Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napinany sufit lustrzany

toyo69

Polecana firma do sufitów napinanych  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polecana firma do sufitów napinanych

• barrisol
      3
    • dps ceilings
      7
    • inna
      6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cena zależy od powierzchni sufity i wybranej tkaniny, umieszczonych w niej ewentualnych elementów (światło, głośniki). niestety wyceny są dokonywane wyłacznie w oparciu o indywidualne projekty, a przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałam z jakimś uniwersalnym cennikiem publikowanym online, a myślę, że temat zbadałam całkiem dokładnie

Zrobiłaś to u siebie ? Czy tylko się namierzasz na razie ?

jestem na etapie umawiania się na pomiary. ciągle coś i w efekcie się to umawianie odwleka, ale jeszcze w tym półroczu chciałabym zamknąć temat.

za namową zadowolonych znajomych będę to zlecać jak-owi.

A jaki sufit planujesz robić u siebie i czy planujesz na nim lub w nim coś montować, mam na myśli lampy i głośniki ?

Kim jest owy "jak-owy" ? :))

co do wyboru konkretnego materiału, to się dopiero okaże po konsultacji z fachowcami - ma być biały, satynowy, światłoprzepuszczalny, bo pod nim - taśma ledowa. chodzi mi o uzyskanie efektu świecącej powierzchni będącej głównym źródłem światła w korytarzu - ma być jasno, ale bez przesady, operacji na otwartym sercu nikt tam robił nie będzie, ale fajnie, aby gości witać "w widnym" pomieszczeniu. będzie tego ok 10-12 m2 czyli nie za dużo i nie planuję żadnych "otworów technologicznych" w suficie.

czy taśmę ledową zakupię sama czy też wszystko zlecę państwu od sufitów - zobaczymy. pewnie allegro okaże się tańsze, ale oczywiście to fachowcy muszą mi powiedzieć, jakie ta taśma musi mieć parametry itd., a to przecież zależy od konkretnego materiału.

natomiast "jak" to nazwa firmy, która się zajmuje takimi rzeczami :) mają siedzibę na czarnym dworze (forum zdradza, że jesteś z trójmiasta, więc sądziłam, że adres i fachmani są ci już znani)

Ja chcę u siebie zrobić nad częścią dzienną-salonową,w jadalnianej żona ma już wymarzoną lampę. Chcę w suficie pewnie zamontować głośniki od kina domowego,ale też tak jak u Ciebie z zasady ma być to główne oświetlenie w salonie (może ewentualnie lampa stojąca i kinkiety).

Firmy nie znam,jak możesz to podaj na prv namiary na tą firmę "jak". To co znalazłem dzisiaj to http://barrisol.pomorze.pl/showroom/

czyli u Ciebie kroi się całkiem spora powierzchnia (choć na miejscu Małżonki, to ja bym się i na lampę w salonie uparła - tyle pięknych lamp... (o reszcie wątpliwości już wspominałam, więc bez sensu powtarzać), ale w moim wypadku to trochę zboczenie. jak już kupię wszystkie lampy do domu, to pewnie będę nieszczęśliwa i każe sobie wybudować nowy :))

wrzucam linka http://www.sufit.eu/, a nuż się komuś przyda - są na rynku od dosyć dawna, a mi ich zareklamowali znajomi ukazując naocznie efekty prac. tych z doroszynskiego nie znam, ale widzę, że też pracują na barrisolach... trzeba ich będzie zlustrować :)

Spora powierzchnia to nie,bo okolo 20 m2 max. Czytałem o Twoich zastrzeżeniach,ale dam ładne boczne światło+ lampa stojąca i będzie chyba ładnie .

Spora powierzchnia to nie,bo okolo 20 m2 max. Czytałem o Twoich zastrzeżeniach,ale dam ładne boczne światło+ lampa stojąca i będzie chyba ładnie

• 2 weeks później...
cena zależy od powierzchni sufity i wybranej tkaniny, umieszczonych w niej ewentualnych elementów (światło, głośniki). niestety wyceny są dokonywane wyłacznie w oparciu o indywidualne projekty, a przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałam z jakimś uniwersalnym cennikiem publikowanym online, a myślę, że temat zbadałam całkiem dokładnie

Rozumiem. A powiedz taka minimalna cena to ile mniej więcej? Chodzi mi o jakiś przedział cenowy :)

