sSiwy12 18.11.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ale o jakim odbiorze można mówić w przypadku budowy domu jednorodzinnego. I kto i w jakich okolicznościach, tego odbiory ma dokonać. Jeśli inwestor, to wystarczy, że wpisze, że dokonał odbioru bez zastrzeżeń – co załatwia ten wątpliwy (w tym przypadku) zapis.Jedyny wymagany (ustawowo) odbiór to odbiór przyłączy, ale „załatwiany” oddzielnym „kwitem”. I dalej drążąc (w sposób „pokrętny”) temathttp://www.budujemydom.pl/component/option,com_remository/Itemid,0/func,download/id,1270/chk,012ded36c5f12ccb57e1eee526d4df9d/Składam takie zawiadomienie (+ oczywiście wymagane „kwity”) i czekam na reakcję urzędników. Niech oni się główkują, który przepis został naruszony – jeśli został naruszony. Tu wymagane oświadczenie kierownika budowy:http://www.budujemydom.pl/component/option,com_remository/Itemid,0/func,download/id,1271/chk,580a67fa3afb346e220d977d263fc915/Informuje on że budowa została zakończona. Bo została i to w okresie ważności pozwolenia na budowę co odzwierciedla dziennik budowy.A skoro wcześniej doszliśmy do porozumienia, że ustawodawca nie określił terminu złożenia takowego oświadczenia, to sprawa wydaje się jasna. Moim zdaniem (pokretnym) – oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ale o jakim odbiorze można mówić w przypadku budowy domu jednorodzinnego. I kto i w jakich okolicznościach, tego odbiory ma dokonać. Jeśli inwestor, to wystarczy, że wpisze, że dokonał odbioru bez zastrzeżeń – co załatwia ten wątpliwy (w tym przypadku) zapis. Jedyny wymagany (ustawowo) odbiór to odbiór przyłączy, ale „załatwiany” oddzielnym „kwitem”. no nieee... VETO!! meritum sprawy jest to, że nawet jeśli zasadność jest wątpliwa, to kierownik ma obowiązek dokonać wpisu o gotowości do odbioru. Dopiero wtedy inwestor będzie się mógł wpisać. PB nie rozdziela na bardziej wymagajace i mniej budowy. Idąc tropem "betonowym" dura lex sed lex (czy inny durex) Teraz pozostaje kwestia literalnego czytania i interpretacji PB przez nadzór budowlany to moje skromne zdanie wykonawczo oczywiście podzielam Twoje zdanie i pchałbym papiery zdajac się na głowkowanie w nadzorze "łyknąć czy nie łyknąc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Przeca, cały czas piszę, że to pokrętny sposób interpretacji – ale gdyby mnie to dotyczyło, to chyba dał bym radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 papiery w tekę a potem trzy zdrowaśki żeby się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Wracając do tego zapisu Art.22.9. Sprawdziłem w praktyce – tak jest u nas praktykowane. Ten zapis „zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy…”. Realizowany jest wpisem odbioru instalacji, przewodów dymowych i wentylacyjnych, itp. opisując i załączając odpowiednie (wymagane) protokoły. Jest to związane ściśle z wcześniejszym pkt.7 wspomnianego art.22. 7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru; Natomiast ostatni wpis w dzienniku budowy, ma mniej więcej taką treść: „Zakończono prace budowlane i zagospodarowania terenu, objęte pozwoleniem na budowę. ” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 przy okazji jak wpadnie mi jakiś dziennik budowy w ręce t ozobaczę jak jest u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.11.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja bym znalazł kierownika który należał do izby w potrzebnych latach , zrobił wpisy tak aby nie było przerwy więcej niż dwa lata.Brak powiadomienia jest mało istotny, najwyżej mandat dla inwestora. Kolega był takim kierownikiem i obyło sie bez mandatu /powiat Wadowice / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 18.11.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jak wytrzeźwieję to odpiszę - na razie zdróóówko heep i za tych co na morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kura411 18.11.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja bym znalazł kierownika który należał do izby w potrzebnych latach , zrobił wpisy tak aby nie było przerwy więcej niż dwa lata. Brak powiadomienia jest mało istotny, najwyżej mandat dla inwestora. Kolega był takim kierownikiem i obyło sie bez mandatu /powiat Wadowice / A ile taki mandacik może wynosić?? A takie jeszcze pytanie jesli w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenem mam możliwość ogrzewania domu picem na gaz, paliwa ciekłe i elektryczne, a w projekcie mam gazowe, czy mogę zmienić ten sposób ogrzewania domu np na elektryczne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Wracając do tego zapisu Art.22.9. Sprawdziłem w praktyce – tak jest u nas praktykowane. Ten zapis „zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy…”. Realizowany jest wpisem odbioru instalacji, przewodów dymowych i wentylacyjnych, itp. opisując i załączając odpowiednie (wymagane) protokoły. Jest to związane ściśle z wcześniejszym pkt.7 wspomnianego art.22. 7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru; Natomiast ostatni wpis w dzienniku budowy, ma mniej więcej taką treść: „Zakończono prace budowlane i zagospodarowania terenu, objęte pozwoleniem na budowę. ” SSiwy specjalnie dla Ciebi sprawdziłem u mnie kierownicy kończą dziennik zdaniem "obiekt nadaje się do użytkowania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts