Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napinany sufit lustrzany

toyo69

Polecana firma do sufitów napinanych  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polecana firma do sufitów napinanych

• barrisol
      3
    • dps ceilings
      7
    • inna
      6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba chyba jeszcze wziąć pod uwagę ciężar takiego sufitu. W domach ,gdzie stropy już wykonano według projektu, powinny być przed zamontowaniem tych sufitów przeliczone obciążenia i wytrzymałość stropu. Projektant prawdopobobnie takich cudów nie przewidział. Byłam niedawno w hali-galerii handlowej, gdzie stropy były tak oszczędnie zaprojektowane, że nic nie dało się do nich podwiesić. Problem był nawet z montażem instalacji. Trzeba było uważać na ciężar każdej sztuki. Projekt oczywiście z zachodnich rubieży.

Fajnie sie dogadujecie :lol: :lol: Jeden o stropie drugi o suficie :lol: .Jerzysio szuka sufitow napinanych :lol: ?To ciekawe rozwiazanie, chociaz nie tanie. Metr takiego sufitu, w zaleznosci co sie na nim "powyrabia", od 100 - 300 pln/m2. Za to efekty moga byc niezwykle.DPS albo Barisol , takie nazwy potocznie obowiazuja.Mozna zalozyc je wszedzie / bez obliczen stropu :lol: :lol: / .Jesli kogos interesuja szczegoly sluze informacjami - mam za soba kilka "przezytych" realizacji.Nie, nie jestem wykonawca :D

pozdrawiam

Trzeba chyba jeszcze wziąć pod uwagę ciężar takiego sufitu. W domach ,gdzie stropy już wykonano według projektu, powinny być przed zamontowaniem tych sufitów przeliczone obciążenia i wytrzymałość stropu.

eeeee tam kawałek plastiko - gumo - coś tam pewnie wazy tyle co nic.

to tak jakby sie martwić malujac 3 warstwe farby na suficie czy aby zbytnio sie nie obciaza konstrukcji :)

Oglądałem foty z galerii podanego linka. Te sufity - to cos pięknego. Już widzę taki sufit w salonie. Fajny byłby też do łazienki i holu. Sypialnia raczej nie :-)

2112Wojtek - prosze napisz coś więcej o jego montażu. Czy to robi jakaś wyspecjalizowana firma? Jak wykonawstwo ma się do gwarancji? No i wogóle co o tym myślisz.

2112Wojtek - prosze napisz coś więcej o jego montażu. Czy to robi jakaś wyspecjalizowana firma? Jak wykonawstwo ma się do gwarancji? No i wogóle co o tym myślisz.

Raczej tak, powinna zrobic to firma, nie ma sensu eksperymentowac. System Barisol ma kilka rodzajow elementow, polski DPS jest prostszy ale rownie skuteczny /no i duzo tanszy/. Błonę sufitu napina sie jak skore na bebnie, a wiec obwodowo na scianach mocuje sie listwy , do ktorych wpina sie brzeg sufitu / profil listwy + wyprofilowana tasma obrzeza sufitu/. Ksztalt sufitu zamawia sie w firmie, ktora wycina i wykancza brzegi sufitu zmniejszajac go o ok 15%, tak zeby po naciagnieciu stanowil gladka i nieobwisla powierzchnie.Naciaga sie na goraco tzn nagrzewnica nagrzewa powietrze pod sufitem do ok. 80 - 85 stC co powoduje, ze membrana staje sie plastyczna. Po wystygnieciu napreza sie tworzac gladka, bardzo stabilna powierzchnie. Sufity wystepuja w kilku odminach: matowe, blyszczace, metaliczne, polprzezroczyste / ciekawe efekty przeswitywania swiatla/, perforowane, satynowe.Powloki te maja polskie atetsty PZH i ITiB, latwo sie je czysci, w razie potrzeby mozna zdemontowac i ponownie zalozyc. Sufit mozna wyginac, wyciagac, wciagac, zawijac, "stopniowac" , robic na nim wstawki /np. mat + lustro/. Jest bardzo wytrzymaly, nie ma obawy , ze np. korek od szampana wystrzelony moze go przebic. Otwor zrobiony w takim suficie /np wypalony, wyciety/nie powoduje "rozchodzenia sie blony i powiekszania dziury. W suficie montuje sie oprawy wpuszczane, nasufitowe,wiesza zyrandole, kratki kanalow went., wyprowadzenia instalacji, klimatyzacje itd.Firmy daja gwarancje kilkuletnia / spotkalem sie nawet z 10letnia - produkt w Polsce jest od ok. 1990r/.

Moje zdanie... hmm! Nie wszedzie w domu mozna to polozyc, chociaz znam takie realizacje u zdesperowanych posiadaczy spekanych i wymagajacych czestego malowania sufitow z g-k /np pokoj z kominkiem/.Kwestia gustu i przywiazanie do tradycji tez ma swoje podloze. Ten sufit jest "nienaturalnie" gladki /chociaz moze miec fakture malowanej g-k/ i rowny czego nie da inny rodzaj sufitu.Dla milosnikow rownych poziomow rozwiazanie ekstra bez ograniczen wysokosci, koloru itp. natomiast wszelkie "wygibusy" /fale, schodki, laczenia materialow/ powinny byc robione w pomieszczeniach o wysokosci min 255 na gotowo . Mam zamiar zrobic sobie taki prosty sufit /lustrzany/ w lazience, natomiast w kuchni ,chce zastosowac połprzezroczysty ze swiatlem nad nim / efekt swiecacego syfitu , albo szklanego sufitu/ ze wzgledu na to ze w kuchni mi sufit wciaz peka i sie szybko brudzi.W pozostalych pomieszczeniach pozostane jednak tradycjonalista :lol: .

Wojtek

Czy jakies namiary na DPS ??

zerknij na http://www.sufit.com.pl to dostawca materialu i technologii.

Natomiast z wykonawcow, polecam Ci http://www.sufmar.pl /realizowali moich kilka projektow w DPS -sprawdzilem wiec na wlasnej skorze :lol: / - dzialaja na terenie calego kraju i nie tylko, niezli fachowcy, sympatyczni ludzie , ktorzy zadziwiaja umiejetnosciami nawet przemądrzały Barisol. Szczegoly, jesli chcesz, daj znac na priva.

pozdrawiam

Dzięki Wojtek. Przeczytałem - podoba mi się to . DPS - tak się to nazywa. Więc firma to zrobi wg projektowanego pomieszczenia. Możesz mi zdradzić koszt takiego sufitu - materiał + robocizna / 1 m kw ?

Oczywiście koszt orientacyjny. Mam dopiero wymurowane sciany :-)

Prawda jest taka, że bardzo mi się to podoba i widze takie sufity w łazienkach, kuchni i salonie. No może holl.

Więc firma to zrobi wg projektowanego pomieszczenia. Możesz mi zdradzić koszt takiego sufitu - materiał + robocizna / 1 m kw ?

Oczywiście koszt orientacyjny. Mam dopiero wymurowane sciany :-)

Prawda jest taka, że bardzo mi się to podoba i widze takie sufity w łazienkach, kuchni i salonie. No może holl.

Witaj!

Zrobi to firma nie tylko wg projektowanego pomieszczenia, zrobi to wg .Twojego "widzimisie" jak ma wygladac sufit :lol: :lol:

Cena to w zaleznosci jaki material, , kto to robi, gdzie to robi, jak skomplikowana jest robota od ok. 100 do max. 300 pln/m2 za dziwactwa.

pozdrawiam

• 4 months później...