Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kierownikiem budowy

kura411

Recommended Posts

Ale o jakim odbiorze można mówić w przypadku budowy domu jednorodzinnego. I kto i w jakich okolicznościach, tego odbiory ma dokonać. Jeśli inwestor, to wystarczy, że wpisze, że dokonał odbioru bez zastrzeżeń – co załatwia ten wątpliwy (w tym przypadku) zapis.

Jedyny wymagany (ustawowo) odbiór to odbiór przyłączy, ale „załatwiany” oddzielnym „kwitem”.

I dalej drążąc (w sposób „pokrętny”) temat

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_remository/Itemid,0/func,download/id,1270/chk,012ded36c5f12ccb57e1eee526d4df9d/

Składam takie zawiadomienie (+ oczywiście wymagane „kwity”) i czekam na reakcję urzędników. Niech oni się główkują, który przepis został naruszony – jeśli został naruszony.

Tu wymagane oświadczenie kierownika budowy:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_remository/Itemid,0/func,download/id,1271/chk,580a67fa3afb346e220d977d263fc915/

Informuje on że budowa została zakończona. Bo została i to w okresie ważności pozwolenia na budowę co odzwierciedla dziennik budowy.

A skoro wcześniej doszliśmy do porozumienia, że ustawodawca nie określił terminu złożenia takowego oświadczenia, to sprawa wydaje się jasna.

Moim zdaniem (pokretnym) – oczywiście.

Ale o jakim odbiorze można mówić w przypadku budowy domu jednorodzinnego. I kto i w jakich okolicznościach, tego odbiory ma dokonać. Jeśli inwestor, to wystarczy, że wpisze, że dokonał odbioru bez zastrzeżeń – co załatwia ten wątpliwy (w tym przypadku) zapis.

Jedyny wymagany (ustawowo) odbiór to odbiór przyłączy, ale „załatwiany” oddzielnym „kwitem”.

no nieee... VETO!! :lol:

meritum sprawy jest to, że nawet jeśli zasadność jest wątpliwa, to kierownik ma obowiązek dokonać wpisu o gotowości do odbioru. Dopiero wtedy inwestor będzie się mógł wpisać.

PB nie rozdziela na bardziej wymagajace i mniej budowy. Idąc tropem "betonowym" dura lex sed lex (czy inny durex)

Teraz pozostaje kwestia literalnego czytania i interpretacji PB przez nadzór budowlany

to moje skromne zdanie

wykonawczo oczywiście podzielam Twoje zdanie i pchałbym papiery zdajac się na głowkowanie w nadzorze "łyknąć czy nie łyknąc"

Wracając do tego zapisu Art.22.9.

Sprawdziłem w praktyce – tak jest u nas praktykowane.

Ten zapis „zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy…”. Realizowany jest wpisem odbioru instalacji, przewodów dymowych i wentylacyjnych, itp. opisując i załączając odpowiednie (wymagane) protokoły. Jest to związane ściśle z wcześniejszym pkt.7 wspomnianego art.22.

7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych

przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru;

Natomiast ostatni wpis w dzienniku budowy, ma mniej więcej taką treść:

„Zakończono prace budowlane i zagospodarowania terenu, objęte pozwoleniem na budowę. ”

Ja bym znalazł kierownika który należał do izby w potrzebnych latach , zrobił wpisy tak aby nie było przerwy więcej niż dwa lata.

Brak powiadomienia jest mało istotny, najwyżej mandat dla inwestora.

Kolega był takim kierownikiem i obyło sie bez mandatu /powiat Wadowice /

Ja bym znalazł kierownika który należał do izby w potrzebnych latach , zrobił wpisy tak aby nie było przerwy więcej niż dwa lata.

Brak powiadomienia jest mało istotny, najwyżej mandat dla inwestora.

Kolega był takim kierownikiem i obyło sie bez mandatu /powiat Wadowice /

A ile taki mandacik może wynosić??

A takie jeszcze pytanie jesli w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenem mam możliwość ogrzewania domu picem na gaz, paliwa ciekłe i elektryczne, a w projekcie mam gazowe, czy mogę zmienić ten sposób ogrzewania domu np na elektryczne??

• 3 weeks później...
Wracając do tego zapisu Art.22.9.

Sprawdziłem w praktyce – tak jest u nas praktykowane.

Ten zapis „zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy…”. Realizowany jest wpisem odbioru instalacji, przewodów dymowych i wentylacyjnych, itp. opisując i załączając odpowiednie (wymagane) protokoły. Jest to związane ściśle z wcześniejszym pkt.7 wspomnianego art.22.

7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych

przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru;

Natomiast ostatni wpis w dzienniku budowy, ma mniej więcej taką treść:

„Zakończono prace budowlane i zagospodarowania terenu, objęte pozwoleniem na budowę. ”

SSiwy specjalnie dla Ciebi sprawdziłem

u mnie kierownicy kończą dziennik zdaniem "obiekt nadaje się do użytkowania" 8)