• 1 month później...

nie bardzo umiem sobie wyobrazić, co masz na myśli. sufit jest napinany na stelażu, który jest mocowany do ścian

wygląda to tak:

mocowanie do scian na golym suficie rozumiem doskonale.... chciałem tylko dowiedziec sie jak to wykonac na suficie na ktorym np zostal juz wykonany sufit podwieszany z gk powiedzmy wkolo pomieszczenia 40cm od kazdej sciany- mamy zabudowe gk... nie mamy wtedy moim zdaniem do czego solidnie przymocowac profili do sufitu napinanego...aczkolwiek po to pytam bo moge sie mylic

Ja taki sufit mam w łazience od 15 lat,,mam montowane na nim oczka.Nic siez nim nie dzieje,myję go denaturatem,najbardziej brudzi się nad kaloryferem, ale to chyba normalne.Po tylu latach w pomieszczeniu mokrym nie faluje nie "obwisł" wygląda bardzo dobrze,kolor też bez zmian.

• 2 weeks później...
tkaniny lustrzane też mają różne parametry.

wybierając tkaninę musisz brać pod uwagę gdzie to będzie montowane, jakie cechy ma mieć pomieszczenie, w którym montujesz taki sufit (akustyka, wilgotność), przepuszczalność światła, powierzchnię, kolor, wreszcie efekt lustra. te wszystkie czynniki determinują cenę, więc tylko fachowcy będą w stanie określić ile twój sufit może kosztować.

Dziękuję, rozumiem że ilość zmiennych nie pozwala na taką szacunkową wycenę.

a skąd masz foto ? najłatwiej się zofertować u wykoanwcy, powie Ci dokładnie ile dzięgów przyszykować.

Foto z http://www.grupadps.com/przestrzenie_prywatne/ będę wysyłać zapytanie też do nich, po radzie użytkowniak Duś. Dziekuję obojgu za pomoc.

• 1 month później...

Witam serdecznie,

otrzymałem dosyć ciekawy projekt wykończenia wnętrza z wykorzystaniem sufitów napinanych, gdzie w uwagach pani architekt odnośnie wykonawcy, cyt "wykonawca sufitów napinanych". Pytanie do osób, które robiły takie realizacje, czym się kierować przy wyborze w/w. Mam kilka typów m.in. barrisol i dpsceilings z tego co widzę największe, przynajmniej po stronach i realizacjach. Jeżeli ktoś z Was pracował z nimi, albo z inną firmą monterską, proszę o wskazówki. Wykończenia jest 84 metry podzielone na 4 różne projekty.

Edytowane przez T-ownik
przypadkowy enter

No właśnie projektowała to "młoda lekarka" jak kojarzysz stary kabaret. Dziewczyna kończy architekturę i coś liznęła, zrobiła projekt ale chyba nie bardzo wiedziała kogo ma polecić, zresztą potwierdziła mi w rozmowie, że mam skonsultować projekt z kimś kto robi takie sufity, bo ona nie ma z nikim jeszcze doświadczenia. Poza firmami dostałem też odpowiedź od firmy aranżującej wnętrza, która akurat nie robi, ale poleca m.in barrisol i dps do projektów jakie im przedstawiłem jako, że są dosyć skomplikowane (łamane w kilku płaszczyznach) co nie jest takie proste podobno do zrobienia.

Widzisz, zrobiła mi architekt smaka i zostawiła na pastwę losu, a to już właściwie ostatnia faza wykańczania i zależy mi na czasie. Fundusz założyłem na poziomie 80-120 m2 po cenach jakie widzę w necie.

Rozumiem... Wiadomo, ludzie polecają to, na czym pracowali albo to, co ew. znają ze słyszenia w okolicy. Nie polecą więc innych materiałów, obowiając się ryzyka. Co absolutnie nie umniesza ich jakości. W tej sytuacji najlepiej byłoby zobaczyć wspomniany projekt "artystki". Dopiero wtedy można obiektywnie ocenić, czy rzeczywiście wymaga większej firmy, wykonującej bardzo skomplikowane i nietypowe konstrukcje (założony budżet mógłby wtedy nie wystarczyć), czy bez problemu może to zrobić dobrze i w przestępnej cene w zasadzie dowolny wykonawca.

W razie czego proszę wysłać projekt (ew. na priv), wtedy zobaczymy "jak to ugryźć" :D