie gospodarcze ze garażem z wejściem z domu, ale to nie to samo.

W projekcie nie mieliśmy spiżarni i dlatego zlikwidowaliśmy dodatkowe WC na rzecz spiżarni, w związku z powyższym w spiżarni mamy komin wentylacyjny i jest tam chłodno. W mieszkaniu mamy ok 23st a w spiżarni ok 13st.

Dla mnie to rewelacja i zapewniam, że buraki, ziemniaki i cebulę można tam trzymać bez problemu i co najważniejsze pod ręką. :lol:

ale...

na parterze będzie za ciepło, a kartofelki i warzywka po 2 dniach w temp. 20-22stC są takie miękkie i pomarszczone i trzeba je często kupować, żeby mieć takie dobre - nie lubię robić zakupów.

Spiżarnia w piwnicy=niższa temperaturka - kartofelki i warzywka raz na sezon zakopane w suchym piaseczku w skrzyni. Przetestowane i działa super :D :D :D

ja mam spiżarkę, w której jest chłodniutko, mimo że jest ona pomiędzy kuchnią a salonem

wejscie jest z kuchni

pochwalcie się fotkami swoich spiżarni...

Nasza maleńka 1x1 m2, ale pojemna :lol:

http://img217.imageshack.us/img217/5900/img0397f.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/848/img0397.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/2553/img0399x.jpg

Jeszcze bez załadunku :wink:

W dzisiejszych czasach spiżarnia?? bez jaj, za bokiem markety, na rogu sklepiki,słoików nie robię, to na co?? co bedę ziemniaki w niej trzymał?? nie te czasy jak wszystko można za rogiem kupić....
a co jak róg jest 10 km dalej ?

Ziemniaki w spiżarce - super sprawa, nie muszę nosić co trzeci dzień 3kg owych. :D

Fakt. Nie każdy ma Żabkę czynną do godz23 3 piętra niżej jak moja szwagierka...

Ja kupuję zwykle woreczek 15kg ziemniaczków na targu koło pracy co jakiś czas. Gdzieś to trzeba trzymać - przecież nie wsadzę pod zlewozmywak.

A żonka robi słoiczki z dżemami + jakieś grzybki marynowane albo duszone + kompociki ze swoich owoców. mniam...

A ja mam takie pytanie odnośnie okna w spiżarce parę razy przewineła się odpowiedzieć ze koniecznie z oknem, dlaczego? Zwykłe podłączenie pod wntylacje mechaniczna bądź dziura w murze nie wystarczy?

w projekcie miałam z oknem

ale rozmawiajac z murarzem - mającym doświadcvzenie - i spiżarka powstała przy kominie i jest fajnie chłodniutko w niej :)

Spiżarnia to nie tylko zapasy pożywienia. Ja z reguły robię zakupy raz na tydzień, tak raz a dobrze. Trzeba gdzieś zabrać z widoku kartony z sokami, zgrzewki wody mineralnej i paczki papieru kuchennego. Poza tym nie będziemy mieć szafek wiszących w kuchni więc spiżarnia będzie też miejscem przechowywania większych garów, blach, różnych nieużywanych na co dzień akcesoriów i urządzeń kuchennych oraz zastawy "niedzielnej". Będzie miała generalnie funkcję odgracajacą samą kuchnię, a wymiary ma 2,2x1,2. W sam raz myślę, chcemy ja zabudować czymś na kształt tego co ma u siebie cieszynianka. Jak już wiem że będę mieć spiżarnię to teraz mi jej bardzo brakuje :)

Mam spiżarnię (z okienkiem i od wschodu) przy kuchni 1,81 x1,13 polecam takie rozwiązanie każdemu. Co prawda jeszcze nie zagospodarowaną, ale już nie długo. Na razie użytkuję podłogę w spiżarni. Mamy również pomieszczenie gospodarcze ze garażem z wejściem z domu, ale to nie to samo.

W projekcie nie mieliśmy spiżarni i dlatego zlikwidowaliśmy dodatkowe WC na rzecz spiżarni, w związku z powyższym w spiżarni mamy komin wentylacyjny i jest tam chłodno. W mieszkaniu mamy ok 23st a w spiżarni ok 13st.

Dla mnie to rewelacja i zapewniam, że buraki, ziemniaki i cebulę można tam trzymać bez problemu i co najważniejsze pod ręką. :lol:

Małe sprostowanie moja spiżarnia ma 2,81x1,13, ma już kilka półek i wygląda to tak:

http://images35.fotosik.pl/106/5df06a201543ce56med.jpg

http://images47.fotosik.pl/252/e47ca8d3007bdb13med.jpg

http://images38.fotosik.pl/248/f49c01a0d1b63d8dmed.jpg

Spiżarnia-obowiązkowo.

Obecnie mam z wejściem z kuchni bez okna z kratką wentylacyjną w murze.

Super sprawa, chłodniejsza niż inne pomieszczenia w domu. Trzymam tam zapasową wodę, ręczniki papierowe i inne suche zakupy.

Przetworów nie robię

W nowym domu też będzie ale nie z wejściem z kuchni.

Już nad tym ubolewam, ale cóż projekt na to nie pozwalał.

Ja również mam spiżarkę w nowym domku i jestem całkowicie za ( w poprzednim mieszkaniu nie miałam i bardzo ubolewałam ) moja ma 1,5x3,5 jest sporawa tam mam lodówkę , zamrażarkę dolne szafki kuchenne z blatem gdzie stoi chlebak mikrofala frytkownica itp ..oraz duży regał na produkty tam dzieciaki robią sobie kanapki i inne posiłki i tym samym w kuchni jest zawsze porządek . Do spiżarki wchodzi się z kuchni. Właściwie to zrobiła się z niej druga mała kuchenka . :)

Ja z reguły robię zakupy raz na tydzień, tak raz a dobrze. Trzeba gdzieś zabrać z widoku kartony z sokami, zgrzewki wody mineralnej i paczki papieru kuchennego. Poza tym nie będziemy mieć szafek wiszących w kuchni więc spiżarnia będzie też miejscem przechowywania większych garów, blach, różnych nieużywanych na co dzień akcesoriów i urządzeń kuchennych oraz zastawy "niedzielnej".

Ja mam podobnie - duże zakupy raz w tygodniu i też nie planuję szafek wiszących, ale spiżarki mieć niestety nie będę. Za to w kuchni zabudowana jedna ściana od sufitu do podłogi i to będzie moja spiżarka :)